Legea sistemului unic de pensii, Legea salarizarii unice si Legea Educatiei ar putea fi adoptate prin asumarea raspunderii Executivului, conform unei declaratii a premierului Emil Boc, in cadrul unei interventii facute la Radio Romania Actualitati.
“Avem termen luna octombrie pentru finalizarea Legii salarizarii unice a personalului. Este parte a acordului cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana. Nu doresc sa amanam acest termen, chiar daca exista disponibilitate din partea FMI de a prelungi termenul. Am cerut ministerelor de resort sa faca acest lucru. Am convocat pentru samabata, la ora 10, o sedinta extraordinara de guvern atat pe Legea salarizarii unice, cat si pe legea reformei sistemului de pensii pentru a ma asigura ca, in luna octombire, avem legea salarizarii unice si a reformei sistemului de pensii, asa cum am convenit, dar aceste legi sa fie facute in concordanta cu interesul romanilor”, a delcarat Emil Boc.
“Cel putin pe Legea salarizarii unice, pe cea a reformei sistemului de pensii, pe Legea Educatiei, n-avem practic alta metoda de adoptare rapida si care sa fie eficienta, decat mergand in fata Parlamentului, dupa ce am discutat aceste legi”, a adaugat primul-ministru.
Seful Executivului a mentionat ca, intr-o sesiune parlamentara, Guvernul poate sa isi asume raspunderea ori de cate ori doreste, nefiind constrans de o prevedere constitutionala.
“Nu exista o limita numerica a numarului de angajari a raspunderii Guvernului pe proiecte de lege.”
Potrivit Constitutiei, Guvernul isi poate angaja raspunderea in fata Camerei Deputatilor si a Senatului, in sedinta comuna, asupra unui program, a unei declaratii de politica generala sau a unui proiect de lege.
Constitutia stabileste ca Guvernul va fi demis daca o motiune de cenzura, depusa in termen de 3 zile de la prezentarea programului, a declaratiei de politica generala sau a proiectului de lege, va fi adoptata.
Daca Guvernul nu a fost demis prin motiune de cenzura, proiectul de lege prezentat, modificat sau completat, dupa caz, cu amendamente acceptate de Guvern, se considera adoptat, iar aplicarea programului sau a declaratiei de politica generala devine obligatorie pentru Guvern.
In plus, in cazul in care Presedintele Romaniei cere reexaminarea legii adoptate prin angajarea raspunderii Guvernului, dezbaterea acesteia se va face in sedinta comuna a celor doua Camere.
Comentarii articol (0)