Buna seara
Temeiul legal pentru speta 1 :
ART. 252 cf
Majorarea impozitului datorat de persoanele fizice ce deţin mai multe clădiri
(1) Persoanele fizice care au în proprietate două sau mai multe clădiri datorează un impozit pe clădiri, majorat după cum urmează:
a) cu 65% pentru prima clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
b) cu 150% pentru a doua clădire în afara celei de la adresa de domiciliu;
c) cu 300% pentru a treia clădire şi următoarele în afara celei de la adresa de domiciliu.
(2) Nu intră sub incidenţa alin. (1) persoanele fizice care deţin în proprietate clădiri dobândite prin succesiune legală.
Norme :
pct 46
(3) Impozitul pe clădiri datorat de persoanele fizice care dețin în proprietate mai multe clădiri, dobândite prin succesiune legală, nu se majorează. Clădirile dobândite prin succesiune legală se iau în calcul la determinarea ordinii de dobândire, necesară stabilirii majorării impozitului pe clădiri, potrivit prevederilor art. 252 alin. (1) din Codul fiscal.
Probabil lipsesc de la dosarul fiscal actele care demonstreaza modul de dobandire al imobilelor pentru ca nu ar trebui sa se aplice impozitul majorat .
Pentru speta 2:
ART. 255
Plata impozitului
(1) Impozitul/taxa pe clădiri se plăteşte anual, în două rate egale, până la datele de 31 martie şi 30 septembrie inclusiv.
(2) Pentru plata cu anticipaţie a impozitului pe clădiri, datorat pentru întregul an de către contribuabili, până la data de 31 martie a anului respectiv, se acordă o bonificaţie de până la 10%, stabilită prin hotărâre a consiliului local. La nivelul municipiului Bucureşti, această atribuţie revine Consiliului General al Municipiului Bucureşti.
(3) Impozitul anual pe clădiri, datorat aceluiaşi buget local de către contribuabili, persoane fizice sau juridice, de până la 50 lei inclusiv, se plăteşte integral până la primul termen de plată. În cazul în care contribuabilul deţine în proprietate mai multe clădiri amplasate pe raza aceleiaşi unităţi administrativ-teritoriale, suma de 50 lei se referă la impozitul pe clădiri cumulat.
si norme :
72. (1) Prin plata cu anticipaţie se înţelege stingerea obligaţiei de plată a impozitului pe clădiri datorat aceluiaşi buget local în anul fiscal respectiv, până la data de 31 martie inclusiv. Prevederile pct. 15 alin. (5) se aplică în mod corespunzător.
(2) În situaţia în care contribuabilul a plătit cu anticipaţie până la data de 31 martie inclusiv, impozitul pe clădiri pentru care a beneficiat de bonificaţie, iar în cursul aceluiaşi an fiscal înstrăinează clădirea, scăderea se face proporţional cu perioada cuprinsă între data de întâi a lunii următoare celei în care s-a realizat înstrăinarea şi sfârşitul anului fiscal, luându-se în calcul suma efectiv încasată la bugetul local.
(3) Consiliile locale adoptă hotărâri privind stabilirea bonificaţiei de până la 10% în termenul prevăzut la art. 288 alin. (1) din Codul fiscal. La nivelul municipiului Bucureşti această atribuţie se îndeplineşte de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti.
Nu plecati de la premisa ca este neaparat intentie ; poate este o eroare si atunci se va putea corecta , e adevarat , cu dovada platii .
Stimata Doamna Staicu,
Multumesc pentru promptudine si mai ales continutul in sine.
RE. "sa nu-i banuiesc" - ce sa mai zic .......sunt 2 variante:
-1 amploiatzii cu pricina - PROSTI , DA' PROSTI ! , sunt "ai nostri" nu?
-2 tineti minte CU CINE A PETRECUT basescu revelionul? ......cu ialomitianu= ministru de finante.......OARE CE AU PUS LA CALE? - sunt convins 10000% ca au pus "fiscalitatea talhareasca la cale" Sper sa NU am dreptate-insa vedeti si
Dvs cate mesaje pe aceeasi tema sunt deja..........
Avand o cunstiinta la "Antene" voi inregsitra discret "lamuririle-fiscale" si la voi duce pt a fi date pe post........ASTA MERITA !