avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 967 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Contract de credit ipotecar anterior noului Cod civil. ...
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Contract de credit ipotecar anterior noului Cod civil. Invocarea impreviziunii

Se poate invoca situatia de impreviziune intr-un credit ipotecar in franci elvetieni avand in vedere faptul ca la momentul semnarii contractului (anul 2008) paritatea leu/CHF era 2.2, iar in prezent cotatia leu/CHF a ajuns 3.73 si implicit cresterea ratei lunare de la 700 Ron la 1275 Ron!
Daca m-as adresa instantei de judecata as putea avea castig de cauza conform noului cod civil? In vechiul cod civil exista prevazut vreun articol referitor la impreviziune?
Va multumesc!
Cel mai recent răspuns: Modern , utilizator 15:53, 27 Iunie 2012

Noua reglementare privitoare la impreviziune se va aplica numai contractelor incheiate dupa data intrarii Codului Civil in vigoare, si anume 1 octombrie 2011.


Totodata, dispozitiile privind impreviziunea sunt aplicabile doar daca factorii care duc la modificarea executarii contractului au caracter imprevizibil.

“Schimbarea imprejurarilor, precum si intinderea acesteia nu au fost si nici nu puteau fi avute in vedere de catre debitor, in mod rezonabil, in momentul incheierii contractului”, se prevede in NCC.


Aceste imprejurari trebuie sa aiba caracter exceptional, iar obligarea debitorului sa devina vadit injusta.

Simplele modificari obisnuite ale preturilor sau ale costurilor, variatii normale ale cursului de schimb nu constituie impreviziune, conform majoritatii opiniilor exprimate pana in prezent.

Incheierea unui contract intr-o moneda, alta decat cea nationala, atrage implicit riscul cursului valutar. Trebuie luat in considerare ca acest risc poate fi in defavoarea imprumutatului, poate sa creasca, dar si in favoarea lui, poate sa scada. Sustin parerea exprimata anterior si opinez ca o actiune promovata in instanta sub acest aspect nu ar putea avea castig de cauza.
În confirmarea celor scrise de colegii de forum:
Legea 71/2011
Articolul 102
(1) Contractul este supus dispoziţiilor legii în vigoare la data când a fost încheiat în tot ceea ce priveşte încheierea, interpretarea, efectele, executarea şi încetarea sa.
(2) Modificarea contractului se face cu respectarea tuturor condiţiilor prevăzute de legea în vigoare la data modificării. În privinţa elementelor ce nu fac obiectul modificării, sunt aplicabile dispoziţiile alin. (1).

Articolul 107
Dispoziţiile art. 1.271 din Codul civil privitoare la impreviziune se aplică numai contractelor încheiate după intrarea în vigoare a Codului civil.
nu la un credit in valuta. legea nu are caracter retroactriv.
Si pe vechiul Cod civil s-a aplicat teoria impreviziunii. Problema e daca se poate considera variatia cursului CHF ca fiind imprevizibila. De acord cu riscurile, dar in limita previzibilitatii lor. E previzibil ca un curs sa creasca, dar in situatia de fata a crescut cam mult. Exista multe criterii in doctrina pentru a stabili daca executarea obligatiilor este excesiv de onoroasa. Aceste lucruri depind de judecator si de abilitatile avocatului pentru a demonstra ca se indeplinesc toate conditiile impreviziunii.

Alte discuții în legătură

Am avut darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. avocata ... utaadrian44@gmail.com utaadrian44@gmail.com Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata a spus ca stie ea banca, deci asa e. Am pierdut din cauza Impreviziunii. In 2008, cand am ... (vezi toată discuția)
Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Decizia tribunalului galati zenitnove zenitnove va rog daca ma puteti ajuta cu Decizia Tribunalului Galati cu denominarea. Multumesc. (vezi toată discuția)