Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) a elaborat recent un proiect de Lege pentru modificarea si completarea Legii notarilor publici si a activitatii notariale nr. 36/1995 si a Legii nr. 188/2000 privind executorii judecatoresti.
Potrivit MJLC, proiectul supus spre adoptare urmareste "eficientizarea cadrului normativ in cele doua domenii de activitate, astfel incat prin modificarile propuse sa se ofere parghiile legale necesare pentru o mai buna aplicare practica a prevederilor care reglementeaza anumite aspecte legate de desfasurarea activitatii notarului public si a executorului judecatoresc".
Astfel, proiectul de lege propune, in principal, comunicarea din oficiu de catre instantele de judecata a hotararilor definitive de condamnare a notarilor publici si executorilor judecatoresti si a hotararilor prin care s-a dispus masura arestarii preventive a acestora, atat catre Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti, cat si catre Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, respectiv Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania.
In acest sens, in cazul in care impotriva notarului public sau a executorului judecatoresc s-a luat masura arestarii preventive, ministrul justitiei, la propunerea Consiliului Uniunii Nationale a Notarilor Publici/Consiliului Uniunii Nationale a Executorilor Judecatoresti, va lua masura suspendarii din functie pana la solutionarea cauzei penale, potrivit legii.
Daca hotararea de condamnare a ramas definitiva si ea se refera la savarsirea cu intentie a unei infractiuni grave sau care aduce atingere prestigiului profesiei, cu acea data, ministrul Justitiei va dispune excluderea din profesie a notarului public sau a executorului judecatoresc condamnat.
Potrivit MJLC, aceasta modificare se impune pentru o aplicare eficienta si in timp util a masurilor legale privind suspendarea si excluderea din profesie a celor impotriva carora au fost pronuntate hotarari definitive de condamnare ori prin care s-a dispus masura arestarii preventive si care continua exercitarea fara drept a profesiei.
Avand in vedere ca, in prezent, hotararile nu sunt comunicate din oficiu, MJLC sustine ca, in practica, apar situatii in care institutiile cu atributii in aplicarea masurii suspendarii si a excluderii din profesie (Uniunea Nationala a Notarilor Publici din Romania, respectiv Uniunea Nationala a Executorilor Judecatoresti din Romania si ministrul justitiei si libertatilor cetatenesti) nu iau imediat cunostinta de existenta unor astfel de hotarari si, in consecinta, nu pot aplica corespunzator aceste masuri.
--
Acest material este destinat exclusiv informării dumneavoastră personale, conform
termenilor și condițiilor de furnizare a serviciilor avocatnet.ro. Dacă reprezentaţi o instituţie media sau o companie şi doriţi un acord pentru republicarea articolelor noastre, va rugăm să ne trimiteţi o solicitare pe adresa
office@avocatnet.ro.
Comentarii articol (2)