In primele sapte luni ale anului, incasarile din impozitul pe venit au crescut cu 7,2% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce veniturile din impozitul pe profit s-au micsorat cu 14,4% fata de aceeasi perioada, arata datele furnizate joi de Ministerul Finantelor Publice.
Conform datelor prezentate de MFP, executia bugetului general consolidat pe primele sapte luni al anului a inregistrat un deficit estimat de 17,58 miliarde lei, reprezentand 3,3% din PIB.
La data de 31 iulie 2009, veniturile bugetului general consolidat au fost in suma de 92,2 miliarde lei, inregistrand, comparativ cu realizarile perioadei corespondente din anul precedent, o scadere de 6,9%.
Totodata, impozitul pe venit a crescut cu 7,2% fata de perioada similara a anului precedent, in timp ce impozitul pe profit s-a micsorat cu 14,4% fata de aceeasi perioada.
In cazul impozitelor si taxelor pe bunuri si servicii, se observa o crestere a incasarilor din accize cu 826,7 milioane lei (10,8%) fata de aceeasi perioada a anului precedent, dar si o reducere semnificativa a veniturilor din TVA cu 4.49 miliarde lei (-18,5%).
Contributiile de asigurari au inregistrat o usoara crestere de 0,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Veniturile nefiscale au inregistrat o scadere de 17,6% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
De asemenea, la data de 31 iulie 2009, cheltuielile bugetului general consolidat sunt in suma de 109,8 miliarde lei, inregistrand o crestere de 7,4% fata de aceeasi perioada a anului precedent.
Cheltuielile de personal pe primele sapte luni ale anului in curs inregistreaza o crestere cu 11,8% fata de aceeasi perioada a anului precedent, observandu-se, o diminuare a ritmului de crestere fata de lunile precedente. Cresterea cheltuielilor de personal, fata de aceeasi perioada a anului trecut, este o consecinta a majorarilor salariale aprobate in a doua parte a anului 2008.
Totodata, cresterea cheltuielilor cu asistenta sociala cu 6,8 miliarde lei, fata de aceeasi perioada a anului precedent, s-a datorat majorarii punctului de pensie in octombrie 2008 si acordarii pensiei sociale minim garantate incepand cu luna aprilie 2009.
Cheltuielile cu bunuri si servicii au inregistrat o scadere cu 5,5% fata perioada similara a anului precedent ca urmare a masurilor intreprinse.
Mai mult, cheltuielile cu dobanzi au crescut cu 50,1% fata de aceeasi perioada a anului precedent, iar cheltuielile pentru investitii care includ cheltuielile de capital precum si alte transferuri pentru investitii, pe primele sase luni au fost de 16,9 miliarde lei, respectiv 3% din PIB.
Comentarii articol (0)