avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Recuperări de creanţe, datorii, ... Principiul impreviziunii
Discuție deschisă în Recuperări de creanţe, datorii, Probleme cu băncile

Principiul impreviziunii

Buna ziua.
As dori sa stiu daca principiul impreviziunii, aparut in urma declararii neconstitutionalitatii legii conversiei creditelor in franci elevetieni, se poate aplica si in cazul creditelor in euro si care ar fi conditiile de incadrare?


Multumesc.
Cel mai recent răspuns: dany3377 , utilizator 12:24, 13 Februarie 2017
Codul civil

Art. 1271
Impreviziunea
(1) Părţile sunt ţinute să îşi execute obligaţiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creşterii costurilor executării propriei obligaţii, fie datorită scăderii valorii contraprestaţiei.
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepţionale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligaţiei, instanţa poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părţi pierderile şi beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul şi în condiţiile pe care le stabileşte.
(3) Dispoziţiile alin. (2) sunt aplicabile numai dacă:
a) schimbarea împrejurărilor a intervenit după încheierea contractului;
b) schimbarea împrejurărilor, precum şi întinderea acesteia nu au fost şi nici nu puteau fi avute în vedere de către debitor, în mod rezonabil, în momentul încheierii contractului;
c) debitorul nu şi-a asumat riscul schimbării împrejurărilor şi nici nu putea fi în mod rezonabil considerat că şi-ar fi asumat acest risc;
d) debitorul a încercat, într-un termen rezonabil şi cu bună-credinţă, negocierea adaptării rezonabile şi echitabile a contractului.

Va multumesc pentru raspuns.
Dar as dori sa explicati acest lucru mai pe intelesul nostru, al celor ce nu suntem in domeniu..
In ce conditii instanta aproba sau nu acest principiu?
Cred ca sunt niste conditii de indeplinit la fel ca in cazul declararii falimentului personal..
Ultima modificare: Luni, 13 Februarie 2017
dany3377, utilizator

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Reziliere contract rcs rds AlinaDumitrache AlinaDumitrache Am avut punctul de lucru (magazinul) intr-o locatie , dar a trebuit sa-l inchid ( radiez). Am trimis actul de radiere la sediul RCS ca sa demonstrez ca nu mai ... (vezi toată discuția)
Drepturi salariat la concediere - acte emise de catre angajator muj muj Buna ziua! Daca un salariat care lucreaza intr-o firma avand domeniul de activitate \" comercializare produse farmaceutice\" este concediat - desfiintare post ... (vezi toată discuția)