Avand in vedere consumul ridicat de medicamente care a condus la depasirea plafonului alocat in anul 2009, pentru asigurarea unui acces neintrerupt al populatiei la medicamentele cu si fara contributie personala acordate in ambulatoriu, in cadrul programelor nationale de sanatate, precum si in unitatile sanitare cu paturi, se impune interventia legislativa de urgenta, in sensul autorizarii caselor de asigurari de sanatate si Casei Nationale de Asigurari de Sanatate de a incheia angajamente legale suplimentare, in limita sumei de 2.800 milioane lei.
Neaprobarea suplimentara a creditelor de angajament ar conduce la imposibilitatea asigurarii tratamentului medicamentos atat in ambulatoriu, cat si in spitale, fapt care ar avea un impact negativ major asupra starii de sanatate a pacientilor, cu posibile consecinte ireversibile asupra vietii acestora.
Avand in vedere cresterea constanta a numarului de pacienti care beneficiaza de serviciile oferite de sistemul public de sanatate si care a condus la cresterea semnificativa a cheltuielilor suportate din surse publice, se impune suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate in regim de urgenta.
Tinand cont de migratia de personal medical si de faptul ca Romania se confrunta cu un deficit de medici si avand in vedere faptul ca exista o situatie discriminatorie intre medicii care ocupa functii de conducere in cadrul directiilor de sanatate publica judetene si medicii din sistemul sanitar, in sensul ca medicii directori coordonatori si coordonatori adjuncti nu pot sa isi exercite profesia,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata, cu impact direct asupra asigurarii asistentei medicale populatiei,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. — Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniulsanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 171,cu urmatorul cuprins:
„Art. 171. — (1) Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti sunt conduse de un director coordonator, care este ajutat de directori coordonatori adjuncti.
(2) Persoanele care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (1) sunt numite prin act administrativ al ministrului sanatatii, in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale, in conditiile legii.
(3) Functiile prevazute la alin. (1) se exercita in baza unui contract de management incheiat cu ministrul sanatatii, pe o perioada de maximum 4 ani.
(4) Functiile de director coordonator si director coordonator adjunct sunt incompatibile cu:
a) exercitarea oricaror altor functii remunerate, neremunerate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitatilor in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literarartistice si in domeniul medical, desfasurate in afara programului normal de lucru si care nu au legatura cu functia detinuta;
b) exercitarea oricarei activitati sau oricarei alte functii de conducere, inclusiv cele neremunerate;
c) exercitarea oricarei functii in cadrul organizatiilor sindicale sau patronale de profil.
(5) Constituie conflict de interese detinerea de catre directorul coordonator sau directorul coordonator adjunct de parti sociale, actiuni sau interese la societati comerciale ori organizatii nonguvernamentale care stabilesc relatii comerciale cu directia de sanatate publica la care persoana in cauza exercita functia de director coordonator sau director coordonator adjunct.
(6) Prevederile alin. (5) se aplica si in cazul in care partile sociale, actiunile sau interesele sunt detinute de catre rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea ai directorului coordonator sau ai directorului coordonator adjunct.
(7) Daca directorul coordonator sau directorul coordonator adjunct se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese, acesta este obligat sa inlature motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese in termen de 30 de zile de la aparitia acestora. In caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept, iar Ministerul Sanatatii poate cere persoanelor in cauza despagubiri, conform clauzelor contractului de management.”
2. La articolul 246, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
„(11) Se autorizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sa incheie angajamente legale suplimentare in anul 2009, in limita sumei totale de 2.800 milioane lei, pentru servicii medicale si medicamente, cu termen de plata in anul 2010, in conditiile stabilite prin Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
(12) Se autorizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa introduca in anexele si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate detalierea pe programe a creditelor de angajament suplimentare prevazute la alin. (11) si sa comunice Ministerului Finantelor Publice modificarile introduse.”
3. La articolul 270 alineatul (1), dupa litera v) se introduce o noua litera, litera x), cu urmatorul cuprins:
„x) Organizeaza evidenta pe platitori, persoane juridice, a contributiilor prevazute la art. 3631 alin. (1) si (2), pentru finantarea unor cheltuieli pentru sanatate, si urmareste declararea, constatarea, controlul si solutionarea contestatiilor.”
4. Articolul 362 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 362. — Veniturile prevazute la art. 361 si 3631, gestionate de Ministerul Sanatatii, sunt folosite pentru:
a) investitii in infrastructura si dotari in sistemul sanitar public;
b) finantarea programelor nationale de sanatate;
c) rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii speciale;
d) sume alocate prin transfer in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
e) alte destinatii prevazute la art. 93 alin. (11), art. 93 alin. (5) si art. 93 alin. (51) din prezenta lege.”
