"Pana in acest moment, doar 24% dintre contribuabilii persoane fizice care au obtinut venituri in anul 2008 din activitati independente, cedarea folosintei bunurilor, activitati agricole impuse in sistem real, castiguri din transferul titlurilor de valoare (actiuni, parti sociale,etc.), castiguri din operatiuni de vanzare-cumparare de valuta la termen au depus formularele D200", se arata intr-un comunicat al Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), remis miercuri redactiei Avocatnet.ro.
Totodata, ANAF precizeaza ca, incepand de miercuri, programul de lucru al administratiilor financiare a fost prelungit, iar numarul ghiseelor a fost suplimentat, "astfel incat sa fie evitata aglomeratia care s-ar putea crea la depunerea declaratiilor de venit".
In zilele de 13, 14 si 15 mai, programul de lucru cu publicul va fi prelungit pana la ora 18.30 "sau, daca e cazul, pana la deservirea ultimului contribuabil prezent la ghiseele Fiscului", potrivit comunicatului ANAF.
Conform legii, Declaratia privind veniturile realizate trebuie depusa pana la data de 15 mai 2009. Declaratia 200 se completeaza si se depune de catre persoanele fizice si se refera la venituri realizate in anul precedent, in bani si/sau in natura, provenind din: activitati independente (activitati comerciale, profesii libere, drepturi de proprietate intelectuala), din cedarea folosintei bunurilor (inchirieri, arenda), din activitati agricole (de felul cultivarii florilor, a legumelor in sere, a pepinierelor etc.), din operatiuni cu valuta la termen si din transferul titlurilor de valoare (actiuni).
Declaratia 200 poate fi depusa direct la sediul administratiilor fiscale, prin posta, cu scrisoare recomandata, sau online, pe site-ul ANAF, de catre persoanele care detin certificate digitale.
Declaratia 200 nu trebuie completata in cazul veniturilor din:
-numai din salarii;
-pensii;
-salarii din strainatate (alte venituri din strainatate se declara cu Formularul 201);
-activitati independente impuse pe baza de norme de venit (cu exceptia celor care au depus declaratiile de venit estimativ in luna decembrie si pentru care nu s-au stabilit inca plati anticipate);
-premii sportive sau jocuri de noroc;
-dobanzi si dividende;
-agricultura (cu exceptia arendei si a metodelor intensive, adica sere, solarii, pepiniere);
-mosteniri, donatii, burse, alocatii de maternitate, de somaj.
____
Mai multe informatii despre completarea si depunerea Declaratiei 200 puteti afla aici.
Comentarii articol (6)