Ministerul Economiei a elaborat recent un proiect de ordonanta prin care se stabileste un nou cadru legislativ pentru organizarea activitatii de acreditare a organismele de evaluare a conformitatii si masurile necesare in vederea aplicarii dispozitiilor ce privesc acreditarea prevazute in Regulamentul Parlamentului European si Consiliului nr. 765/2008.
Principiile de baza si cadrul organizatoric al activitatii de acreditare a organismelor de evaluare a conformitatii, inclusiv cerintele pentru organismul national de acreditare, sunt stabilite in prezent prin Ordonanta Guvernului nr. 38/1998 privind activitatea de acreditare a laboratoarelor si organismelor pentru evaluarea conformitatii, aprobata prin Legea nr.245/2002, iar Asociatia de Acreditare din Romania - RENAR este recunoscuta ca organism national de acreditare, prin Ordinul ministrului industriei si resurselor nr. 354/2003.
Prevederile actuale dubleaza unele reglementari UE
Elaborarea proiectului de ordonanta vine ca urmare a adoptarii Regulamentului UE nr. 765/2008. Astfel, ”fara a contine elemente contrare fata de cele ale Regulamentului nr. 765/2008, in continutul Ordonantei Guvernului nr.38/1998, adoptata prin Legea nr.245/2002, se regasesc atat prevederi care dubleaza unele dispozitii ale Regulamentului, cat si prevederi a caror necesitate nu se mai justifica la momentul de fata, intrucat reprezinta cerinte ale standardului de referinta aplicabil organismului national de acreditare”, se arata in expunerea de motive a proiectului.
Proiectul de act normativ stabileste unele masuri nationale care vizeaza responsabilitatea crescuta a statului in ceea ce priveste indeplinirea cerintelor si obligatiilor organismului national de acreditare in mod corespunzator fata de prevederile Regulamentului UE nr. 765/2008 si eliminarea din legislatia nationala a acelor prevederi care nu se mai justifica in stadiul actual de reglementare in domeniul ce priveste acreditarea.
In acest context, principalele aspecte reglementate prin proiect se refera la:
-statutul juridic al organismului national de acreditare;
-recunoasterea de catre Guvern a organismului national de acreditare, prin hotarare a acestuia, la initiativa Ministerului Economiei;
-responsabilitatea Ministerului Economiei in indeplinirea sarcinilor ce revin statului in aplicarea prevederilor Regulamentului nr.765/2008, in relatia cu organismul national de acreditare, statele membre, si Comisia Europeana , inclusiv prin masuri de asigurare a reprezentarii sale pe langa structurile de conducere ale organismului national de acreditare si prin masuri ce vizeaza asigurarea fondurilor necesare, generate din calitatea de membru a organismului national de acreditare la organizatiile internationale, europene si regionale de profil;
-administrarea marcii nationale de acreditare;
-abrogarea Ordonantei Guvernului nr.38/1998 privind acreditarea si infrastructura pentru evaluarea conformitatii publicata in Monitorul Oficial al Romaniei nr.43 din 30 ianuarie 1998, Partea I, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr.245/2002.
Recunoasterea reciproca a certificatelor de acreditare
Prin prevederile sale, proiectul de ordonanta creeaza conditiile de aplicare a Regulamentului nr.765/2008, al carui scop principal este acela de a reduce multiplicarea acreditarilor, prin consolidarea principiului recunoasterii reciproce a certificatelor de acreditare si a rezultatelor evaluarii conformitatii in spatiul european, fara costuri suplimentare pentru operatorii economici.
Totodata, Ministerul Economiei considera ca ”masurile stabilite prin acest proiect de ordonanta sunt menite sa asigure functionarea organismului national de acreditare, cu acelasi grad de rigurozitate ca in celelalte state membre, in scopul furnizarii declaratiei investite cu autoritate asupra competentei unui organism de a desfasura activitati de evaluare a conformitatii, mediul concurential fiind astfel protejat".
_______
Pentru mai multe informatii, puteti consulta proiectul de ordonanta elaborat de Ministerul Economiei.
Comentarii articol (2)