Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 65/2009 pentru modificarea Ordonantei Guvernului nr. 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 412, din 17 iunie 2009.
Prin Scrisoarea Comisiei Europene SANCO/B4/GK/ym(2008) D/240145 din 1 octombrie 2008 sunt semnalate o serie de probleme cu privire la masurile nationale de transpunere a Directivei 2002/65/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 23 septembrie 2002 privind comercializarea la distanta a serviciilor financiare de consum si de modificare a Directivei 90/619/CEE si a directivelor 97/7/CE si 98/27/CE, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 271 din 9 octombrie 2002, modificata si completata prin Directiva 2005/29/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 11 mai 2005, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene seria L 149 din 11 iunie 2005.
Analizand observatiile Comisiei Europene, Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, in colaborare cu Departamentul pentru Afaceri Europene, a constatat ca transpunerea art. 1 alin.(2), art. 2 lit (g), art. 3 alin. (1) pct.1 lit. (c), art. 3 alin. (1) pct. 2 lit. (g), art. 3 alin. (1) pct. 3 lit. (c) si (g), art. 3 alin. (3) lit. (b), art. 4 alin. (1) si art. 7 alin. (1) din directiva este intemeiata, astfel incat a fost luata decizia de modificare a actului normativ national, iar decizia de modificare a fost comunicata Comisiei, stabilind ca termen de adoptare si notificare a masurilor respective sfarsitul semestrului I al anului 2009.
Avand in vedere demararea de catre Comisie a unei examinari a masurilor nationale de transpunere a Directivei sus-mentionate, se impune adoptarea unor masuri ce vizeaza interesul general si imediat pe calea ordonantei de urgenta, pentru reglementarea situatiei.
In temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. — Ordonanta Guvernului nr. 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 13 mai 2008, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 2 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 2. — (1) In cazul contractelor pentru servicii financiare care includ un contract initial de prestari servicii, urmat in timp de executarea unor operatiuni financiare succesive sau a unei serii de operatiuni distincte de aceeasi natura, care pot fi considerate ca formand un intreg, indiferent daca acestea fac obiectul unui singur contract sau al mai multor contracte succesive, denumite in continuare operatiuni, prevederile prezentei ordonante se aplica numai contractului initial.
(2) In cazul in care nu exista un contract initial de prestari servicii in sensul celui prevazut la alin. (1), dar intre aceleasi parti contractuale se executa, esalonat in timp, operatiuni succesive sau operatiuni distincte de aceeasi natura, prevederile art. 4—6 se aplica numai in momentul in care se executa prima operatiune.
(3) In situatia prevazuta la alin. (2), in cazul in care timp de peste un an nu se executa nicio operatiune de aceeasi natura, urmatoarea operatiune pusa in executare va fi considerata ca fiind prima dintr-o noua serie de operatiuni, dispozitiile art. 4—6 aplicandu-se in mod corespunzator.”
2. La articolul 3, litera g) va avea urmatorul cuprins:
„g) operator sau furnizor de comunicatie — orice persoana fizica sau juridica, publica sau privata, a carei activitate profesionala, economica sau comerciala consta in a pune la dispozitia furnizorilor definiti la lit. c) una sau mai multe tehnici de comunicatie la distanta.”
3. La articolul 4 alineatul (1), litera c) va avea urmatorul cuprins:
„c) denumirea intermediarului, calitatea in care acesta actioneaza in relatia cu consumatorul, adresa sediului social sau, dupa caz, domiciliul stabil al acestuia si modalitatile de contactare a acestuia, numarul de telefon/fax, adresa de e-mail, registrul comertului in care este inregistrat si codul unic de inregistrare, atunci cand consumatorul trateaza cu un intermediar;”.
4. La articolul 4 alineatul (2), litera g) va avea urmatorul cuprins:
„g) orice cost suplimentar contractat de consumator, rezultat din utilizarea de catre acesta a mijloacelor de comunicare la distanta, daca se percep de catre furnizor astfel de costuri aditionale.”
5. La articolul 4 alineatul (3), literele c) si g) vor avea urmatorul cuprins:
„c) informarea privind dreptul partilor de a rezilia contractul inainte de termen sau de denuntare unilaterala a contractului, in temeiul unei clauze contractuale, dar in alte cazuri decat cele prevazute la art. 9, inclusiv informarea cu privire la orice penalitati impuse prin contract in astfel de cazuri;
..................................................................................................
g) in ce limba sau in care dintre limbile oficiale ale unui stat sunt formulati termenii si conditiile contractuale, informatiile prealabile prevazute la art. 4 si 5, care va/vor fi limba sau limbile in care furnizorul a convenit de comun acord cu consumatorul sa comunice pe durata derularii contractului la distanta.”
6. La articolul 5, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
„(2) Cu conditia obtinerii consimtamantului expres al consumatorului, furnizorul trebuie sa prezinte numai urmatoarele informatii:”.
7. La articolul 6, alineatul (2) va avea urmatorul cuprins:
„(2) In cazul in care in legislatia nationala care transpune prevederi comunitare exista dispozitii care reglementeaza serviciile financiare, precum si care contin conditii de informare prealabila, suplimentare fata de cele mentionate la art. 4 alin. (1)—(4), acestea se aplica in continuare.”
8. La articolul 11 alineatul (2), literele c), d) si e) se abroga.
9.
La articolul 13, alineatul (1) va avea urmatorul cuprins:
„Art. 13. — (1) In cazul exercitarii dreptului de denuntare unilaterala a contractului conform art. 9, consumatorului ii poate fi solicitata achitarea, fara intarzieri nejustificate, doar a cheltuielilor aferente serviciului deja furnizat, in conformitate cu clauzele contractuale. Executarea contractului poate incepe numai dupa ce consumatorul si-a dat consimtamantul in acest sens.”
Art. II. — Ordonanta Guvernului nr. 85/2004 privind protectia consumatorilor la incheierea si executarea contractelor la distanta privind serviciile financiare, republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 365 din 13 mai 2008, cu modificarile aduse prin prezenta ordonanta de urgenta, se va republica dupa aprobarea acesteia prin lege, dandu-se textelor o noua numerotare.
Art. III. — Prezenta ordonanta de urgenta intra in vigoare la 30 de zile de la data publicarii ei in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul intreprinderilor mici si mijlocii,
comertului si mediului de afaceri,
Constantin Nita
Presedintele Autoritatii Nationale
pentru Protectia Consumatorilor,
Marcel Bogdan Pandelica
Șeful Departamentului pentru Afaceri Europene,
Vasile Puscas
Ministrul economiei,
Adriean Videanu
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Bucuresti, 3 iunie 2009.
Nr. 65
Comentarii articol (0)