avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 946 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Dreptul muncii - contract de ... Disponibilizari
Discuție deschisă în Dreptul muncii - contract de muncă, demisie, salariu şi altele

Disponibilizari

Buna ziua,

O firma care se confrunta cu foarte mari diciultati financiare vrea sa-si concedieze toti angajatii (ar pastra 1 persoana pentru derularea problemelor administrative). Care ar fi varianta cea mai rapida si ieftina? In cazul concedierii colective trebuie notificare inainte cu 30 de zile, salar compensator (e lung su costisitor). Exista si alta solutie? Daca declara insolventa, care este procedura de diponibilizare a angajatilor?

Multumesc.
Cel mai recent răspuns: elena loredana , utilizator 09:45, 8 Octombrie 2009
1. In primul rand ar trebui sa stim ca este numarul de salariati care urmeaza a fi concediati ... deoarece, concedierea este colectivă atunci când într-o perioadă de 30 zile calendaristice, pentru motive care nu ţin de persoana salariatului, sunt concediaţi cel puţin 10 salariaţi dacă angajatorul are între 21 şi 99 salariaţi, cel puţin 10% din salariaţi dacă angajatorul are între 100 şi 299 salariaţi, sau cel puţin 30 salariaţi dacă angajatorul are cel puţin 300 de salariaţi.

2. In cazul in care ar fi vorba despre concedieri individuale, procedura este mult mai simpla decat cea in cazul concedierilor colective, si anume :
- instiintarea salariatilor ca intra in preaviz de 20 de zile lucratoare intrucat firma are dificultati financiare si le desfiinteaza posturile.
- emiterea deciziilor de concediere in baza art.65 alin.1 C.mun. sa expirarea termenului de preaviz.

3. In cazul concedierii colective angajatorul are obligaţia să iniţieze consultări cu sindicatul sau, după caz, cu reprezentanţii salariaţilor şi să pună la dispoziţia acestora toate informaţiile relevante în legătură cu concedierea colectivă, în vederea formulării propunerilor din partea acestora.
Procedura concedierii colective:
1. Angajatorul va întocmi un proiect de concediere colectivă care va cuprinde:
- numărul total de salariaţi ai angajatorului şi repartizarea pe categorii a acestora;
- motivele care determină concedierea;
- numărul şi categoriile de salariaţi care vor fi afectaţi de concediere;
- criteriile avute în vedere, potrivit legii şi/sau contractelor colective de muncă aplicabile, pentru stabilirea ordinii de prioritate la concediere între salariaţii care ocupă posturi identice, de natura celor avute în vedere pentru desfiinţare;
- măsurile avute în vedere pentru limitarea numărului concedierilor;
- măsurile ce vor fi luate pentru atenuarea consecinţelor concedierii şi compensaţiile ce urmează să fie acordate salariaţilor supuşi concedierii, conform dispoziţiilor legale şi/sau contractului colectiv de muncă aplicabil;
- data, perioada, datele sau perioadele în care vor avea loc concedierile;
- termenul înăuntrul căruia sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri pentru evitarea ori diminuarea numărului salariaţilor concediaţi.

2. Proiectul de concediere colectivă va fi comunicat sindicatului sau, după caz, reprezentanţilor salariaţilor, inspectoratului teritorial de muncă şi agenţiei teritoriale de ocupare a forţei de muncă, la aceeaşi dată.

3. În termen de 15 zile calendaristice de la comunicarea proiectului, sindicatul sau, după caz, reprezentanţii salariaţilor pot face propuneri în vederea evitării ori diminuării numărului salariaţilor concediaţi.

4. În termen de 5 zile calendaristice de la primirea propunerilor angajatorul are obligaţia de a răspunde în scris şi motivat la acestea.

5. În termen de cel puţin 30 de zile calendaristice de la comunicarea proiectului de concediere colectivă, angajatorul emite deciziile de concediere. La solicitarea oricăreia dintre părţi inspectoratul teritorial de muncă poate dispune amânarea momentului emiterii deciziilor de concediere cu maximum 10 zile calendaristice, în cazul în care aspectele legate de concedierea colectivă nu pot fi soluţionare în 30 de zile calendaristice.

Decizia va fi emisă în scris, va fi motivată în fapt şi în drept, va cuprinde durata preavizului, termenul în care poate fi contestată şi instanţa de judecată la care se contestă, criteriile de stabilire a ordinii de prioritate între salariaţii care ocupă posturi identice, de natura celor avute în vedere pentru concedierea colectivă precum şi lista locurilor de muncă disponibile şi termenul de exprimare a opţiunii. Decizia produce efecte de la data comunicării salariatului.

Dacă în termen de 9 luni angajatorul reia activităţile a căror încetare a condus la concedieri colective, acesta are obligaţia de a transmite salariaţilor care au fost concediaţi o comunicare scrisă în acest sens şi de a-i angaja pe aceleaşi locuri de muncă, fără examen sau concurs ori perioadă de probă. În cazul în care în cel mult 10 zile lucrătoare, salariaţii notificaţi nu îşi manifestă expres consimţământul, sau refuză locul de muncă oferit, angajatorul poate face noi angajări pe locurile de muncă rămase vacante.

4. In ambele variante, salariatii beneficiaza de plati compensatorii in afara drepturilor abnesti achitate la zi.
Cred ca totusi cea mai buna solutie e insolventa
procedura de concediere este aceeasi si in cazul insolventei
Buna ziua,

Lucrez la o multinationala de mai bine de un an si sunt personal subcontractat pe perioada nedeterminata. Aceasta firma va fuziona la anu cu o alta firma si am fost anuntati ca vom fi concediati.

va rog sa-mi spuneti ce se intampla cu personalul subcontractat in caz de concediere? beneficiem de aceleasi drepturi ca si un angajat normal: preaviz, plati compensatorii. ce contract colectiv de munca se aplica in cazul nostru? cel al firmei la care lucram ca si subcontractori sau cel al firmei pe statul careia aparem ca si angajati.

Multumesc,

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Concediere colectiva??? irinaclefter irinaclefter buna ziua. cum se procedeza atunci cand se vrea inchiderea unei firme??? o firma cu 250 salariati se vrea sa fie inchisa de la 01.06. cum se procedeaza cu ... (vezi toată discuția)
Concediere colectiva sau somaj larro_06 larro_06 Buna ziua, Este prima data cand scriu pe acest forum , dar am o problema foarte urgenta la care nu-i gasesc raspuns. Lucrez la o firma care are ca domeniu ... (vezi toată discuția)
Concedire colectiva melcsy melcsy spuneti-mi mie va rog, care este nr. maxim de persoane ce pot sa fie concediat daca intreprinderea are 91 angajati, cel putin 10 dar cel maxim, ... (vezi toată discuția)