Norma Bancii Nationale a Romaniei nr. 7/2009 privind modificarea Normelor BNR nr. 1/2001 privind lichiditatea bancilor a fost publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 468, din 7 iulie 2009.
Avand in vedere prevederile art. 150 din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 48 din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei si al art. 420 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,
Banca Nationala a Romaniei emite prezenta norma.
Art. I. — Normele Bancii Nationale a Romaniei nr. 1/2001 privind lichiditatea bancilor, publicate in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 201 din 20 aprilie 2001, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica dupa cum urmeaza:
1. Articolul 20 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 20. — (1) Obligatiile bilantiere cu scadenta la vedere, cum sunt: imprumuturi de refinantare de la Banca Nationala a Romaniei, conturile de corespondent ale institutiilor de credit, depozitele la vedere ale institutiilor de credit, imprumuturi de pe o zi pe alta primite de la institutii de credit, valori date in pensiune de pe o zi pe alta institutiilor de credit, imprumuturi de pe o zi pe alta de la institutiile financiare, valori date in pensiune de pe o zi pe alta institutiilor financiare, conturile curente creditoare ale clientelei, depozitele la vedere ale clientelei, conturile institutiilor de credit, conturile organismelor de plasament colectiv in valori mobiliare, conturile (creditoare ale) societatilor de bursa, conturi ale institutiilor financiare, conturile clientelei, vor fi inscrise pe prima banda de scadenta la valoarea contabila.
(2) Datoriile atasate aferente obligatiilor bilantiere mentionate la alin. (1) vor fi inscrise pe prima banda de scadenta, la valoarea contabila.”
2. Articolul 20
1 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 20
1 . — (1) Obligatiile bilantiere reprezentand depozite la termen vor fi repartizate pe scadente in functie de durata ramasa de scurs, la o valoare ajustata, determinata prin aplicarea in mod corespunzator a metodologiei prevazute la alin. (2)—(4), numai daca valoarea obtinuta din calcul este pozitiva.
(2) Valoarea ajustata se determina prin deducerea din soldul curent aferent fiecarei categorii de obligatii bilantiere, existent la finele lunii pentru care se intocmeste raportarea, a soldului mediu aferent acestor categorii, calculat pentru o perioada de 6 luni anterioare lunii pentru care se intocmeste raportarea.
(3) Soldul mediu mentionat la alin. (2) va fi calculat pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor medii lunare aferente fiecarei categorii de obligatii bilantiere. Soldul mediu lunar se va calcula pe baza mediei aritmetice simple a soldurilor aferente fiecarei categorii de obligatii bilantiere inregistrate la datele de 1, 7, 15, 23 si, respectiv, in ultima zi a lunii.
(4) in cazul in care valoarea ajustata obtinuta din calcul este nula sau negativa, obligatiile bilantiere cu scadenta la termen nu vor fi luate in calcul la determinarea lichiditatii necesare.
(5) Datoriile atasate aferente obligatiilor bilantiere mentionate la alin. (1) vor fi inscrise pe scadente in functie de durata ramasa de scurs, la valoarea contabila.
3. Articolul 21 va avea urmatorul cuprins:
„Art. 21. — Bancile care in perioada de aplicare anterioara datei de raportare a indicatorului de lichiditate inregistreaza deficit de rezerve sau care in luna anterioara datei pentru care se intocmeste raportarea inregistreaza niveluri ale indicatorului de solvabilitate sub limitele minime prevazute de reglementarile Bancii Nationale a Romaniei vor inregistra categoriile de obligatii bilantiere specificate la art. 20
1 la valoarea contabila.”
4. La anexa nr. 2, randul 9 va avea urmatorul cuprins:
„Total obligatii bilantiere (formularul anexa 1b, rd. Total, col. 2—7), fara ajustarea prevazuta la art. 20
1 .”
Art. II. — Pana la data de 1 septembrie 2009, in cazul bancilor care nu asigura respectarea limitei minime a indicatorului de lichiditate ca urmare a aplicarii prevederilor prezentelor norme, nu sunt incidente dispozitiile referitoare la aplicarea de masuri si sanctiuni de catre Banca Nationala a Romaniei.
Presedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei,
Mugur Constantin Isarescu
Bucuresti, 3 iulie 2009.
Nr. 7.
Comentarii articol (1)