Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 17/2009 pentru modificarea si completarea Regulamentului Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte a fost publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 626, din 21 septembrie 2009.
Avand in vedere prevederile art. 15 si ale art. 72 alin. (1) din Ordonanta de urgenta a Guvernului nr. 99/2006 privind institutiile de credit si adecvarea capitalului, aprobata cu modificari si completari prin Legea nr. 227/2007, cu modificarile si completarile ulterioare,
in temeiul dispozitiilor art. 25 alin. (2) lit. a) si ale art. 48 alin. (1) din Legea nr. 312/2004 privind Statutul Bancii Nationale a Romaniei,
Banca Nationala a Romaniei emite prezentul regulament.
Art. I. — Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 6 decembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Articolul 189 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18
9. — Competenta tehnica se evalueaza avand in vedere experienta anterioara a actionarului dobandita ca actionar care a exercitat controlul asupra unor institutii de credit ori institutii financiare si/sau ca persoana care a administrat si/sau a condus activitatea unor asemenea institutii. In acest caz, de asemenea, experienta trebuie sa demonstreze abilitate, diligenta si conformarea la standardele relevante.”
2. Articolul 1817 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18
17 . — Informatiile cerute pentru evaluarea soliditatii financiare a actionarului semnificativ depind de statutul juridic al actionarului (de exemplu: institutie de credit sau institutie financiara supusa supravegherii prudentiale; persoana juridica, alta decat o institutie de credit sau institutie financiara; persoana fizica).”
3. Articolul 1824 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 18
24. — Fondurile utilizate pentru participarea la capital trebuie sa provina din surse licite, iar mecanismul de finantare trebuie sa fie transparent. In acest sens, se va demonstra cel putin ca fondurile respective sunt virate prin intermediul unor institutii de credit sau institutii financiare care fac obiectul supravegherii de catre autoritati competente din state membre ori din state terte considerate ca avand sisteme echivalente celor din Uniunea Europeana de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului.”
4. La articolul 21 alineatul (1), litera e) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„e) estimari ale bilantului si ale contului de profit si pierdere pentru urmatorii 3 ani, la nivel individual si, dupa caz, la nivel consolidat, semnate de actionar, insotite de fundamentarea valorilor prognozate;”.
5. La articolul 25 alineatul (2), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
„b
1) documente care sa ateste ca suma varsata de fiecare actionar in contul mentionat la lit. b) a fost virata prin institutii de credit sau institutii financiare care fac obiectul supravegherii de catre autoritati competente din state membre ori din state terte considerate ca avand sisteme echivalente celor din Uniunea Europeana de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului;”.
6. La articolul 25 alineatul (2), dupa litera c) se introduce o noua litera, litera c1), cu urmatorul cuprins:
„c
1) informatii actualizate pentru fiecare dintre actionarii semnificativi directi si indirecti si pentru actionarii directi care nu detin o participatie calificata, cu exceptia institutiilor de credit si a institutiilor financiare nebancare inscrise in registrul special, persoane juridice romane;”.
7. La articolul 25 alineatul (2), litera g) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„g) raportul unui auditor financiar, intocmit in conformitate cu standardele internationale in materie, din care sa rezulte faptul ca sistemul informatic ce va fi implementat la nivelul bancii este adecvat in raport cu specificul si volumul activitatii preconizate a fi desfasurata in primii 3 ani de activitate, avandu-se in vedere cel putin urmatoarele aspecte: capacitatea de a desfasura activitatile propuse, gradul de securitate a informatiei, capacitatea respectarii regulilor sistemelor de plati la care banca opteaza sa se conecteze, capacitatea de a furniza raportarile solicitate de Banca Nationala a Romaniei, capacitatea de conectare la reteaua de comunicatii interbancare, capacitatea de a permite utilizarea unor sisteme de colectare a datelor, determinarea indicatorilor de prudenta bancara, indeplinirea de
catre sistemele de prelucrare automata a datelor in domeniul financiar-contabil a criteriilor minimale prevazute de reglementarile in vigoare.”