5. Dupa articolul 363 se introduce un nou articol, articolul 3631, cu urmatorul cuprins:
„Art. 3631. — (1) Pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, si pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul spitalicesc, care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor respective, participa, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata, cu o contributie trimestriala din valoarea acestor incasari, stabilita in functie de volumul vanzarilor, conform grilei privind contributia trimestriala datorata pentru veniturile obtinute, prevazuta in anexa nr. 14.
(2) In cazul in care detinatorii de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor respective nu desfasoara in Romania activitati de comercializare a acestora, contributia este datorata de persoanele juridice care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor, ca urmare a obtinerii dreptului de comercializare direct de la detinatorul autorizatiei de punere pe piata a medicamentelor, respectiv de la persoana care a primit de la detinatorul autorizatiei de punere pe piata, direct sau indirect, dreptul de a transmite catre terti dreptul de comercializare a medicamentelor in Romania.
(3) Veniturile realizate din sumele incasate potrivit alin. (1) constituie venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si se datoreaza incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.”
6. La articolul 365, dupa alineatul (1) se introduc trei noialineate, alineatele (11)—(13), cu urmatorul cuprins:
„(11) Contributia prevazuta la art. 3631 se vireaza trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care a avut loc livrarea medicamentelor, intr-un cont special, deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sanatatii.
(12) Persoanele juridice prevazute la art. 3631 alin. (1) care nu isi indeplinesc obligatia de plata pierd dreptul la decontarea din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a contravalorii medicamentelor comercializate in cadrul programelor nationale de sanatate, pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in tratamentul ambulatoriu, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul spitalicesc.
(13) Pentru neplata la scadenta a contributiilor prevazute la art. 3631 se calculeaza si se datoreaza accesorii in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
7. La articolul 366, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 366. — (1) Veniturilor si cheltuielilor prevazute la art. 361, 362 si 3631 li se aplica prevederile referitoare la bugetele de venituri si cheltuieli ale unor activitati, instituite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare.”
8. Dupa anexa nr. 13 se introduce o noua anexa, anexa nr. 14, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte
integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
Art. II. — In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor elabora norme de aplicare, care se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Ion Bazac
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Irinel Popescu
Viceprim-ministru,
ministrul administratiei si internelor,
Dan Nica
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Marian Sarbu
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Bucuresti, 30 septembrie 2009.
Nr. 104.
___
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat anexa acestei OUG.
Neaprobarea suplimentara a creditelor de angajament ar conduce la imposibilitatea asigurarii tratamentului medicamentos atat in ambulatoriu, cat si in spitale, fapt care ar avea un impact negativ major asupra starii de sanatate a pacientilor, cu posibile consecinte ireversibile asupra vietii acestora.
Avand in vedere cresterea constanta a numarului de pacienti care beneficiaza de serviciile oferite de sistemul public de sanatate si care a condus la cresterea semnificativa a cheltuielilor suportate din surse publice, se impune suplimentarea surselor de finantare a sistemului public de sanatate in regim de urgenta.
Tinand cont de migratia de personal medical si de faptul ca Romania se confrunta cu un deficit de medici si avand in vedere faptul ca exista o situatie discriminatorie intre medicii care ocupa functii de conducere in cadrul directiilor de sanatate publica judetene si medicii din sistemul sanitar, in sensul ca medicii directori coordonatori si coordonatori adjuncti nu pot sa isi exercite profesia,
in considerarea faptului ca aceste elemente vizeaza interesul general public si constituie situatii de urgenta a caror reglementare nu poate fi amanata, cu impact direct asupra asigurarii asistentei medicale populatiei,
in temeiul art. 115 alin. (4) din Constitutia Romaniei, republicata,
Guvernul Romaniei adopta prezenta ordonanta de urgenta.
Art. I. — Legea nr. 95/2006 privind reforma in domeniulsanatatii, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 372 din 28 aprilie 2006, cu modificarile si completarile ulterioare, se modifica si se completeaza dupa cum urmeaza:
1. Dupa articolul 17 se introduce un nou articol, articolul 171,cu urmatorul cuprins:
„Art. 171. — (1) Directiile de sanatate publica judetene si a municipiului Bucuresti sunt conduse de un director coordonator, care este ajutat de directori coordonatori adjuncti.
(2) Persoanele care ocupa functii dintre cele prevazute la alin. (1) sunt numite prin act administrativ al ministrului sanatatii, in urma evaluarii cunostintelor si abilitatilor manageriale, in conditiile legii.
(3) Functiile prevazute la alin. (1) se exercita in baza unui contract de management incheiat cu ministrul sanatatii, pe o perioada de maximum 4 ani.
(4) Functiile de director coordonator si director coordonator adjunct sunt incompatibile cu:
a) exercitarea oricaror altor functii remunerate, neremunerate sau/si indemnizate, cu exceptia functiilor sau activitatilor in domeniul didactic, al cercetarii stiintifice, al creatiei literarartistice si in domeniul medical, desfasurate in afara programului normal de lucru si care nu au legatura cu functia detinuta;
b) exercitarea oricarei activitati sau oricarei alte functii de conducere, inclusiv cele neremunerate;
c) exercitarea oricarei functii in cadrul organizatiilor sindicale sau patronale de profil.
