Proiectul de lege va fi transmis Camerei deputatilor, pentru dezbatere si adoptare, in calitate de for decizional.
Initiativa abrogarii Legii nr. 469/2002 privind unele masuri pentru intarirea disciplinei contractuale apartine Guvernului. Initial, Executivul a elaborat un proiect de ordonanta de urgenta pentru abrogarea Legii nr. 469/2002, insa, ulterior, a decis sa promoveze aceasta masura sub forma unui proiect de lege.
Potrivit expunerii de motive, "prin promovarea Legii nr. 469/2002 s-a incercat rezolvarea unor probleme stringente cu care se confrunta agentii economici determinate de indisciplina in relatiile de afaceri si contractuale, care induc multiple disfunctionalitati in economia reala."
"Rolul acestui act normativ ar fi trebuit sa constea in limitarea blocajului blocajului financiar si in fluidizarea schimburilor comerciale insa, prin dispozitiile sale, scopul actului normativ este deturnat.
Legea nr. 469/2002 instituie o norma paralela in raport cu prevederile dreptului comun in materia obligatiilor (art. 942 si urm. din Codul civil, art. 43-44 din Codul comercial), fara ca edictarea acestui cadru normativ special sa fie justificata de un efect favorabil asupra circuitului comercial, in general, si asupra mediului de afaceri, in special", se mai arata in expunerea de motive a proiectului de lege.
"Totodata, legea instituie o serie de obligatii in sarcina comerciantilor, persoanelor fizice si juridice, si a unor sanctiuni pentru nerespectarea acestora, care reprezinta limitari substantiale ale libertatii contractuale", mai subliniaza Guvernul, in aceeasi expunere de motive.
Principalele prevederi ale Legii nr. 469/2002
Legea nr. 469/2002 se aplica tuturor contractelor incheiate pentru realizarea actelor de comert de catre agentii economici comercianti, persoane juridice, si comercianti, persoane fizice, indiferent de forma de proprietate.
Actul normativ stabileste clauzele pe care trebuie sa le contina in mod obligatoriu contractele, in functie de natura lor, referitoare la: obligatiile ce revin partilor in derularea contractului, conditiile de livrare si de calitate a bunurilor si/sau serviciilor, termenele, modalitatile de plata si de garantare a platii pretului, instrumentele de plata si clauzele de consolidare a pretului in conditiile inflatiei si devalorizarii, riscul contractual, precum si modul de solutionare a eventualelor litigii aparute in legatura cu derularea si executarea contractului.
Totodata, legea nr. 469/2002 stabileste ca partile pot prevedea, in contractele incheiate, ca, in cazul neindeplinirii obligatiei de a efectua toate platilor la data scadentei, debitorii sa plateasca, in afara sumei datorate, penalitati pentru fiecare zi de intarziere, incepand cu prima zi lucratoare dupa data scadentei.
In afara penalitatilor contractuale se pot include si daune-interese pentru neexecutarea totala sau partiala a contractului, sub forma daunelor moratorii sau a celor compensatorii, pentru compensarea prejudiciului suferit de catre creditor ca urmare a indeplinirii cu intarziere sau a neindeplinirii obligatiilor asumate de debitor.
Legea nr. 469/2002 instituie si o serie de contraventii, printre care "neefectuarea, cu rea-credinta stabilita in conditiile legii, de catre debitor a platilor la data scadentei" si "neasigurarea evidentei obligatiilor de plata pe scadente".
Mai mult, legea prevede sistarea achizitiilor de bunuri mobile sau imobile, de catre comercianti si agenti economici, in cazul neindeplinirii cu rea-credinta a obligatiilor asumate prin contract.
_________
Pentru alte informatii puteti consulta Expunerea de motive si Proiectul de lege, in forma adoptata de Senat.
Comentarii articol (11)