Piata de profil, reconfigurata
"Nu avem motive de ingrijorare, dar expansiunea leasingului trebuie insotita de biroul de Credit", a declarat, ieri, directorul general al institutiei, Serban Epure. Dominata de contractele pentru autovehicule, piata leasingului autohtona este estimata sa se cifreze, la finele acestui an, la 1,6-1,8 miliarde de euro. Epure a explicat, la prima editie a "Forumului de Leasing din Romania" organizat de Finmedia, ca in acest moment in baza de date a Biroului de Credit sunt informatii privind 173.000 de conturi ale 155.000 de clienti persoane fizice. Valoarea restanta totala este de 447 miliarde de lei, la care se adauga un milion de euro si 746.000 dolari, a mai declarat seful Biroului de Credit.
La capitolul "superlative", Epure a informat ca cea mai mare suma restanta acumulata de o singura persoana fizica la o banca este de 3,5 miliarde de lei, 6 decembrie a.c. fiind ziua in care au fost eliberate catre banci cele mai multe rapoarte creditare, respectiv 7.745 de documente. Perioada care urmeaza pare sa fie plina de incercari pentru societatile autohtone de leasing, cel putin in perspectiva concurentei din partea firmelor cu mare putere financiara si a adoptarii legislatiei comunitare. "Romania, din punct de vedere financiar, a intrat in faza de cea mai acuta concurenta din ultimii 15 ani", a declarat ieri Petru Rares, presedintele Romexterra Bank, care anticipeaza ca pana in 2007 se vor contura grupurile mari financiare, care au toate sansele sa reziste presiunilor pietei. "Triada banca-asigurator-leasing va fi exploziva in urmatorii ani, iar cei fara surse de finantare vor disparea", a previzionat Rares, care a anticipat o "crestere fara precedent a leasingului pentru echipamente industriale".
Cel mai important segment al pietei de leasing a ramas cel al autovehiculelor, cu o pondere de aproximativ 90%. In acest an, autoturismele si-au adjudecat 64% din totalul pietei de leasing, fiind urmate de autoutilitare, vehicule comerciale si autobuze, cu 26% din total. Pe pozitia a doua se situeaza echipamentele industriale si cele agricole, cu o cota de 4,71%, respectiv 3,11%. Segmentul imobiliar reprezinta in jur de 0,18%, in timp ce birotica si tehnica medicala au impreuna o pondere de 1,5%.
Comentarii articol (0)