Legea nr. 178/2009 pentru modificarea si completarea Ordonantei Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 335, din 20 mai 2009.
Parlamentul Romaniei adopta prezenta lege.
Articol unic. — Ordonanta Guvernului nr. 2/2000 privind organizarea activitatii de expertiza tehnica judiciara si extrajudiciara, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 26 din 25 ianuarie 2000, aprobata prin Legea nr. 156/2002, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa alineatul (1) al articolului 1 se introduce un nou alineat, alineatul (2), cu urmatorul cuprins:
„(2) Este expert tehnic judiciar orice persoana fizica ce dobandeste aceasta calitate in conditiile prezentei ordonante si este inscrisa in tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, intocmit, pe specialitati si pe judete, respectiv pe municipiul Bucuresti. Expertul tehnic judiciar este expert oficial si poate fi numit de organele de urmarire penala, de instantele judecatoresti sau de alte organe cu atributii jurisdictionale pentru efectuarea de expertize tehnice judiciare.”
2. La articolul 10 alineatul (1), litera d) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„d) are un stagiu de cel putin 3 ani in specialitatea in care a obtinut diploma;”.
3
. La articolul 11, alineatul (3) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(3) Tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, cu datele de identificare, intocmit pe specialitati si pe judete, in functie de domiciliul acestora, se publica anual pe pagina de internet a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si se transmite birourilor locale pentru expertize judiciare tehnice si contabile din cadrul tribunalelor.”
4. Articolul 12 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 12. — (1) La cerere, poate dobandi calitatea de expert tehnic judiciar intr-o anumita specialitate:
a) persoana care a dobandit calitatea de expert extrajudiciar in acea specialitate;
b) persoana care a dobandit calitatea ceruta pentru desfasurarea activitatii in acea specialitate in conditiile legii
speciale ce reglementeaza organizarea si desfasurarea unei activitati sau profesii si modul de acces in aceasta;
c) persoana care are titlul de academician, profesor universitar sau conferentiar universitar, doctor docent ori doctor in specialitatea respectiva.
(2) Dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar in conditiile alin. (1) are loc cu sustinerea unui interviu organizat de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, care are drept scop verificarea gradului de insusire a dispozitiilor din codurile de procedura civila si penala referitoare la expertiza, precum si a prevederilor din alte acte normative care reglementeaza activitatea de expertiza tehnica judiciara, precum si drepturile si obligatiile expertilor.
(3) Pentru inscrierea la examenul sau, dupa caz, interviul pentru dobandirea calitatii de expert tehnic judiciar, candidatii platesc o taxa al carei cuantum este stabilit prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti.
(4) Prevederile art. 11 se aplica in mod corespunzator si pentru persoanele care au dobandit calitatea de expert tehnic judiciar cu scutire de examen, in conditiile prezentului articol.”
5. La articolul 14, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Specializarile expertizei tehnice judiciare sunt stabilite in Nomenclatorul specializarilor expertizei tehnice judiciare, aprobat prin ordin al ministrului justitiei si libertatilor cetatenesti.”
6. Dupa articolul 16 se introduce un nou articol, articolul 16
1, cu urmatorul cuprins:
„Art. 16
1 . — (1) Calitatea de expert tehnic judiciar se suspenda pentru motive temeinice, precum si in caz de
incompatibilitate a acestuia, potrivit legii.
(2) Suspendarea calitatii de expert tehnic judiciar se dispune de catre Biroul central pentru expertize tehnice judiciare, la cererea motivata a expertului.
(3) Prevederile alin. (1) si (2) se aplica in mod corespunzator si specialistilor.”
7. Articolul 22 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 22. — (1) Raportul de expertiza insotit de nota de evaluare a onorariului, impreuna cu decontul cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei, daca este cazul, se depun la organul cu atributii jurisdictionale care a incuviintat expertiza.
(2) Dupa stabilirea onorariului definitiv, precum si, daca este cazul, a cuantumului cheltuielilor de transport, cazare, diurna sau al altor cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei, organul cu atributii jurisdictionale instiinteaza biroul local de expertize in vederea efectuarii platii.”
8. La articolul 32, litera b) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„b) intocmeste si publica pe pagina de internet a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti tabelul nominal cuprinzand expertii tehnici judiciari, cu datele de identificare, pe specialitati si pe judete, respectiv pe municipiul Bucuresti, in functie de domiciliul acestora, precum si modificarile intervenite in cazul radierii unor experti tehnici judiciari;”.
9. La articolul 33, literele a) si b) se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„a) tin evidenta expertilor tehnici judiciari si a expertilor contabili pe baza listelor publicate pe pagina de internet a Ministerului Justitiei si Libertatilor Cetatenesti si a comunicarilor primite de la Biroul central pentru expertize tehnice judiciare;
b) comunica anual organelor prevazute la art. 2 lista expertilor sau specialistilor care pot efectua expertize judiciare in conditiile prevazute de lege;”.
10. La articolul 33, litera d) se abroga.
11. La articolul 33, litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) platesc onorariile cuvenite expertilor tehnici judiciari, specialistilor si expertilor contabili si sumele reprezentand cheltuieli de transport, cazare, diurna sau alte cheltuieli necesare pentru efectuarea expertizei, dupa comunicarea cuantumului acestora in conditiile art. 22. intocmirea lucrarilor financiar-contabile aferente activitatii de expertiza tehnica si contabila revine compartimentelor financiar-contabile din cadrul tribunalelor;”.
Aceasta lege a fost adoptata de Parlamentul Romaniei, cu respectarea prevederilor art. 75 si ale art. 76 alin. (2) din Constitutia Romaniei, republicata.
Presedintele Camerei Deputatilor
ROBERTA ALMA ANASTASE
Presedintele Senatului
MIRCEA-DAN GEOANA
Bucuresti, 13 mai 2009.
Nr. 178.
Comentarii articol (0)