avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 406 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Magistraţi şi Admitere în ... Poate fi dat in judecata un magistrat?
Discuție deschisă în Magistraţi şi Admitere în magistratură

Poate fi dat in judecata un magistrat?

Se poate actiona in judecata un magistrat, judecator sau procuror? pentru abuz in seviciu, neglijenta ? Care sunt caile cele mai rapide?
Cel mai recent răspuns: Curios26 , utilizator 10:43, 25 Octombrie 2022
Daca sunteti nemultumit de hotararea unui judecator sau rezolutia unui procuror aveti cai de atac stabilite de legislatia in vigoare. Daca aveti motive sa credeti ca nu veti avea parte de un act de justitie corect, puteti, in conditiile Codului de procedura civila, sa recuzati instanta. Daca vreti sa formulati o plangere cu privire la disciplina profesionala a unui magistrat va puteti adresa Consiliului Superior al Magistraturii, dar nu pentru acte de justitie.
Nu exista cai rapide, exista cai legale.
Prin noua lege, Inspecţia Judiciară ar urma să acţioneze independent şi se va ocupa cu analiza, verificarea şi controlul magistraţilor. Inspecţia Judiciară urmează să fie condusă de un inspector şef, ordonator principal de credite, numit de plenul CSM pe un mandat de trei ani, cu posibilitatea unei singure înnoiri, în urma unui concurs organizat de CSM.

Abaterile disciplinare definite de lege sunt:

manifestări care aduc atingere onoarei sau probităţii profesionale

încălcarea prevederilor legale referitoare la incompatibilităţi şi interdicţii privind judecătorii şi procurorii

atitudinile ireverenţioase în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu faţă de colegi, personalul instanţei, inspectori judiciari, avocaţi, experţi sau martori

De asemenea, constituie abateri disciplinare:

desfăşurarea de activităţi publice cu caracter politic sau manifestarea convingerilor politice în exercitarea atribuţiilor de serviciu

refuzul nejustificat de a primi la dosar cererile, concluziile sau actele depuse de părţi

nerespectarea de către procuror a dispoziţiilor procurorului ierarhic superior

nerespectarea în mod repetat şi din motive imputabile a dispoziţiilor legale privind soluţionarea cu celeritate a cauzelor

nerespectarea secretului deliberării şi a altor informaţii de aceeaşi natură

absenţele nemotivate de la serviciu

imixtiunea în activitatea unui alt judecător sau procuror

folosirea funcţiei deţinute pentru a obţine un tratament favorabil din partea autorităţilor sau intervenţiile pentru soluţionarea unor cereri

nerespectarea în mod grav sau repetat a dispoziţiilor privind distribuirea aleatorie a cauzelor

participarea directă sau prin persoane interpuse la jocurile de tip piramidal, jocuri de noroc sau sisteme de investiţii pentru care nu este asigurată transparenţa fondurilor

nerespectarea deciziilor Curţii Constituţionale ori a deciziilor ICCJ

exercitarea funcţiei cu rea credinţă sau gravă neglijenţă
Reaua-credinţă există, potrivit proiectului de lege, atunci când judecătorul sau procurorul încalcă cu ştiinţă normele de drept material sau procesual, urmărind sau acceptând vătămarea unei persoane.

Grava neglijenţă există, potrivit proiectului de lege, atunci când judecătorul sau procurorul nesocoteşte din culpă, în mod grav, neîndoielnic şi nescuzabil, normele de drept material şi procesual.

Sancţiuniile disciplinare care se pot aplica judecătorilor şi procurorilor, proporţional cu gravitatea abaterilor, sunt:

avertismentul

diminuarea indemnizaţiei de încadrare lunare brute cu până la 20% pe o perioadă de până la şase luni

mutarea disciplinară pentru o perioadă de până la un an

suspendarea din funcţie pentru o perioadă de până la şase luni şi excluderea din magistratură

Acţiunile disciplinare în cazul abaterilor săvârşite de un judecător se exercită de Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul Justiţiei sau de preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

De asemenea, acţiunile disciplinare în cazul abaterilor săvârşite de procurori se exercită de Inspecţia Judiciară prin inspectorul judiciar, de ministrul Justiţiei sau procurorul general al Parchetului de pe lângă ICCJ.

