Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale a elaborat un proiect de lege privind serviciile de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei, prin care sunt introduse reglementari privind infiintarea, organizarea si functionarea acestor tipuri de servicii.
Conform proiectului de lege, serviciile furnizeaza ingrijire si educatie timpurie pentru copiii cu varste cuprinse intre 3 luni si 3 ani (activitati de ingrijire, crestere, educare si invatare, bazate pe interactiunea si participarea copiilor, activitatea cheie fiind jocul in diferitele sale forme) si/sau activitati in afara orelor de gradinita/scoala (activitati educative, recreative si de petrecere a timpului liber).
Acestea vor putea fi organizate in centre sau la domiciliu. Serviciile de ingrijire si educare a copilului pe timpul zilei organizate in centre se vor desfasura in crese, pentru copiii cu varsta cuprinsa intre 3 luni si 3 ani, respectiv in centre de de zi, pentru copiii mai mari de 3 ani.
Personalul nu va fi nici medical, nici didactic, ci va trebui sa fie specializat pentru desfasurarea activitatilor specifice. Este reglementata pregatirea pe care trebuie sa o aiba personalul, si anume in domeniul pedagogic/al stiintelor educatiei, in specializarea educatia si ingrijirea copilului.
Serviciile vor fi furnizate pe parcursul intregului an. Programul serviciilor va trebui sa fie flexibil, in functie de programul de lucru al parintilor. Este exclusa ingrijirea saptamanala, iar ingrijirea peste noapte trebuie sa fie o exceptie.
Proiectul de lege introduce reglementari si in privinta atributiilor persoanelor juridice care ofera sau intermediaza serviciile de baby-sitting, menite sa asigure formarea baby-sitter-ilor si respectarea de catre acestia a unor conditii care sa garanteze siguranta si calitatea ingrijrii copiilor.
Toate tipurile de servicii vor putea fi publice sau private, insa vor trebui sa respecte aceleasi standarde de calitate.
Proiectul de act normativ introduce obligativitatea autoritatilor administratiei publice locale de a evalua nevoia de servicii de ingrijire si educare pe timpul zilei a copiilor din comunitate si de a asigura disponibilitatea locurilor in servicii adecvate, potrivit nevoilor identificate.
Coordonarea metodologica privind organizarea si functionarea serviciilor se va realiza la nivel central, de catre Autoritatea nationala pentru protectia drepturilor copilului, iar la nivel judetean, de catre directia generala de asistenta sociala si protectia copilului. Autoritatilor administratiei publice locale ale municipiilor, oraselor si comunelor precum si celor ale sectoarelor municipiului Bucuresti le va reveni obligatia infiintarii si organizarii serviciilor de ingrijire si educare a copiilor pe timpul zilei precum si de asigurare a functionarii acestora.
Proiectul de lege mai reglementeaza si finantarea serviciilor, fiind introdusa contributia parintilor, in functie de venit, de numarul de copii si de alte circumstante legate de situatia economica a familiei.
Totodata, proiectul mai prevede si masuri tranzitorii privind reorganizarea serviciilor existente.
_______
Proiectul de lege vi-l prezentam integral, ca fisier atasat.
Comentarii articol (1)