8. La articolul 25, dupa alineatul (2) se introduc patru noi alineate, alineatele (21)—(24), cu urmatorul cuprins:
„(2
1) Pentru actualizarea informatiilor prevazute la alin. (2) lit. c
1), referitoare la actionarii semnificativi, directi si indirecti, persoane juridice, se transmit pentru fiecare dintre acestia urmatoarele:
a) cele mai recente situatii financiare anuale individuale si consolidate, auditate, dupa caz, precum si cele mai recente situatii financiare interimare individuale si consolidate, intocmite dupa data depunerii cererii de autorizare;
b) estimari ale bilantului si ale contului de profit si pierdere pentru urmatorii 3 ani, la nivel individual si consolidat, semnate de actionar, insotite de o nota de fundamentare a ajustarilor valorilor prognozate prezentate initial, in cazul in care au fost inregistrate evolutii nefavorabile semnificative in situatiile financiare prevazute la lit. a) fata de situatiile prezentate in prima etapa a procesului de autorizare;
c) chestionarul al carui model este prevazut in anexa nr. 2, in masura in care informatiile prezentate initial in cuprinsul acestuia au suferit modificari, completat in mod corespunzator cu informatii actualizate.
(2
2) Pentru actualizarea informatiilor prevazute la alin. (2) lit. c1), referitoare la actionarii directi, persoane juridice, care nu detin o participatie calificata, se transmit pentru fiecare dintre acestia documentele prevazute la alin. (2
1) lit. a) si, daca este cazul, lit. c).
(2
3) Pentru actualizarea informatiilor prevazute la alin. (2) lit. c1), referitoare la actionarii semnificativi persoane fizice, se transmite pentru fiecare dintre acestia chestionarul al carui model este prevazut in anexa nr. 2, in masura in care informatiile prezentate initial in cuprinsul acestuia au suferit modificari, completat in mod corespunzator cu informatii actualizate, dar cel putin informatii la zi privind situatia sa financiara.
(2
4) In cazul entitatilor fara personalitate juridica, actionari directi si actionari semnificativi indirecti ai bancii, pentru actualizarea informatiilor prevazute la alin. (2) lit. c1) se aplica in mod corespunzator prevederile alin. (2
1) sau (2
2), dupa caz.”
9. La articolul 53, alineatul (2) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„(2) Pentru membrii cooperatori care au subscris parti sociale reprezentand cel putin 10% din capitalul social al cooperativei de credit se vor prezenta urmatoarele documente:
a) curriculum vitae;
b) certificat de cazier judiciar, cu aplicarea in mod corespunzator a prevederilor art. 22 alin. (2) si (2
1);
c) chestionarul al carui model este prevazut in anexa nr. 2;
d) un angajament in forma autentica, prin care persoana in cauza se angajeaza ca nu va formula o cerere de retragere din cooperativa de credit timp de 2 ani de la data subscrierii partilor sociale.”
10. La articolul 55, dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
„b1) documente care sa ateste ca suma varsata de fiecare membru cooperator care a subscris parti sociale reprezentand cel putin 10% din capitalul social al cooperativei de credit in contul mentionat la lit. b) a fost virata prin institutii de credit si institutii financiare care fac obiectul supravegherii de catre autoritati competente din state membre sau din state terte considerate ca avand sisteme echivalente celor din Uniunea Europeana de combatere a spalarii banilor si finantarii terorismului;”.
11. La articolul 61 alineatul (1), dupa litera b) se introduce o noua litera, litera b1), cu urmatorul cuprins:
„b
1) documentele prevazute la art. 55 lit. b
1);”.
12. La anexa nr. 2 la regulament, punctele 5 si 12 din chestionar se modifica si vor avea urmatorul cuprins:
„5. Furnizati informatii privind existenta unei evaluari anterioare a reputatiei participantului in calitate de actionar sau de persoana care asigura conducerea activitatii unei institutii de credit ori a unei institutii financiare, realizata deja de catre o alta autoritate de supraveghere. Specificati identitatea autoritatii respective si prezentati o dovada a rezultatului acelei evaluari.
..............................................................................................
12. Furnizati informatii privind existenta unei evaluari anterioare a reputatiei participantului in calitate de actionar sau de persoana care asigura conducerea activitatii unei institutii de credit ori a unei institutii financiare, realizata deja de catre o alta autoritate de supraveghere. Specificati identitatea autoritatii respective si prezentati o dovada a rezultatului acelei evaluari.”
Art. II. — Regulamentul Bancii Nationale a Romaniei nr. 11/2007 privind autorizarea institutiilor de credit, persoane juridice romane, si a sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 837 din 6 decembrie 2007, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si cu modificarile si completarile aduse prin prezentul regulament, se va republica, dandu-se
textelor o noua numerotare.
p. Presedintele Consiliului de administratie al Bancii Nationale a Romaniei,
Florin Georgescu
Bucuresti, 17 septembrie 2009.
Nr. 17.
Comentarii articol (0)