Guvernul a decis sa isi angajeze raspunderea in Parlament pentru legea pensiilor, a anuntat premierul Emil Boc la finalul sedintei de Guvern de marti.
Proiectul de lege a fost aprobat de Guvern si va fi transmis Parlamentului, in vederea angajarii raspunderii.
Principalele masuri implementate:
-cresterea si egalizarea varstelor standard de pensionare pentru barbati si femei. Astfel se asigura o continuare a cresterii varstelor de pensionare pana in 2014, la 60 de ani pentru femei si la 65 de ani pentru barbati, iar pana in 2030, atat barbatii, cat si femeile vor iesi la pensie la aceeasi varsta standard de 65 de ani, potrivit practicilor si reglementarilor europene.
-cresterea graduala a stagiului complet de cotizare necesar obtinerii unei pensii pentru limita de varsta.
-cresterea varstelor de pensionare pentru personalul din domeniul apararii nationale, ordinii publice si sigurantei nationale. In prezent, acestia se pensioneaza la varsta de 55 de ani, atat femeile, cat si barbatii. Cresterea, din anul 2010, a varstei de pensionare a categoriilor profesionale mentionate mai sus, atat pentru femei, cat si pentru barbati, de la 55 de ani pana la 60 de ani pana in 2025.
-reevaluarea varstelor standard de pensionare pentru persoanele ce vor fi integrate in sistemul unitar de pensii din magistratura, diplomatie, personal auxiliar din instantele de judecata, functionari publici, parlamentari si altii.
-integrarea persoanelor apartinand sistemelor speciale de pensii in sistemul unitar de pensii publice. Astfe, toate persoanele care activeaza, in prezent, in domenii care utilizeaza legi speciale de pensionare vor fi integrate in sistemul unitar de pensii publice. Acest principiu urmareste stabilirea acelorasi obligatii si drepturi pentru cei care fac parte din sistemele speciale cu cele practicate in sistemul unitar. De exemplu, plata contributiei de asigurari sociale se va face in felul urmator, pentru cei care provin din sistemele speciale: angajatorul - 20,8%, angajatul -10,5%. in cazul personalului din Aparare Nationala, Ordine Publica si Siguranta Nationala: se transfera 5% ce se platea de la bugetul de stat la bugetul asigurarilor sociale de stat si se adauga inca 5,5%. Majorarea cu 5,5% a contributiei se realizeaza prin cresterea soldei, salariului brut, astfel incat castigul net sa nu fie afectat.
- cresterea valorii punctului de pensie cu nivelul inflatiei si cu 50% din cresterea reala a salariului mediu brut.
-recalcularea pensiilor stabilite prin legi speciale aflate in plata la data introducerii sistemului unitar de pensii speciale. in termen de sase luni de la aparitia noii legi, toate pensiile aflate in plata la data introducerii sistemului unitar, care au fost stabilite pe baza legilor speciale, vor fi recalculate, utilizand sistemul de puncte realizat in toata perioada de activitate.
-cresterea numarului de contribuabili la sistemul unitar de pensii publice cu cei care realizeaza venituri din profesii liberale, manageri si asociatii familiale, pentru a mari numarul contributorilor la sistemul public de pensii.
-masuri speciale pentru descurajarea pensionarilor anticipate partiale. Conform datelor de la Casa Nationala de Pensii, numarul actual de pensii anticipate partial aflate in plata este de 112.000, tendinta fiind de crestere. Se propune o inasprire a conditiilor de acordare a acestui tip de pensie.
-descurajarea pensionarilor de invaliditate abuzive, nejustificate medical.
_________
Pentru mai multe informatii, puteti consulta aici proiectul de lege, in varianta integrala.
Comentarii articol (13)