avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 497 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... concediere colectiva sau cum ?
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

concediere colectiva sau cum ?

Buna ziua,
Lucrez inca la o firma de croitorie dar de la 1 martie am stat doua saptamanii in fara plata, dupa care am fost chemati la munca dar marea mirare este ca am fost instintati ca vom intra in somaj. Intrebarea mea este cum ramane cu aceasta concediere care este colectiva, dar nu prea este. Firma desfintindu-se au inceput sa ne dea perioada de preaviz cu data de 4.03.2013, pe rand la cate 10 salariatii, incetand activitatea la 1.04.2013 asa este stipulat in instiintarea de preaviz. In contratul individual de munca nu este specificat nimic depre platii compesatorii, dar ei nu au platit nimic salarial vorbind, la cei care deja au primit preavizul si au incetat activitatea . Deci este corect cum au procedat sau nu? Va multumesc !
Cel mai recent răspuns: aldica , utilizator 12:08, 23 Martie 2013
Pentru a stabili daca este vorba despre o concediere colectiva ar trebui sa ne precizati numarul total de salariati si numarul celor care urmeaza a fi concediati ...
am fost 60, si au inceput concedierea cu 10 salariati
Art.68 C.mun. prevede :
(1) Prin concediere colectivă se înţelege concedierea, într-o perioadă de 30 de zile calendaristice, din unul sau mai multe motive care nu ţin de persoana salariatului, a unui număr de:
a) cel puţin 10 salariaţi, dacă angajatorul care disponibilizează are încadraţi mai mult de 20 de salariaţi şi mai puţin de 100 de salariaţi;
...

Prin urmare, in speta, este vorba despe o concediere colectiva ....procedura concedierii colective este mai complexa ...
1. Etapa consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor cu privire cel putin la:
a) metodele si mijloacele de evitare a concedierilor colective sau de reducere a numarului de salariati care vor fi concediati;
b) atenuarea consecintelor concedierii prin recurgerea la masuri sociale care vizeaza, printre altele, sprijin pentru recalificarea sau reconversia profesionala a salariatilor concediati.

2. La aceeasi data la care angajatorul a comunicat notificarea de initiere a consultarilor catre
sindicat sau reprezentantii salariatilor, acesta are obligatia legala de a comunica o copie de pe
notificare si catre inspectoratului teritorial de munca si agentiei teritoriale de ocupare a fortei de munca.
Din momentul primirii notificarii, sindicatul/reprezentantii salariatilor au la dispozitie un minimum de 10 zile calendaristice pentru a propune angajatorului masuri in vederea evitarii concedierilor ori diminuarii numarului salariatilor concediati (in masura in care prin notificarea transmisa angajatorul acorda un termen mai generos).

3. Emiterea deciziei de concediere
In situatia in care, ulterior consultarilor cu sindicatul sau reprezentantii salariatilor angajatorul decide aplicarea masurii de concediere colectiva, acesta are obligatia de a notifica in scris inspectoratul teritorial de munca si agentia teritoriala de ocupare a fortei de munca, cu cel putin 30 de zile calendaristice anterioare datei emiterii deciziilor de concediere.

4. Criterii de stabilire a prioritatilor in cadrul concedierilor colective
Potrivit alrt.69 alin.2 lit.c C.mun., la aplicarea efectiva a reducerii de personal , angajatorul va trebui sa foloseasca criteriile avute in vedere pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere, potrivit legii si/sau contractelor colective de munca,
Aceste criterii se vor aplica dupa evaluarea realizarii obiectivelor de performanta.
.
5. Salarii compensatorii
Art. 67 C.mun. prevede : Salariaţii concediaţi pentru motive care nu ţin de persoana lor beneficiază de măsuri active de combatere a şomajului şi pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil.

Prin urmare, legislatia prevede ca se pot beneficia de compensaţii în condiţiile prevăzute de lege şi de contractul colectiv de muncă aplicabil. ..

Asadar, aveti dreptul la salarii compensatorii numai daca asa ceva este prevazut in c.i.m., in ccm aplicabil angajatorului sau in reg.intern al acestuia.
In lispa unor astfel de prevederi , anagajtorul nu are obligatia de a acorda salarii compensatorii.
Va multumesc pentru raspuns, am inteles acum.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva, formular de adresa catre agentia de somaj mamy_taty67@yahoo.com mamy_taty67@yahoo.com Buna seara Lucrez intro societate cu 29 de angajati , si din cauza conditiilor economice actuale ,au fost obligati sa isi restranga activitatea fiind ... (vezi toată discuția)
Disponibilizari Melinda2 Melinda2 Buna ziua, O firma care se confrunta cu foarte mari diciultati financiare vrea sa-si concedieze toti angajatii (ar pastra 1 persoana pentru derularea ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva Michaela_D Michaela_D Buna ziua, Datorita dificultatilor economice, in sensul ca luna de luna suntem pe pierdere, conducerea societatii a hotarat sa trimita in somaj jumatate din ... (vezi toată discuția)