Conform art. 30 din Regulamentul privind concursul de admitere si examenul de absolvire a Institutului National al Magistraturii, dupa incheierea cursurilor in cadrul Institutului National al Magistraturii, auditorii de justitie sustin un examen de absolvire, constand in probe teoretice si practice, cu subiecte distincte pentru judecatori si procurori, prin care se verifica insusirea cunostintelor necesare exercitarii functiei de judecator sau de procuror.
Auditorii de justitie au sustinut probele scrise la drept civil si drept procesual civil, la drept penal si drept procesual penal si, respectiv, la organizare judiciara, in zilele de 25, 27 si 29 mai.
Pentru absolvirea INM, candidatul trebuie sa obtina media generala de minimum 7 si cel putin nota 5 la fiecare dintre materiile de examen.
In urma acestui examen, doar trei dintre candidatii care au optat pentru un post de judecator au obtinut note de peste 9.50, cel mai bun rezultat fiind 9.64.
Pentru candidatii inscrisi pe listele de procurori, nota cea mai mare obtinuta a fost de 9.55.
Conform Regulamentului, in cazul in care un auditor de justitie nu promoveaza examenul de absolvire in prima sesiune, acesta are dreptul sa participe la urmatoarea sesiune. Insa, absenta nejustificata sau nepromovarea examenului la a doua sesiune atrage pierderea dreptului de a fi numit judecator sau procuror. Persoana aflata in aceasta situatie este obligata sa restituie bursa si cheltuielile de scolarizare.
Totodata, absolventii INM vor fi repartizati de CSM pe baza mediei generale, reprezentata de media aritmetica a rezultatelor finale ale celor 2 ani de studiu si ale examenului de absolvire a institutului. Repartitia va avea loc in data de 23 iunie, conform calendarului estimativ publicat de INM.
Peste 170 de posturi de judecator la curtile de apel si procuror la parchetele de pe langa curtile de apel au fost propuse a fi repartizate absolventilor INM in urma rezultatelor obtinute la examenului de absolvire.
______
Mai multe informatii aici.
Comentarii articol (2)