Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009 intra de astazi in vigoare, fara ca normele metodologice de aplicare sa fie publicate in Monitorul Oficial.
De astazi, intra in vigoare
HG nr. 1714/2008 pentru aprobarea Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in sistemul de asigurari sociale de sanatate pentru 2009.
Contractul-cadru este cel mai important document din sistemul de sanatate, in care sunt stabilite, anual, conditiile contractarii cu furnizorii de servicii medicale, medicamente si dispozitive medicale.
HG nr. 1714/20008, adoptata la sfarsitul anului trecut, a fost modificata de doua ori, prin
HG nr. 187/2009, in februarie, si prin
HG nr. 366/2009, publicata marti, in monitorul Oficial, Partea I, nr. 202.
Saptamana trecuta, Ministerul Sanatatii a sustinut ca va elabora normele metodologice de aplicare ale contractului-cadru, pana la data intrarii in vigoare a
HG nr. 1714/2008, in contextul in care medicii de familie au anuntat ca nu vor semna Contractul-cadru, pe motiv ca nu au fost consultati la elaborarea acestuia.
Reprezentantii Ministerului Sanatatii, cei ai Casei Nationale de Asigurari de Sanatate si ai medicilor de familie au avut o intalnire, marti, pe tema normelor metodologice la contractul -cadru. Medicii de familie si Ministerul Sanatatii au ajuns, intr-un final, la un acord privind acordarea asistentei medicale in 2009.
Cu toate acestea, Contractul-cadru pe 2009 a intrat astazi in vigoare, fara ca normele metodologice sa fie publicate in Monitorul Oficial.
In forma actuala, Contractul-cadru pe 2009 cuprinde cele mai multe elemente de noutate in privinta prescrierii medicamentelor, a relatiei contractuale dintre casele de asigurari de sanatate si furnizori, dar si in cadrul medicinii primare si profilactice.
Printre noutati se numara prescrierea medicamentelor sub forma denumirii comune internationale (DCI). Exceptie vor face cazurile justificate medical in fisa medicala a pacientului, situatie in care medicul va prescrie medicamentele necesare pe denumire comerciala, in concordanta cu diagnosticul. Pana in prezent, prescrierea medicamentelor se facea numai sub forma denumirii comerciale.
Totodata, pensionarii cu venituri de pana la 600 lei pe luna, realizate numai din pensii, vor putea cumpara medicamente compensate cu 90% din pretul de referinta. Compensarea se va aplica, insa, doar pentru prescriptiile de maxim 300 de lei/luna.
De asemenea, casele de asigurari de sanatate sunt obligate sa faca publica lista furnizorilor cu care au incheiat contracte precum si valoarea de contract si la sediul acestora, nu numai prin afisare pe pagina web. Totodata, spitalele sunt obligate sa afiseze cheltuielile efectuate in luna precedenta pe pagina web a Ministerului Sanatatii, in primele 3 zile lucratoare ale lunii curente.
___________
UPDATE 2 aprilie 2009:
In Monitorul Oficial, Partea I, nr. 210, a fost publicat miercuri seara (1 aprilie 2009):
416/428. — Ordin al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a Contractului-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate pentru anul 2009
Comentarii articol (0)