avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 580 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Preaviz art. 64 Codul Muncii - concediere inaptitudine ...
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Preaviz art. 64 Codul Muncii - concediere inaptitudine fizica

Speta: Un angajat a primit de la medicina muncii decizia prin care este declarat inapt. Intrebarea este urmatoarea: cum s epoate acorda preavizul daca persoana respectiva nu se mai poat eprezenta la munca? Preavizul inseamna prestarea in continuare a muncii pana la incetarea contractului.
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:09, 16 Decembrie 2011
Buna ziua,
Art.64 nu prevede incetarea contractului de munca cu acordare de preaviz, ci art.61 lit.c: " în cazul în care, prin decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, fapt ce nu permite sa isi indeplineasca atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat".
Acum putem vorbi de art. 64 la care faceti referire si care prevede in aliniatele sale ( in numar de 5) posibilitatea ca:
(1) În cazul în care concedierea se dispune pentru motivele prevăzute la art. 61 lit. c) şi d), precum şi în cazul în care contractul individual de muncă a încetat de drept în temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligaţia de a-i propune salariatului alte locuri de muncă vacante în unitate, compatibile cu pregătirea profesională sau, după caz, cu capacitatea de muncă stabilită de medicul de medicină a muncii.
(2) În situaţia în care angajatorul nu dispune de locuri de muncă vacante potrivit alin. (1), acesta are obligaţia de a solicita sprijinul agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă în vederea redistribuirii salariatului, corespunzător pregătirii profesionale şi/sau, după caz, capacităţii de muncă stabilite de medicul de medicină a muncii.
(3) Salariatul are la dispoziţie un termen de 3 zile lucrătoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-şi manifesta în scris consimţământul cu privire la noul loc de muncă oferit.
(4) În cazul în care salariatul nu îşi manifestă consimţământul în termenul prevăzut la alin. (3), precum şi după notificarea cazului către agenţia teritorială de ocupare a forţei de muncă conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) În cazul concedierii pentru motivul prevăzut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiază de o compensaţie, în condiţiile stabilite în contractul colectiv de muncă aplicabil sau în contractul individual de muncă, după caz.
Deci salariatul , cred eu, nu va primi preaviz, ci i se poate incheia contractul individual de munca cu art. 61 litc) coroborat cu art.64 alin.4.
Asta este parearea mea.....
mbsj a scris:

Speta: Un angajat a primit de la medicina muncii decizia prin care este declarat inapt. Intrebarea este urmatoarea: cum s epoate acorda preavizul daca persoana respectiva nu se mai poat eprezenta la munca? Preavizul inseamna prestarea in continuare a muncii pana la incetarea contractului.


Art. 75 (1) C.mun. : Persoanele concediate in temeiul art. 61 lit. c) si d), al art. 65 si 66 beneficiaza de dreptul la un preaviz ce nu poate fi mai mic de 20 de zile lucratoare.
....

Neacordarea de catre angajator a termenului de preaviz atrage, in conformitate cu dispozitiile art. 78 C. muncii, nulitatea absoluta a concedierii, chiar daca masura concedierii respecta toate celelalte dispozitii legale.
Cum se acorda acest preaviz? Avem in vedere ca salariatul nu poate presta munca! Salariatul nu poate fi obligat sa munceasca! Sta acasa si primeste banii?
Exista si aceasta posibilitate .. angajatorul poate declara ca nu are nevoie de serviciile acestuia pe perioada de preaviz , pe care i-o va plati insa...

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere art. 61 lit c bvr bvr Buna ziua! Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie: Avem un salariat care dupa 11 luni de concediu medical si dupa evaluarea medicului de medicina ... (vezi toată discuția)
Preaviz pentru concediere pe motive medicale gabrielion gabrielion Maine dimineata trebuie sa semnez actele pt.preaviz concediere pe motive medicale.Medicina muncii a dat verdictul,inapt pt.munca de curier.Sefa HR spune ca nu ... (vezi toată discuția)
Somaj::: razvan017 razvan017 Ca sa intru in somaj cu articolul 61 c de unde pot lua adeverinta medicala de la medicul de familie sau medicina muncii???Iar medic de inteprindere nu am.Va ... (vezi toată discuția)