Perioada de timp care se ia in calcul la definirea concedierii colective ar putea fi marita la 90 de zile, de la 30 de zile cat este in prezent, potrivit unei propuneri legislative aflate in lucru, la comisiile permanente ale Senatului.
Propunerea legislativa vizeaza modificarea art.68 alin. 1 din
Codul muncii. Astfel, potrivit acesteia, "prin concediere colectiva se intelege concedierea, intr-o perioada de 90 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu tin de persoana salariatului, a unui numar de:
a) cel putin 10 salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati mai mult de 20 de salariati si mai putin de 100 de salariati;
b) cel putin 10% din salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 100 de salariati, dar mai putin de 300 de salariati;
c) cel putin 30 de salariati, daca angajatorul care disponibilizeaza are incadrati cel putin 300 de salariati."
In prezent, potrivit Codului muncii, perioada de timp care se ia in calcul la definirea concedierii colective este de 30 de zile calendaristice.
In expunerea de motive a propunerii legislative se arata ca "in majoritatea cazurilor, angajatorii se prevaleaza de prevederile art. 68 din Codul muncii si, pentru a nu intra sub incidenta prevederilor legale in ceea ce priveste concedierea colectiva, disponibilizeaza in mod repetat si regulat salariati, la 30 de zile calendaristice".
Senatul este prima camera sesizata in privinta acestei propuneri legislative,
Camera deputatilor fiind for decizional.
Potrivit
Codului muncii, in cazul in care angajatorul intentioneaza sa efectueze concedieri colective, acesta are obligatia de a initia, in timp util si in scopul ajungerii la o intelegere, in conditiile prevazute de lege, consultari cu sindicatul sau, dupa caz, cu reprezentantii salariatilor, cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.
In cazul aplicarii masurii de concediere colectiva, angajatorul are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.
Notificarea trebuie sa cuprinda toate informatiile relevante cu privire la intentia de concediere colectiva, precum si rezultatele consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor, in special motivele concedierilor, numarul total al salariatilor, numarul salariatilor afectati de concediere si data de la care sau perioada in care vor avea loc aceste concedieri.
Mai mult, angajatorul care a dispus concedieri colective nu poate face noi incadrari pe locurile de munca ale salariatilor concediati timp de 9 luni de la data concedierii acestora. In situatia in care in aceasta perioada se reiau activitatile a caror incetare a condus la concedieri colective, angajatorul are obligatia de a transmite salariatilor care au fost concediati o comunicare scrisa in acest sens si de a-i reangaja pe aceleasi locuri de munca pe care le-au ocupat anterior, fara examen sau concurs ori perioada de proba. Salariatii au la dispozitie un termen de maximum 10 zile lucratoare de la data comunicarii angajatorului, pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la locul de munca oferit.
In situatia in care salariatii care au dreptul de a fi reangajati nu isi manifesta in scris consimtamantul in termen de 10 zile sau refuza locul de munca oferit, angajatorul poate face noi incadrari pe locurile de munca ramase vacante.
_______
Propunerea legislativa poate fi consultata integral AICI.
Comentarii articol (0)