avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1040 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Exemple de clauze abuzive in Contractele de credit in ...
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Exemple de clauze abuzive in Contractele de credit in Franci elvetieni

BANCA NR. 1
"Tragerile se vor efectua in valuta creditului. Utilizarea sumelor trase se va face in moneda in care imprumutatul este obligat sa efectueze plata, fie in temeiul documentului justificativ prezentat, fie in temeiul Regulamentului valutar in vigoare la data efectuarii platii. In acest ultim caz, Imprumutatul va face operatia de schimb valutar prin contul curent deschis la BANCA NR.1, achitand comisionul de schimb valutar aferent sumei trase. Schimbul valutar se va face la cursul de schimb afisat de BANCA NR. 1 la data efectuarii schimbului."
TRADUCERE
Imprumutatul este obligat sa returneze rata lunara la cursul de schimb al BANCII NR. 1 din ziua platii ratei, curs diferit de cursul la care a fost luat creditul. Prin aceasta clauza, banca poate sa stabileasca un curs discretionar de 100 de lei/franc elvetian, iar imprumutatul este singurul care trebuie sa suporte riscul devalorizarii francului elvetian.

BANCA NR. 2
"Pentru creditele acordate in valuta, Imprumutatul autorizeaza Banca sa efectueze schimbul valutar pentru sumele trase, daca este cazul, in scopul efectuarii platilor conforme cu destinatia creditului, in acest sens Banca va utiliza cotatiile proprii valabile la data tragerii, fiind imputernicita de Imprumutat sa completeze in numele sau si pentru sine, documentele aferente schimbului valutar. Eventualele diferente de curs valutar vor fi suportate de Imprumutat.
Riscul valutar reprezinta potentialul efect negativ constand in cresterea obligatiei lunare de plata, generat de fluctuatia ratelor de schimb valutar sip e care le-ar putea avea de suportat Imprumutatul/ Codebitorul ca urmare a contractarii Creditului si a rambursarii acestuia/ platii sumelor datorate in baza Contractului de Credit, intr-o alte moneda decat moneda nationala a Romaniei.
Imprumutatul confirma in mod expres si in deplina cunostiinta de cauza ca: (a) a avut in vedere la incheierea acestui contract, riscurile principale asociate cu acest contract, inclusiv riscuri asociate cu fluctuatia cursului de schimb valutar intre monede, (b) intelege si accepta caracterul esentialmente fluctuant al ratei dobanzii si cursului valutar, precum si ca aceasta fluctuatie (care nu se afla sub controlul Bancii) genereaza un risc de crestere al Costului Total al creditului pe parcursul derularii Conventiei sau o alta crestere a costurilor Creditului pentru Imprumutat; (c) isi asuma in mod expres si neconditionat, in mod liber si in cunostiinta de cauza, riscul fluctuatiei valorilor mentionate mai sus."
TRADUCERE
Pe langa explicatia valabila in cazul BANCII NR. 1, este specificat cat se poate de clar ca diferentele de curs valutar sunt suportate de catre Imprumutat, care isi asuma in mod liber si neconditionat orice crestere datorata hipervalorizarii francilor elvetieni, aceeasi obligatie neregasindu-se si in sarcina Bancii.

BANCA NR. 3
"Tragerea reprezinta operatiunea de punere la dispozitia Imprumutatului a sumei creditului. Tragerea creditului se poate efectua integral sau esalonat, conform Conditiilor Speciale de creditare.
Tragerea creditului nu va putea fi efectuata: (1) daca imprumutatul nu (i) a depus in contul sau curent suma aferenta diferentelor de curs valutar rezultate din conversia sumei creditului in valuta solicitata, (ii) a completat formularul de schimb valutar necear efectuarii conversiei, (2) in situatia aparitiei oricarui caz de neindeplinire a obligatiilor, asa cum este definit in prezentul contract sau in situatia in care Creditorul considera iminenta aparitia unui caz de neindeplinire a obligatiilor.
In cazul refinantarii, Imprumutatul va suporta din surse proprii toate diferentele de curs valutar rezultate din conversia sumei prezentului credit in valuta in care s-a acordat creditul refinantat.
Prin conversie se intelege operatiunea de schimb valutar din valuta creditului intr-o alta valuta, efectuata de Creditorul initial la cursul de schimb stabilit de aceasta pentru ziua in care se opereaza tragerea creditului."
TRADUCERE
Imprumutatul nici nu a vazut vreodata franci elvetieni, si a putut sa traga suma creditului in lei numai dupa completarea formularului de schimb valutar in lei!!!!

Av. Cristina Paisa
Cel mai recent răspuns: Cristina Paisa , Avocat 13:52, 18 Martie 2015
In aceste contracte, ați găsit comisionul de risc valutar? Căci, spre surprinderea mea, am văzut contract în care, după ce clientul achita băncii suportand întreg riscul valutar, îi mai plătea și un comision ca banca să-și acopere un risc pe care nu l-ar fi avut niciodată...
buna ziua,
nu cred ca este corecta interpretarea clientilor in raport cu creditele in alte monede, deoarece clientul nu a fost obligat sa semneze ceva ce nu doreste, dar cum pentru client banii la momentul respectiv, erau mai presus de orice angajament ce urmeaza sa fie respectat de acesta.
Ar trebui sa fim corecti, si realisti, nu aveam de unde sa cunoastem ca un curs la o moneda va fi de 3 ori mai mare la un moment, fata de ziua obtinerii creditului.
Eu stiu doar ca nimeni si nimic nu ma poate obliga pe lumea asta, sa semnez ceva fara sa imi asum si din vointa mea.
@AVLIL - in contractele cu Volksbank in franci, exista acest comision de risc. El mai exista si in unele contracte mai vechi de 2008 cu BCR-ul, dar nu stiu sigur daca in franci.
Am incercat sa redau numai clauzele abuzive referitoare la franci, nu am tratat comisioanele, desi bineinteles ca exista in aceste contracte.

@mihai2015 - Decizia CJUE se aplica oricarei monede straine, nu numai francului.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)
Francul elvetian anghelgeorgiana anghelgeorgiana buna ziua.ma poate lamuri si pe mine cineva cat mai poate creste francul elvetian?mentionez ca am credit in franci.ce sanse sunt sa scada cotatia lui pe piata ... (vezi toată discuția)
Contract de credit ipotecar anterior noului cod civil. invocarea impreviziunii Modern Modern Se poate invoca situatia de impreviziune intr-un credit ipotecar in franci elvetieni avand in vedere faptul ca la momentul semnarii contractului (anul 2008) ... (vezi toată discuția)