Astfel, chiar daca Bursa de Valori Bucuresti a pierdut în 2004 cinci emitenti, printre acestia fiind Terapia Cluj, Imsat Bucuresti, Turism Transilvania, a reusit sa atraga la cota bursei 3 societati: Rompetrol Rafinare, Banca Carpatica si Grupul Editorilor si Difuzorilor de Presa, Capitalizarea bursiera înregistrînd o crestere cu 120%. Trebuie evidentiat si faptul ca desi în acest moment capitalizarea bursiera este de peste 27 de ori mai mare decît cea de la finele anului 2000, valoarea acesteia se mentine la o cota redusa daca o comparam cu pietele bursiere externe.
Cele mai rentabile societati
Analiza statistica realizata de firma de brokeraj KTD Invest arata ca cele mai rentabile societati de la Bursa de Valori Bucuresti sînt: UAMT Oradea, Compa Sibiu, VEL Pitar Rîmnicu Vîlcea, Prodplast Bucuresti si Amonil Slobozia. Actiunile lor au înregistat cresteri cuprinse între 312 si 480%. „Situatia prezentata arata ca cele mai rentabile societati pe bursa nu sînt firmele bancare si societatile de investitii financiare, ci cu totul altele, pe care sigur foarte putini puteau sa parieze la sfîrsitul anului trecut. Dar cine nu-si asuma riscuri nu cîstiga!“, sustine Razvan Pasol, director general la Intercapital Invest. De fapt, potrivit acestuia, este indicat pentru cei care doresc sa investeasca la bursa sa aiba un portofoliu cît mai variat de actiuni.
Investitii pe minus
Daca cele mai rentabile societati le-au adus investitorilor cresteri de peste 300% în acest an, cele mai nerentabile au adus pierderi cuprinse între 14 si 61%. Acestea sînt: COS Tîrgoviste, Rafinaria Astra Româna Ploiesti, Rompetrol Well Services, Sofert Bacau si Siretul Pascani. „La Siretul Pascani a avut loc în luna mai o splitare a actiunii nominale de la 2.500 la 1.000 de lei, apoi o majorare de capital. De aceea pare asa de mare scaderea pe actiune, 61%“, ne-a declarat Emil Ogica, vicepresedinte la KTD Invest.
Previziuni
„Avînd în vedere indicatorii caracteristici sectorului bancar, unde vorbim de un PER (indicele pret actiune/profit pe actiune) minim de 15 si un pret de tranzactionare de 3 ori mai mare decît valoarea contabila a unei actiuni, consideram ca pretul de tranzactionare pe termen mediu pentru actiunile SIF-urilor va evolua în continuare pe un trend ascendent, iar randamentul investitiei în aceste actiuni le va situa în topul companiilor de la bursa în anul urmator“, ne-a mai declarat Emil Ogica. Tot actiunile societatilor bancare si de investitii financiare le recomanda si Razvan Pasol jucatorilor de pe bursa, dar si pe cele ale companiilor de utilitati (Romgaz, Electica etc.), care sînt asteptate a fi listate în 2005.
Comentarii articol (0)