Curtea Constitutionala s-a pronuntat miercuri asupra cererii de solutionare a conflictului juridic de natura constitutionala dintre autoritatea judecatoreasca, reprezentata de Consiliul Superior al Magistraturii, pe de o parte, si autoritatea executiva, reprezentata de Guvernul Romaniei si Ministerul Justitiei, pe de alta parte.
Cererea a fost formulata de presedintele Consiliului Superior al Magistraturii, Virgil Andreies.
In urma deliberarii, cu unanimitate de voturi, Curtea Constitutionala a constatat ca aspectele sesizate de Consiliul Superior al Magistraturii nu intrunesc elementele conflictului juridic de natura constitutionala in sensul art.146 lit.e) din Constitutie.
Decizia Curtii Constitutionale este definitiva si general obligatorie si se va publica in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
Potrivit
Mediafax, Virgil Andreies a sesizat Curtea Constitutionala cu privire la o serie de aspecte, referindu-se in primul rand la afectarea grava a independentei justitiei prin
subfinantarea cronica a sistemului judiciar in conditiile prorogarii repetate prin ordonante de urgenta adoptate de Guvern a termenului a preluare a bugetului instantelor de Inalta Curte de Casatie si Justitie si a nesolicitarii avizului conform al CSM asupra unor acte normative de adoptare a bugetului si rectificare bugetara.
De asemenea, presedintele CSM a reclamat
omisiunea Guvernului de a solicita avizul CSM asupra proiectelor de acte normative ce privesc activitatea autoritatii judecatoresti.
In plus, sesizarea CSM a cuprins si faptul ca Ministerul Justitiei a desfasurat anumite
activitati de control la instante judecatoresti, vizand si aspecte care tin de
competenta exclusiva a CSM, conform Mediafax.
UPDATE Catalin Predoiu: "Solutia pe care o propunem este sa lucram umar la umar"
La sedinta Curtii Constitutionale a participat si ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, care a sustinut o pledoarie in fata judecatorilor Curtii, in care a aratat ca nu se poate vorbi despre o subfinantare cronica a sistemului judiciar in contextul invocat de CSM, ci de o "situatie pasagera", determinata de criza economica.
In legatura cu problema avizarii actelor normative de catre CSM, ministrul Catalin Predoiu a subliniat ca este vorba despre o atributie legala si nu una constitutionala care ar putea intra in continutul notiunii de conflict juridic de natura constitutionala. De asemenea, ministrul Justitiei a mai aratat ca multe din actele normative invocate de CSM ca fiind neavizate au emanat ca proiecte chiar de la CSM sau nu au legatura cu activitatea justitiei.
In ceea ce priveste misiunile de audit, in pledoaria sustinuta, ministrul Predoiu a precizat ca acestea au avut ca obiect activitatea de management a instantelor si nu activitatea de judecata, fata de care ministerul nu are si nu trebuie sa aiba nici un fel de atributie.
La iesirea din sedinta Curtii Constitutionale, Catalin Predoiu a declarat ca “problemele se rezolva pe calea cooperarii institutionale, pe baza intelegerii realitatilor in care functioneaza intregul sistem, si nu prin conflicte artificiale”.
Catalin Predoiu a adaugat ca intelege si este permanent preocupat de dificultatile financiare ale instantelor si parchetelor.
"Solutia pe care o propunem este sa lucram, umar la umar, minister si CSM pentru a impune justitia pe agenda de prioritati a Executivului, chiar si in conditii de criza”, a concluzionat ministrul Predoiu.
Comentarii articol (0)