Vechimea in profesia de avocat nu va mai fi luata in calcul la concursul de promovare a magistratilor, potrivit unui proiect de lege elaborat recent de Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC).
Proiectul de lege elaborat de MJLC abroga
alin. (2) al art. 44 din Legea nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor, al carui text de lege prevede ca, la vechimea in functia de judecator sau procuror ceruta pentru a putea participa la concursul de promovare, se ia in calcul si perioada in care judecatorul sau procurorul a exercitat profesia de avocat, nefiind incluse si celelalte categorii profesionale care, potrivit art. 33 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, dau vocatia participarii la concursul admiterii in magistratura, sub conditia exercitarii acestor functii pe o perioada de 5 ani.
Celelalte categorii vizate de textul de lege se refera la fostii judecatori si procurori care si-au incetat activitatea din motive neimputabile, personalul de specialitate juridica prevazut la art. 87 alin. (1), notarii, asistentii judiciari, consilierii juridici, personalul de probatiune cu studii superioare juridice, ofiterii de politie judiciara cu studii superioare juridice, grefierii cu studii superioare juridice, persoanele care au indeplinit functii de specialitate juridica in aparatul Parlamentului, Administratiei Prezidentiale, Guvernului, Curtii Constitutionale, Avocatului Poporului, Curtii de Conturi sau al Consiliului Legislativ, din Institutul de Cercetari Juridice al Academiei Romane si Institutul Roman pentru Drepturile Omului, cadrele didactice din invatamantul juridic superior acreditat, precum si magistratii-asistenti de la inalta Curte de Casatie si Justitie, cu o vechime in specialitate de cel putin 5 ani.
Modificarea legislativa propusa de MJLC vine ca urmare a controlului de constitutionalitate realizat de Curtea Constitutionala asupra alin(2) al art. 44 din legea nr. 303/2004, prin care s-a constatat ca textul de lege incalca prevederile art. 16 din Constitutie.
Decizia Curtii Constitutionale nr.785/2009 a fost publicata in Monitorul Oficial , Partea I, nr. 404, din 15 iunie 2009.
In motivarea deciziei, Curtea a retinut ca se incalca principiul egalitatii si nediscriminarii intrucat se creeaza un tratament diferentiat nejustificat fata de celelalte profesii deoarece „dintre cei declarati admisi la concursul de admitere in magistratura, numai cei care au fost avocati se pot inscrie, ulterior, la concursul de promovare la instantele si parchetele imediat superioare fara sa aiba vechimea efectiva in magistratura necesara, potrivit art. 44 alin. (1) din Legea nr. 303/2004, beneficiind de asimilarea vechimii in avocatura cu vechimea in magistratura”.
Astfel, prin acest proiect de lege, MJLC urmareste eliminarea discriminarii constatate de catre Curtea Constitutionala, in sensul de a nu exista un tratament diferentiat intre categoriile profesionale mentionate mai sus.
In acest sens, proiectul propune abrogarea alin. (2) al art. 44, astfel incat, pentru promovare, se va lua in calcul numai vechimea efectiva in functiile de judecator si procuror. MJLC considera ca, in ceea ce priveste cariera judecatorilor si procurorilor si, implicit, promovarea acestora, trebuie guvernate de criterii obiective, care au la baza competenta si experienta profesionala acumulate in aceste functii.
Asa cum reiese din prevederile art. 44 alin. (1), in vederea promovarii sunt relevante doua aspecte: competenta profesionala, contand intr-o activitate si o conduita corespunzatoare (obtinerea calificativului "foarte bine" la ultima evaluare si nesanctionarea disciplinara in ultimii 3 ani) si indeplinirea unei experiente relevante in functiile de judecator si procuror (5 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de tribunal sau tribunal specializat si procuror la parchetul de pe langa tribunal sau la parchetul de pe langa tribunalul specializat; 6 ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functiile de judecator de curte de apel si procuror la parchetul de pe langa aceasta; ani vechime in functia de judecator sau procuror, pentru promovarea in functia de procuror la Parchetul de pe langa inalta Curte de Casatie si Justitie).
_____
Pentru alte informatii, puteti consulta proiectul de lege.
Comentarii articol (1)