avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 951 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Jurisprudenţă Intrebare pentru un avocat specializat in probleme ...
Discuție deschisă în Jurisprudenţă

Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare

Aveti cunostinta de jurisprudenta in " teoria impreviziunii" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ?

Nota : teoria impreviziunii , cu referire la un contract devenit excesiv de oneros, prin cresterea cursului valutar al CHF , mai precis dublarea valorii acestuia .
Teoria impreviziunii intervine în măsura în care obligaţia contractuală nu mai este susceptibilă de executare întrucât împrejurările în care trebuia executată o fac radical diferită de cea asumată în contract.

Variaţia circumstanţelor şi, prin urmare, noile sarcini ce afectează executarea fac parte din riscul contractual, pe care-l suportă debitorul obligaţiei de executat, în lipsa unei dispoziţii contrare.

ICCJ - Secţia comercială, decizia nr.1122 din 21 februarie 2003
Teoria impreviziunii intervine în măsura în care obligaţia contractuală nu mai este susceptibilă de executare întrucât împrejurările în care trebuia executată o fac radical diferită de cea asumată în contract.

Variaţia circumstanţelor şi, prin urmare, noile sarcini ce afectează executarea fac parte din riscul contractual, pe care-l suportă debitorul obligaţiei de executat, în lipsa unei dispoziţii contrare.

ICCJ - Secţia comercială, decizia nr.1122 din 21 februarie 2003


GRESIT !

Paguba pe care o sufera una din partile contractante ca urmare a dezechilibrului grav de valoare care intervine intre prestatiile sale si contraprestatiile celeilalte parti, in cursul executarii contractului, determinat de fluctuatiile monetare, care cel mai adesea consta intr-o inflatie deschisa sau galopanta. ( impreviziune=hardship) Deci debitorul nu se angajeaza in plata unor sume "neprevazute" , nestipulate in contract, care intervin pe aceasta perioada, nu i se poate imputa aceasta "culpa" . Ministerul Public este singurul garant al respectarii DREPTULUI si Constitutiei , in Romania, si nu un mecanism de legalizare a ilegalitatii. Astfel obtinerea de venituri prin aceasta impreviziune, profitul excesiv de oneros, inregistrat de catre o banca , care subliniez nu au fost precizate in contract, vi se par legale ??? Aici e BUBBA : "lipsa dispozitiei contrare" .......


In alta ordine de idei , subliniez ca v-am solicitat jurisprudenta nationala si internationala, in care teoria impreviziunii nu este "viciata" . Atentie la art.1271 din Noul Cod Civil

Articolul 1.271 Impreviziunea.

(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.

(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:

a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;

b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.

(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:

a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;

b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;

c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;

d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului.
Ultima modificare: Joi, 8 Decembrie 2011
Adrian Constantin, Consilier juridic
art. 1271 NCC se poate aplica numai contractelor incheiate dupa 01.10.2011... deci total inutil (e introdus, pur si simplu, de decor).

din pacate, nu exista jurisprudenta in europa (nici n-ar avea unde, pentru ca numai in europa de est (in tarile "ajutate" de ue sa se "integreze") au aparut astfel de probleme)...

numai politic, printr-o lege speciala, se poate aplica teoria impreviziunii (se rezolva/s-a rezolvat problema "excesiv de oneros") la contractele de imprumut "in chf".

[ link extern ]
Ultima modificare: Miercuri, 21 Decembrie 2011
ContSters233047, utilizator
jurisprudenta cu datorii ale populatiei catre banci, denominate in moneda straina si devenite "excesiv de oneroase", in tari similare romaniei, din america latina:

[ link extern ]

pag.31-32:
[ link extern ]








~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Principiul impreviziunii dany3377 dany3377 Buna ziua. As dori sa stiu daca principiul impreviziunii, aparut in urma declararii neconstitutionalitatii legii conversiei creditelor in franci elevetieni, ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract rcs rds AlinaDumitrache AlinaDumitrache Am avut punctul de lucru (magazinul) intr-o locatie , dar a trebuit sa-l inchid ( radiez). Am trimis actul de radiere la sediul RCS ca sa demonstrez ca nu mai ... (vezi toată discuția)
Clauza de hardship luiza2008 luiza2008 Va rog frumos sa ma lamuriti cu o chestiune...la ce se refera mai exact clauza de hardship? Stiu ca este un tip de clauza contractuala utilizata in domeniul ... (vezi toată discuția)