Potrivit principiilor aprobate, raportul intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim al personalului bugetar va fi de 1 la 15.
"In momentul de fata, acest raport, intre salariul de baza minim pe economie si salariul de baza maxim, este de 1 la 70, in unele situatii de 1 la 100. Au aparut discrepante uriase in sectorul bugetar cu privire la categoriile de personal ce sunt platite din bani publici. Aceasta lege va permite, pe de o parte, eliminarea acestor discrepante uriase care exista in momentul de fata si, pe de alta parte, va da o satisfactie echitabila fiecarei categorii sociale care este platita din bani publici", a afirmat premierul Emil Boc.
Guvernul va lua in calcul ca salariile mari din sistemul bugetar sa fie inghetate un numar de ani sau sa creasca foarte putin, in timp ce salariile de la baza piramidei sistemului bugetar sa creasca accentuat.
Noul sistem de salarizare va fi implementat intr-un interval de trei ani, din 2010, pana in 2012.
"E necesar acest interval de timp, pentru ca asa cum am spus, pentru unele categorii sociale trebuie sa creasca mai accentuat salariul, in timp ce pentru altele va trebui sa mearga intr-un ritm mai incet sau chiar sa fie oprit", a subliniat premierul Boc.
Sporuri de maxim 30% din salariul de baza
Potrivit declaratiilor lui Emil Boc, salariul de baza va fi elementul principal al castigului salarial, la care se vor adauga sporuri cu caracter general. Cu toate acestea, ponderea sporurilor in totalul castigului salarial va fi de maxim 30%.
"Situatiile pe care le-am avut, cand prin sporuri, practic, se ajungea ca acel raport sa fie de la 1 la 100, acum va fi limitat si, practic, in totalul castigurilor salariale, un bugetar, prin sporuri, nu va putea avea mai mult de 30%", a adaugat seful Executivului.
Ierarhizarea va fi stabilita prin negocieri cu partenerii sociali
Proiectul de lege privind salarizarea unica in sistemul bugetar va fi elaborat de catre Guvern pana la data de 30 iunie 2009, dupa cum a anuntat Emil Boc.
"A fost mandatat Ministerul Muncii, ca minister coordonator, pentru finalizarea proiectului de lege, pentru a discuta cu partenerii sociali toate aspectele legate de aceste principii precum si modul in care se vor face raportarile intre diversele categorii profesionale. Noi, astazi, in Guvern, nu am stabilit cum se ierarhizeaza diversele functii bugetare sau diversele salarizari pentru categoriile sociale bugetare. Acest proces va fi rezultatul unei negocieri cu partenerii sociali. Am stabilit doar linia directoare, ca in aceste negocieri, sa fie avute in vedere modelele europene existente", a mai declarat premierul Boc.
Boc: "Nu excludem posibilitatea asumarii raspunderii in fata Parlamentului"
"Nu excludem posibilitatea asumarii raspunderii in fata Parlamentului pentru acest proiect de lege. Guvernul are determinarea sa mearga in fata Parlamentului sa-si asume raspunderea asupra acestui proiect atat de important pentru ceea ce inseamna salarizarea unica in Romania, pentru a aduce un sentiment de dreptate, de echitate, intre diversele categorii sociale si pentru a elimina discrepantele care au aparut in decursul timpului.
Vrem sa realizam o salarizare justa a tuturor oamenilor care sunt platiti din bani publici in baza pregatirii profesionale, a muncii pe care o presteaza si avand in vedere reglementarile si normele europene in materie", a concluzionat primul-ministru Boc.
Comentarii articol (38)