ninel_d a scris:
Sotia mea lucreaza ca vinzator la o societate de panificatie si azi a fost obligata verbal de catre administratorul societati sa treaca la procesul de productie.A refuzat acest lucru pe motiv ca nu are calificarea necesara si a solicitat o decizie scrisa cu privire la schimbarea facut in condiitile in care postul sau de munca exista inca.Raspunsul a fost un preaviz de 15 zile deoarece societatea isi restringe activitatea.As dori sa stiu daca beneficiaza de efectele legi in speta somajul mai avem posibilitatea de a actiona in instanta societatea considerind decizia abuziva si in ce perioada de timp putem efectua plingerea
Angajatorul poate decide concedierea salariatului în situaţia în care locul de muncă ocupat este desfiinţat ca urmare a dificultăţilor economice sau a reorganizării activităţii.
Salariaţii aflaţi în această situaţie beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.
În cazurile în care unitatea este obligată, potrivit legii, să acorde un preaviz la desfacerea contractului de muncă, durata preavizului va fi de 20 de zile lucrătoare.
În perioada preavizului, salariaţii au dreptul să absenteze patru ore pe zi de la programul unităţii, pentru a-şi căuta un loc de muncă, fără ca aceasta să afecteze salariul şi celelalte drepturi. Orele absentate se pot acorda prin cumul, în condiţiile stabilite de angajator.
La încetarea contractului individual de muncă din motive ce nu ţin de persoana salariatului, angajatorii vor acorda acestuia o compensaţie de cel puţin un salariu lunar, în afara drepturilor cuvenite la zi.
In cazul in care considerati ca concedierea este abuziva, aveti la dispozitie un termen de 30 de zile calendaristice de la data comunicarii deciziei pentru a contesta aceasta decizie la Tribunalul în a cărei circumscripţie aveti domiciliul sau reşedinţa.