avocatnet.ro explicăm legislația
Caută (ex. salariu minim) 698 soluții astăzi
Forum Discuţii juridice Drept civil - moşteniri, drept de ... Drepturi mostenire
Discuție deschisă în Drept civil - moşteniri, drept de proprietate şi altele

Drepturi mostenire

Buna ziua,
Suntem trei mostenitori (frati); unul din acestia este internat in azil cu dizabilitati severe, prognostic de viata rezervat. Au trecut trei ani de cand este internat, ma ocup in exclusivitate de cele necesare ei, avand si curatela. Din partea celui de-al treilea frate refuz constant de implicare.
Intrebare, in lumina NCC care zice: "Principiul impreviziunii este reglementat de Noul Cod Civil la art. 1.271 si se refera la toate contractele afectate de situatii neprevazute care vor produce alte efecte decat cele stabilite initial de parti.
Astfel, daca "executarea contractului a devenit excesiv de oneroasa din cauza unei schimbari exceptionale a imprejurarilor care ar face vadit injusta obligarea debitorului la executarea obligatiei", instanta poate sa dispuna fie adaptarea contractului, pentru a distribui in mod echitabil intre parti pierderile si beneficiile ce rezulta din schimbarea imprejurarilor, fie incetarea relatiilor contractuale, la momentul si in conditiile pe care le stabileste"
Prin extindere, in care una din parti are pretentii la drepturi de succesiune egale, iar in ceea ce vizeaza obligatiile, isi declina orice fel de responsabilitate, subiectul in discutie, in ceea ce priveste calitatea sa de viitor mostenit, daca genereaza drepturi, in "oglinda" trebuie sa genereze si obligatii succesorilor. Parerea mea.
Multumesc.
S-aveti un an bun!

Cel mai recent răspuns: dorubabonea , utilizator 19:57, 9 Ianuarie 2012
daca va referiti la mostenirea fratelui ce este acum internat in spital si de care celalat frate nu isi da deloc interesul, da, aveti dreptul sa culegeti intreaga lui avere insa va trebui sa il notificati in prealabil pe fratele recalcitrant si sa il puneti de drept in intarziere pe obligatia de a face
deci, un sf de an, se pare, ceva mai imbucurator, dar as dori formularea anterioara ceva mai explicita, adica tehnica notificarii fratelui recalcitrant "sa il notificati in prealabil pe fratele recalcitrant si sa il puneti de drept in intarziere pe obligatia de a face"
lA MULTI ANI

In primul rand nu vorbiti despre incheierea vreunui contract. Vb de curatela, ceea ce nu este contract....
Ar trebui sa fiti mai explicit...
Cel mult dvs aveti drept de creanta pentru cheltuielile facute cu fratele aflat in nevoie si pentru eventualele cheltuieli de inmormantare la deschiderea succesiunii fratelui cu probleme, adica la moartea acestuia, asta in lipsa de vreun contract de intretinere...in care si dvs si fratele celalalt va obligati sa l intretineti pe cel de al treilea cu probleme grave de sanatate.
Si totusi, se pare ca opinia dvs este singulara. Sunteti amabil sa o argumentat, bazat pe art de lege? Multumesc mult pt amabilitate.

~ final discuție ~

Alte discuții în legătură

Intrebare pentru un avocat specializat in probleme bancare Adrian Constantin Adrian Constantin Aveti cunostinta de jurisprudenta in \" teoria impreviziunii\" , sentinte obtinute in Romania si in Comunitatea Europeana ? Nota : teoria impreviziunii , ... (vezi toată discuția)
Am avut darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. avocata ... utaadrian44@gmail.com utaadrian44@gmail.com Am avut Darea in plata si banca m-a informat ca a castigat. Avocata a spus ca stie ea banca, deci asa e. Am pierdut din cauza Impreviziunii. In 2008, cand am ... (vezi toată discuția)
Succesiune-renuntare , fortata de imprejurare Manu70 Manu70 Buna ziua....In octombrie 2014 a murit tatal meu.Ca mostenitori eram doar eu si fratele meu.In acea perioada eram in Italia si nu am reusit sa ma intorc in ... (vezi toată discuția)