avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 394 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere art 61 lit.c
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere art 61 lit.c

buna ziua. in cazul in care un salariat este declarat inapt fizic/psihic, care sunt pasii de urmat pana la emiterea deciziei de concediere: preaviz (da sau nu), obligativitatea trecerii pe un alt post, obligativitatea anuntarii AJOFM etc.
are acest salariat dreptul la somaj (precizez ca are indeplinite conditiile de stagiu de cotizare) ca urmare a desfacerii cim cu art 61 lit. c?
va multumesc.
Cel mai recent răspuns: Valeriu TUDOR , Consultant resurse umane 15:58, 28 Mai 2010
Dupa ce medicul de medicina muncii ii elibereaza fisa de aptitudine "inapt" pentru postul pe care il detine , angajatorul este obligat sa-i puna la dispozitia alte posturi vacante, daca are, conform pregatirii sale si daca nu este apt pentru niciun fel de post se anunta agentia de ocupare a fortelor de munca , dupa care se poate desface contractul de munca . Salariatul poate primi somaj .
1. Concedierea cu art.61, lit.c) din Codul muncii permite ca salariatul sa beneficieze de indemnizatie de somaj daca are lucrate si cotizate la somaj 12 luni in ultimele 24 de luni.

2. Codul muncii spune:

Art. 61. - Angajatorul poate dispune concedierea pentru motive care tin de persoana salariatului in urmatoarele situatii:
...
c) in cazul in care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite acestuia sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat;

Art. 62. - (1) In cazul in care concedierea intervine pentru unul dintre motivele prevazute la art. 61 lit. b)-d), angajatorul are obligatia de a emite decizia de concediere in termen de 30 de zile calendaristice de la data constatarii cauzei concedierii.
...
(2) Decizia se emite in scris si, sub sanctiunea nulitatii absolute, trebuie sa fie motivata in fapt si in drept si sa cuprinda precizari cu privire la termenul in care poate fi contestata si la instanta judecatoreasca la care se contesta.

Art. 64. - (1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 lit. f), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.

deci nu trebuie preavizat (ca la desfiintarea postului, 20 zile lucratoare)?
1. Concedierea cu art.61, lit.c) din Codul muncii nu este imputabil salariatului (de aceea si primeste indemnizatie de somaj) dar tine de persoana salariatului, deci nu se aplica art.78 din CCMUNN pe anii 2007-2010 (compensatia de minimum un salariu lunar).
2. Dar, conform art.73(1) din Codul muncii, are dreptul la preaviz iar acesta este de 20 de zile lucratoare (conform art.74(2) din CCMUNNpe anii 2007-2010).

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Recomandare medicala schimbare loc munca auguracraciun auguracraciun buna ziua,va rog daca ma puteti ajuta: - un angajat primeste de la medic o recomandare pentru schimbarea locului de munca - nu certificat medical - ... (vezi toată discuția)
Somaj marianavatany@yahoo.com marianavatany@yahoo.com Cum trebuie sa procedeze angajatorul pt ai putea inceta contract indiv.de munca pt un angajat ce are peste 12 luni vechime in firma si ar vrea sa i se poata ... (vezi toată discuția)
Preaviz art. 64 codul muncii - concediere inaptitudine fizica mbsj mbsj Speta: Un angajat a primit de la medicina muncii decizia prin care este declarat inapt. Intrebarea este urmatoarea: cum s epoate acorda preavizul daca persoana ... (vezi toată discuția)