avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 728 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... NOTIFICARE CONCEDIERE COLECTIVA
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

NOTIFICARE CONCEDIERE COLECTIVA

Buna ziua!In data de 26.01.2011 am fost instiintati printr-o notificare ca suntem propusi ptr disponibilizareintrucat inteprinderea isi restrange activitatea.intr-unul din articolele notificarii se mentioneaza :,,Angajatorul va decide masura concedierii colective cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare emiterii deciziilor de concediere,termen necesar pentru solutionarea tuturor aspectelor legate de concedierea colectiva si cu respectarea prevederilor art.69 si 71 din Codul Muncii.''
In data de 04.02 au fost emise deciziile prin care luam la cunostinta ca incepand cu 07.02 ni se acorda un preaviz de 20 de zile lucratoare,urmand ca la 07.03.2011 sa incetam activitatea.As vrea sa imi spuneti daca termenele sunt legale,ptr ce s-a specificat ,,30 de zile,,mentionate mai sus ?Conf CCM la nivel de unitate avem dreptul la un salariu compensatoriu,trebuie sa facem cerere ptr a-l primi?Cand trebuie facuta si catre cine ?Unitatea se va ocupa de trimiterea noastra in somaj ?
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 12:14, 8 Februarie 2012
Cererea pentru acordarea salariului compensator se poate face incepand cu prima zi urmatoare datei cand a incetat c.i.m.

Dosarul pentru somaj se depune de catre salariat. Unitatea este obligata sa va dea carnetul de munca certificat la 01.01.2011, adeverinta de vechime pentru perioada 01.01.2011 si pana la data incetarii c.i.m., precum si adeverinta pentru somaj.
Buna ziua,
Societatea noastra se confrunta cu o serie de concedieri. Suntem anuntati de compania mama de alte si alte liste, fara a se putea determina clar de la inceput exact nr. de concedieri. Primul pas al procesului de concediere individuala l-am inceput cu "notificare catre angajat" in care ii prezentam cauzele concedierii, clauzele legale, termenul de preaviz, salariile compensatorii etc, iar la expirarea preavizului stipulat in notificare ii inmanam decizia de concediere. Intrebarea mea este. Pentru a nu ne incadra in concediere colectiva (motivul real fiind evitarea contactului cu Sindicatul care lasa mult de dorit, nicidecum dezavantaje pt angajati) in cele 30 de zile calendaristice, imi intra procentajul angajatilor care au primit NOTIFICARILE, sau cei care eu primit efectiv(cand le-a expirat preavizul) DECIZIA DE CONCEDIERE.
Multumesc,
Se iau în calcul salariaţii cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului.

De asemenea , conform art.68 alin.2 C.mun., la stabilirea numărului efectiv de salariaţi concediaţi colectiv se iau în calcul şi acei salariaţi cărora le-au încetat contractele individuale de muncă din iniţiativa angajatorului, din unul sau mai multe motive, fără legătură cu persoana salariatului, cu condiţia existenţei a cel puţin 5 concedieri.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Preaviz ContSters57986 ContSters57986 Sotia mea lucreaza ca vinzator la o societate de panificatie si azi a fost obligata verbal de catre administratorul societati sa treaca la procesul de ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau cum ? aldica aldica Buna ziua, Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare ... (vezi toată discuția)
Situatie neclara,va rog ajutor udin udin buna ziua, va rog sa ma lamuriti in situatia de mai jos: am primit decizie de concediere ,inregistrata, prin posta,la data de 22 iunie, cu preaviz de ... (vezi toată discuția)