avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 1047 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Drepturi salariat la concediere - acte emise de catre ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Drepturi salariat la concediere - acte emise de catre angajator

Buna ziua! Daca un salariat care lucreaza intr-o firma avand domeniul de activitate " comercializare produse farmaceutice" este concediat - desfiintare post - care sunt drepturile sale financiare pe care trebuie sa le primeasaca? si care sunt documentele obligatorii care trebuie emise de catre angajator si inmanate salariatului? Concedierea este stabilita incepand cu data de 01.07.2011. Asi dori sa stiu toate elementele care sunt in favoarea salariatului. Multumesc!
Ultima modificare: Joi, 16 Iunie 2011
muj, utilizator
Cel mai recent răspuns: muj , utilizator 09:57, 19 Martie 2013
- Un exemplar din decizia de incetare a contractului de munca
- nota de lichidare
- carnetul de munca
- adeverinta pentru inscrierea la AJOFM privind achitarea contributiei de somaj (daca are cel putin 12 luni lucrate in ultimele 24).
:">
Daca are carnet de munca acesta va fi certificat la 01.01.2011, situatie in care pentru perioada 01.01.2011 - 01.07.2011 i se va elibera o adeverinta de vechime.

Referitor la drepturi salariale va trebui sa primeasca salariul aferent perioadei lucrate pana la incetarea c.i.m. si , eventual, salarii compensatorii pentru concedierea care nu tine de persoana salariatului. Aceste salarii compensatorii sunt cele prevazute in c.i.m., in c.c.m. aplicabil angajatorului sau in R.I. al acestuia.
Buna ziua!
In cazul in care incetarea raporturilor de munca are loc prin acordul partilor...art.55 litera b Codul Muncii, iar pentru a fi de " acord" se semneaza un acord de plata in forma scrisa intre angajator si salariat privid plata lunara a 6 salarii timp de 6 luni de la data incatarii CIM: EXISTA posibilitatea ca firma sa nu mai plateasca acele salarii? poate fi sanctionata firma? salariatul mai are vreun drept, poate recupera legal acei bani? Intr-un fel i-a fost impusa aceasta modalitate de incetare CIM...ce prevederi ar trebui stipulat in acel acord de plata si care ar fi temeiul legal, astfel incat persoana sa aiba certitudinea ca firma isi va respecta angajamentul? Va multumesc mult!
Ati semnat asa ceva? .. daca da, atunci acel acord isi produce efectele ... principiul forţei obligatorii, exprimat şi prin adagiul pacta sunt servanda, este acea regulă de drept potrivit căreia actul juridic civil legal încheiat se impune părţilor (în cazul contractelor) sau părţii (în cazul actelor juridice unilaterale) întocmai ca legea.

In sistemul nostru actual de drept avem:
Art. 1.270. C.civ.
(1) Contractul valabil încheiat are putere de lege între părțile contractante
(2) Contractul se modifică sau încetează numai prin acordul părților ori din cauze autorizate de lege.

Art. 1.271 C.civ.
(1) Părțile sunt ținute să își execute obligațiile, chiar dacă executarea lor a devenit mai oneroasă, fie datorită creșterii costurilor executării propriei obligații, fie datorită scăderii valorii contraprestației
(2) Cu toate acestea, dacă executarea contractului a devenit excesiv de oneroasă datorită unei schimbări excepționale a împrejurărilor care ar face vădit injustă obligarea debitorului la executarea obligației, instanța poate să dispună:
a) adaptarea contractului, pentru a distribui în mod echitabil între părți pierderile și beneficiile ce rezultă din schimbarea împrejurărilor;
b) încetarea contractului, la momentul și în condițiile pe care le stabilește
Multumesc mult dl. freeelis, pentru raspunsul prompt si argumentat legal. " Sunte-ti o raza de soare in aceste vremuri tulburi..." Siropos, dar adevarat. Sufleteste este foarte greu de acceptat ca, dupa 10-11 ani de munca intelectuala sustinuta cu rezultate exceptionale pentru firma...sa fi inlocuit fara motivatie, de catre " prietenul ajutat la nevoie"...iar situatia financiara sa te oblige sa accepti compromisuri de genul " prin accordul partilor". Inca o data, multumesc!

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Notificare concediere colectiva LORYLORY73 LORYLORY73 Buna ziua!In data de 26.01.2011 am fost instiintati printr-o notificare ca suntem propusi ptr disponibilizareintrucat inteprinderea isi restrange ... (vezi toată discuția)
Drepturi mostenire dorubabonea dorubabonea Buna ziua, Suntem trei mostenitori (frati); unul din acestia este internat in azil cu dizabilitati severe, prognostic de viata rezervat. Au trecut trei ani ... (vezi toată discuția)