Secretarul de stat in Ministerul Muncii, Valentin Mocanu, a avut joi o intalnire cu reprezentantii confederatiilor sindicale din invatamant pe tema proiectului Legii unice de salarizare a personalului bugetar. In cadrul discutiilor, s-a reiterat faptul ca salariile mai mari decat cele prevazute in grila unica vor fi inghetate, iar salariile mai mici vor putea fi majorate in limita bugetului.
In cadrul intalnirii, liderilor confederatiilor sindicale din invatamant li s-a comunicat ca finalizarea grilei de ierarhizare si a valorii coeficientului se realizeaza, in aceasta perioada, la Ministerul Finantelor Publice, pe baza unei analize tehnice.
Potrivit Ministerului Muncii, aceasta analiza se face tinand cont de principiile stabilite si de datele privind numarul de salariati, in functie de care se calculeaza media ponderata, care sa conduca la un raport de 1 la 2 intre salariul minim si salariu mediu.
"Programul de guvernare mentioneaza faptul ca invatamantul trebuie sa ramana un domeniu prioritar, iar prin aceasta lege-cadru de salarizare se respecta acest principiu, materializat, de altfel, prin modul in care, de comun acord cu reprezentantii sindicatelor si ai institutiilor implicate, au fost stabilite echivalentele intersectoriale ale functiilor de executie si de conducere”, a precizat Valentin Mocanu, secretar de stat in Ministerul Muncii.
In cadrul discutiilor au fost reiterate principiile legii salarizarii unitare si anume:
- raportul intre cel mai mic si cel mai mare salariu va fi de 1 la 15;
- salariul minim reprezinta elementul de calcul pentru grila de salarizare (valoarea coeficientului 1 din grila de ierarhizare);
- salariul minim este de 50 % din salariul mediu;
- pe durata de implementare nu sunt diminuate salariile in plata;
- pe durata implementarii, salariile in plata mai mari decat rezultatul multiplicarii valorii coeficientului 1 (salariul minim) cu coeficientul de referinta corespunzator functiei sunt inghetate;
- salariile in plata mai mici decat valoarea calculata conform procedurii de mai sus pot fi majorate in limita sumelor alocate de la buget destinate cheltuielilor salariale;
- majorarile pe categorii, conform principiilor de mai sus, sunt decise prin legile anuale de implementare a legii cadru de salarizare unitara.
"In perioada de implementare vor fi majorate salariile corespunzatoare functiilor care, prin mecanismele de majorare folosite pana in prezent, au fost neglijate, rezultand diferente semnificative intre diverse sectoare de activitate, conducand la un raport de aproximativ 1:38 intre cel mai mic si cel mai mare salariu in plata, ca si la un raport de aproximativ 1:31 intre salariul minim si salariul mediu, inechitabil si contrar normelor Cartei Sociale Europene. Aceste disfunctionalitati vor fi corectate prin legea cadru de salarizare unitara”, a mai aratat reprezentantul Ministerului Muncii.
Comentarii articol (4)