Lipsa panoului exterior cu informatii privind cursul de schimb valutar practicat sau afisarea a doua cursuri de schimb valutar sunt doar cateva incalcari ale legii constatate de Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC), in urma unor controale la nivel national, desfasurate impreuna cu Politia.
ANPC a anuntat recent rezultatele controalelor desfasurate la nivel national, in perioada 20 – 24 iulie, care au vizat respectarea drepturilor consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.
Inspectorii ANPC, impreuna cu reprezentanti ai Politiei, au verificat 407 operatori economici. Abaterile constatate la 329 de operatori economici, din totalul controlat, au fost sanctionate cu 170 de avertismente, iar incalcarile grave ale legislatiei au fost sanctionate cu 159 de amenzi contraventionale, in valoare de 667.500 lei. La 80 de operatori economici s-a dispus oprirea temporara a prestarii serviciului, pana la remedierea deficientelor.
Nereguli privind afisarea informatiilor
In cadrul actiunilor de control, ANPC a constatat incalcarea
Ordinului nr.448/2009 privind unele masuri de informare a consumatorilor de catre operatorii economici care desfasoara activitati de schimb valutar.
Astfel, inspectorii ANPC au sanctionat lipsa panoului exterior cu informatii privind cursul de schimb valutar practicat sau
neinscrierea corecta a operatiunilor de curs valutar folosind sintagmele „Cumparam (We buy)” si „Vindem (We sell)”, ci sintagmele „Cumparare”, „ Vanzare”, abateri constatate in judetele Iasi, Arges, Sibiu, Mures, Covasna, Braila, Tulcea.
Mai mult, pe panourile exterioare nu existau doua coloane pentru operatiunile de cumparare si vanzare, acestea fiind asezate intr-o singura coloana, iar cele doua valute erau reprezentate prin simbolurile € si $, neexistand macar codificarea acceptata (EUR si USD), abatere constatata in judetul Giurgiu.
In plus, in judetul Timis, pe panoul exterior era afisat „comision 0%” , contrar legislatiei.
Inspectorii ANPC au mai constatat ca
panourile de informare din interior si exterior erau diferite si anume: panoul din exterior este conform ordinului (valuta – cumparam – vindem), iar cel din interior era inversat (valuta – vanzare – cumparare), fapta constituind o practica comerciala incorecta, abatere constatata in judetul Timis.
In judetul Timis, inspectorii ANPC au mai constatat ca in interiorul unei case de schimb valutar existau afisate
doua cursuri de schimb valutar, pentru sume mai mari si pentru sumele mai mici de 16.000 lei
In judetul Braila, un operator economic informa consumatorii asupra cursului de schimb pentru bancnote uzate “in functie de starea acestora”, fara a se preciza modul de evaluare a starii de uzura a bancnotelor si fara indicarea valorilor de cumparare oferite.
Alte abateri:
- Afisarea in exteriorul casei de schimb valutar a doua panouri: unul doar cu simbolurile valutelor, fara a fi completate sumele cursurilor practicate (cifre) si al doilea panou cu valorile practicate, pozitionat in spatele primului panou, abatere constatata in judetul Constanta.
- Existau
doua panouri: unul pentru valuta - bancnote si altul pentru valuta - monede. Cursul valutar pentru monede era mai mare decat pentru bancnote, abatere constatata in Valcea.
- Panoul exterior era pozitionat in interiorul casei de schimb valutar, abatere constatata in judetul Mehedinti.
Formularul de acceptare a tranzactiei
Potrivit Ordinului ANPC 448/2009, este obligatorie „informarea consumatorilor in scris, inainte de efectuarea operatiunii de schimb valutar, prin intermediul formularului de acceptare a tranzactiei.”
In cadrul controalelor, s-a descoperit ca unele case de schimb valutar nu intocmeau sau nu eliberau formularul de acceptare a tranzactiei. Alte case de schimb valutar intocmeau formularul dupa efectuarea operatiunii de schimb valutar.
Reclamatii ale consumatorilor
ANPC mai arata ca, in Arges, au fost inregistrate 37 de reclamatii referitoare la
informarea verbala incorecta asupra cursului de schimb valutar. Reclamatiile au fost redirectionate la Parchetul de pe langa Judecatoria Pitesti.
De asemenea, in Mures, s-au inregistrat 5 reclamatii privind
modalitatea de informare asupra cursului de schimb valutar care inducea in eroare consumatorii, solutionate in favoarea consumatorilor prin despagubirea acestora cu sume in valoare totala de 906,7 lei, reprezentand contravaloarea diferentei intre cursul monedelor si cel al valutei.
Comentarii articol (9)