Situatia prezentata de user
O persoana lucreaza la o societate comerciala ca asistent manager cu contract pe perioada nedeterminata. In prezent, ea se afla in concediu de 2 ani pentru cresterea copilului. Insa, a aflat ca in locul ei a fost angajata o alta persoana, cu contract pe perioada nedeterminata, numai ca titulatura postului a fost schimbata din asistent manager in secretara.
Intrebarile userului
Este legal ceea ce s-a intamplat avand in vedere art 76 alin. (3) din Contractul colectiv de munca unic la nivel national pe anii 2007-2010 nr. 2895/2006, in care se specifica ca, pe o perioada de minimum 6 luni de la reluarea activitatii, considerata perioada de readaptare, salariatii care au beneficiat de concediu de maternitate si/sau de concediu legal platit pentru ingrijirea copilului in varsta de pana la 2 ani nu vor putea fi concediati pentru motivul de necorespundere profesionala prevazut de Codul muncii?
Iar daca postul a fost desfiintat, nu ar trebui ca aceasta persoana sa fi fost instiintata?
Si daca timp de 6 luni angajatorul nu o poate concedia, are dreptul sa o numeasca pe ce post doreste?
Raspunsurile si explicatiile userilor pe aceasta tema
In opinia unui utilizator, angajatorul este obligat, ca la revenirea acestei persoane din concediu, sa fie incadrata pe acelasi post, aceasta fiind titulara postului de drept. In schimb, cealalta peroana angajata NU este angajata pe postul celei aflate in concediu; postul respectiv are alta titulatura si, posibil, si alte atributii (chiar daca o parte din ele, poate chiar majoritatea, le includ si pe cele ale postului de asistent manager).
Prevederile citate din Contractul Colectiv de Munca la Nivel National raman in vigoare. In, schimb acestei persoane i se recomanda atentie in momentul in care va reveni la munca.
O alta persoana considera ca angajatorul poate decide concedierea salariatului in situatia in care locul de munca ocupat este desfiintat ca urmare a dificultatilor economice, a falimentului sau a reorganizarii activitatii.
De asemenea, la incetarea concediului de maternitate sau a concediului de crestere si ingrijire a copilului in varsta de pana la 2 ani, respectiv 3 ani in cazul copilului cu handicap, salariata/salariatul are dreptul de a se intoarce la ultimul loc de munca sau la un loc de munca echivalent, avand conditii de munca echivalente si, de asemenea, de a beneficia de orice imbunatatire a conditiilor de munca la care ar fi avut dreptul in timpul absentei.
Perioada de 6 luni prevazuta de CCMN se refera la interdictia de concediere pentru necorespundere profesionala si nu pentru alte motive care pot duce la concedierea salariatului.
Pe de alta parte, un alt utilizator aduce in vedere faptul ca, de cele mai multe ori, scopul firmei nu coincide cu intentiile angajatilor, iar in cazul acesta, societatea avea nevoie de o secretara.
Asteptam si opinia ta pe Forumul Avocatnet.ro.
Comentarii articol (3)