După vot, ministrul Justiţiie, Cătălin Predoiu, a afirmat că, în ceea ce priveşte iniţierea procedurilor disciplinare care ţin de atributele sale, nu va întreprinde nimic fără să se consulte cu CSM.

În 20 decembrie PSD a atacat la Curtea Constituţională legea care extinde abaterile disciplinare în cazul magistraţilor, întrucât ar încalca o serie de prevederi constituţionale, printre care cele care stabilesc că justiţia este unică, imparţială şi egală pentru toţi şi se realizează prin Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi prin celelalte instanţe judecătoreşti stabilite de lege.

De asemenea, potrivit PSD, legea încalcă prevederile din Constituţie potrivit cărora judecătorii sunt independenţi şi se supun numai legii, iar Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie asigură interpretarea şi aplicarea unitară a legii de către celelalte instanţe judecătoreşti, potrivit competenţei sale.

Secţiile unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) au decis, în 16 decembrie, sesizarea Curţii Constituţionale pe legea răspunderii magistraţilor, adoptată în 8 decembrie de către Senat.

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut, în 15 decembrie, instanţei supreme sesizarea Curţii Constituţionale în cazul legii răspunderii magistraţilor.

"În condiţiile adoptării, astăzi, 15 decembrie 2011, de către Plenul Senatului a proiectului de Lege pentru modificarea şi completarea Legii 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii, referitor la răspunderea disciplinară a magistraţilor şi reorganizarea Inspecţiei Judiciare, CSM solicită de urgenţă punerea în discuţia Secţiilor Unite ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie sesizarea Curţii Constituţionale pentru controlul constituţionalităţii acestei legi înainte de promulgare", arăta CSM într-un comunicat de presă.

Consiliul Superior al Magistraturii consideră că legea astfel adoptată are prevederi care aduc atingere independenţei judecătorului, atât din perspectiva controlului asupra fondului hotărârilor judecătoreşti, cât şi în ceea ce priveşte reanalizarea unor hotărâri definitive şi irevocabile, precum şi implicarea Executivului în declanşarea acţiunii disciplinare împotriva judecătorilor şi procurorilor.

"Aceste prevederi încalcă principiul independenţei justiţiei şi principiul separaţiei puterilor în stat, consacrate constituţional, dar şi prevederile Legii fundamentale privind rolul Consiliului Superior al Magistraturii în ceea ce priveşte cariera magistraţilor", afirmă CSM.

Sursa : [ link extern ]
Buna seara .
Orice persoana,cu capacitate deplina de exercitiu ,poate fi atat ,reclamant cat si parat ,intr-un proces,atata timp cat sunt indeplinite cele trei conditii ale procesului civil : un interes legitim,o cauza si calitate procesuala . .Depinde insa acum si de calitatea partii pasive, pentru a alege gradul de jurisdictie,conform C.p.c.,cum ar fi ,Curtea de Apel sau I.C.C.J. Bucuresti.
Cu stima,
Marius B..
Pe plan penal se poate depune plangere penala.
In rest,doar daca s-ar constata o grava greseala vecina cu intentia...se poate face ceva.

Pana in prezent doar in cauze de coruptie s-a intamplat sa se ajunga la trimitere in judecata.

Pentru greseli raspunde statul sub aspect patrimonial.
din moment ce si un magistrat,procuror sau judecator, este cetatean roman,si se supune legilor din romania,parerea mea este ca raspunde in fata legii daca a incalcat legea!

Alte discuții în legătură

Inspectorul csm viktorV viktorV Ce atributii are un inspector CSM la nivelul unei judecatorii? (vezi toată discuția)
O noua actiune? handsu handsu Respingerea aplicarii legilor a caror constitutionalitate a fost stabilita de Curtea Constitutionala , char la recurs , constituie depasirea/neindeplinirea ... (vezi toată discuția)
Ce parere aveti de responsabilizarea magistratilor? Roland Mindrila Roland Mindrila Se discuta de ceva vreme de responsabilizarea magistratilor: \"Presedintele Consiliului Superior al Magistraturii a aratat ca institutia pe care o conduce ... (vezi toată discuția)