In urma unei analize profunde a intregului sistem de incasari si plati din sistemul Pilonului II, CSSPP a luat masura elaborarii unui cadru legislativ care sa acopere intreaga problematica a tranzactiilor banesti efectuate la nivelul unui fond.
Principalul obiectiv urmarit de CSSPP in elaborarea noului act normativ consta in asigurarea unei evidente contabile corecte, clare, transparente si controlabile a tuturor operatiunilor banesti efectuate la nivelul unui fond, prin reglementarea unei metodologii unitare de lucru.
Norma va fi aplicata de catre fondurile de pensii, administratorii si depozitarii existenti pe piata pensiilor administrate privat. Actul normativ clarifica metodologia operatiunilor privind viramentele contributiilor individuale ale participantilor la fondurile de pensii administrate privat, operatiunile privind decontarea tranzactiilor cu instrumente financiare, operatiunile privind transferul activelor participantilor intre fondurile de pensii administrate privat, operatiunile privind plata contravalorii activului personal net al participantului la un fond de pensii administrat privat in caz de invaliditate, in caz de deces si in caz de deschidere a dreptului acestuia la pensie si operatiunile privind stingerea obligatiilor fondului de pensii.
De asemenea, actul normativ detaliaza metodologia operatiunilor de incasari si plati efectuate prin cele patru categorii de conturi ale fondurilor de pensii: contul colector, contul operational, contul de transfer si contul DIP (contul pentru plata contravalorii activelor personale ale participantilor fondului de pensii in caz de deces, invaliditate si deschiderea dreptului la pensie).
Norma privind operatiunile de incasari si plati efectuate prin conturile fondului de pensii administrat privat, elaborata in aplicarea Legii nr. 411/2004 privind fondurile de pensii administrate privat, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare va fi transmisa spre publicare in Monitorul Oficial.
Comentarii articol (0)