avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 569 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Concediere art. 61 lit c
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Concediere art. 61 lit c

Buna ziua!
Am rugamintea sa ma ajutati in urmatoarea situatie:
Avem un salariat care dupa 11 luni de concediu medical si dupa evaluarea medicului de medicina muncii nu mai poate ocupa postul pe care l-a ocupat dinainte de boala si nu poate ocupa niciun alt post in firma. Care sunt pasii concedierii pentru motive subiective...art 61 litera c?

Multumesc
Cel mai recent răspuns: Cornel Vasile , Consilier juridic 18:17, 29 Aprilie 2015
Pasi concediere inaptitudine medicala:
1 - obtinere decizie a organelor competente de expertiza medicala, se constata inaptitudinea fizica si/sau psihica a salariatului, situatie in care angajatul nu isi mai poate indeplini atributiile corespunzatoare locului de munca ocupat.

2 - angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
In caz contrar, angajatorul are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.

3. instiintare de preaviz

4. emiterea si comunicarea deciziei de concediere la expirarea preavizului.

Art.64 C.mun.
(1) In cazul in care concedierea se dispune pentru motivele prevazute la art. 61 lit. c) si d), precum si in cazul in care contractul individual de munca a incetat de drept in temeiul art. 56 alin. (1) lit. e), angajatorul are obligatia de a-i propune salariatului alte locuri de munca vacante in unitate, compatibile cu pregatirea profesionala sau, dupa caz, cu capacitatea de munca stabilita de medicul de medicina a muncii.
(2) In situatia in care angajatorul nu dispune de locuri de munca vacante potrivit alin. (1), acesta are obligatia de a solicita sprijinul agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca in vederea redistribuirii salariatului, corespunzator pregatirii profesionale si/sau, dupa caz, capacitatii de munca stabilite de medicul de medicina a muncii.
(3) Salariatul are la dispozitie un termen de 3 zile lucratoare de la comunicarea angajatorului, conform prevederilor alin. (1), pentru a-si manifesta in scris consimtamantul cu privire la noul loc de munca oferit.
(4) In cazul in care salariatul nu isi manifesta consimtamantul in termenul prevazut la alin. (3), precum si dupa notificarea cazului catre agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca conform alin. (2), angajatorul poate dispune concedierea salariatului.
(5) In cazul concedierii pentru motivul prevazut la art. 61 lit. c) salariatul beneficiaza de o compensatie, in conditiile stabilite in contractul colectiv de munca aplicabil sau in contractul individual de munca, dupa caz.
Buna ziua!
Va multumesc pentru raspuns. Ce termen de preaviz ar trebui sa primeasca salariatul? El este momentan in concediu medical. La sfarsitul concediului medical ar trebui sa inceapa activitatea, insa starea de sanatate nu-i permite sa mai presteze munca pe care o presupune postul pe care il detinea inainte de a se imbolnavi, deci nu va putea lucra pe perioada de preaviz, daca ne referim la perioada de 20 de zile lucratoare.

Stiu ca art 75 c.mun prevede obligativitatea acordarii unui preaviz de minim 20 de zile lucratoare saariatului ce urmeaza a fi concediat cu art 61 litera c, dar ce facem in situatia in care acesta nu poate presta niciun fel de munca in cadrul intreprinderii?
Ultima modificare: Miercuri, 29 Aprilie 2015
bvr, utilizator
I se poate acorda CO daca nu si l-a luat pana acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere inaptitudine medicala zxz19 zxz19 Buna seara Care sunt pasii de urmat pt a concedia pt inaptitudine ( dupa ce avem fisa de aptitudine de la medicina muncii cu precizarea ca angajatul e ... (vezi toată discuția)
Art. 61 din codul muncii sanda65 sanda65 O pers a fost externata cu codul 315 (Tulburari psihotice acute si tranzitorii) de spitalul Obregia, i se poate desface CIM cu art 61 lit c din codul munci ? ... (vezi toată discuția)
Concediere art 61 lit c consuello consuello Buna seara, cum ar putea proceda un angajat care lucreaza pe un post ce presupune efort fizic, daca in urma unui accident ( ruptura ligamente) nu mai poate ... (vezi toată discuția)