(5) Constituie conflict de interese detinerea de catre directorul coordonator sau directorul coordonator adjunct de parti sociale, actiuni sau interese la societati comerciale ori organizatii nonguvernamentale care stabilesc relatii comerciale cu directia de sanatate publica la care persoana in cauza exercita functia de director coordonator sau director coordonator adjunct.
(6) Prevederile alin. (5) se aplica si in cazul in care partile sociale, actiunile sau interesele sunt detinute de catre rudele ori afinii pana la gradul al IV-lea ai directorului coordonator sau ai directorului coordonator adjunct.
(7) Daca directorul coordonator sau directorul coordonator adjunct se afla in stare de incompatibilitate sau in conflict de interese, acesta este obligat sa inlature motivele de incompatibilitate ori de conflict de interese in termen de 30 de zile de la aparitia acestora. In caz contrar, contractul de management este reziliat de plin drept, iar Ministerul Sanatatii poate cere persoanelor in cauza despagubiri, conform clauzelor contractului de management.”
2. La articolul 246, dupa alineatul (1) se introduc doua noi alineate, alineatele (11) si (12), cu urmatorul cuprins:
„(11) Se autorizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate si casele de asigurari de sanatate sa incheie angajamente legale suplimentare in anul 2009, in limita sumei totale de 2.800 milioane lei, pentru servicii medicale si medicamente, cu termen de plata in anul 2010, in conditiile stabilite prin Contractul-cadru privind conditiile acordarii asistentei medicale in cadrul sistemului de asigurari sociale de sanatate.
(12) Se autorizeaza Casa Nationala de Asigurari de Sanatate sa introduca in anexele si bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate detalierea pe programe a creditelor de angajament suplimentare prevazute la alin. (11) si sa comunice Ministerului Finantelor Publice modificarile introduse.”
3. La articolul 270 alineatul (1), dupa litera v) se introduce o noua litera, litera x), cu urmatorul cuprins:
„x) Organizeaza evidenta pe platitori, persoane juridice, a contributiilor prevazute la art. 3631 alin. (1) si (2), pentru finantarea unor cheltuieli pentru sanatate, si urmareste declararea, constatarea, controlul si solutionarea contestatiilor.”
4. Articolul 362 se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 362. — Veniturile prevazute la art. 361 si 3631, gestionate de Ministerul Sanatatii, sunt folosite pentru:
a) investitii in infrastructura si dotari in sistemul sanitar public;
b) finantarea programelor nationale de sanatate;
c) rezerva Ministerului Sanatatii pentru situatii speciale;
d) sume alocate prin transfer in bugetul Fondului national unic de asigurari sociale de sanatate pentru medicamente de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate;
e) alte destinatii prevazute la art. 93 alin. (11), art. 93 alin. (5) si art. 93 alin. (51) din prezenta lege.”
5. Dupa articolul 363 se introduce un nou articol, articolul 3631, cu urmatorul cuprins:
„Art. 3631. — (1) Pentru finantarea unor cheltuieli de sanatate, detinatorii autorizatiilor de punere pe piata a medicamentelor, pentru medicamentele incluse in programele nationale de sanatate, pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, si pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul spitalicesc, care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor respective, participa, dupa deducerea taxei pe valoarea adaugata, cu o contributie trimestriala din valoarea acestor incasari, stabilita in functie de volumul vanzarilor, conform grilei privind contributia trimestriala datorata pentru veniturile obtinute, prevazuta in anexa nr. 14.
(2) In cazul in care detinatorii de autorizatii de punere pe piata a medicamentelor respective nu desfasoara in Romania activitati de comercializare a acestora, contributia este datorata de persoanele juridice care realizeaza incasari din comercializarea in Romania a medicamentelor, ca urmare a obtinerii dreptului de comercializare direct de la detinatorul autorizatiei de punere pe piata a medicamentelor, respectiv de la persoana care a primit de la detinatorul autorizatiei de punere pe piata, direct sau indirect, dreptul de a transmite catre terti dreptul de comercializare a medicamentelor in Romania.
(3) Veniturile realizate din sumele incasate potrivit alin. (1) constituie venituri proprii ale Ministerului Sanatatii si se datoreaza incepand cu data intrarii in vigoare a prezentului act normativ.”
6. La articolul 365, dupa alineatul (1) se introduc trei noialineate, alineatele (11)—(13), cu urmatorul cuprins:
„(11) Contributia prevazuta la art. 3631 se vireaza trimestrial, pana la data de 25 a lunii urmatoare trimestrului in care a avut loc livrarea medicamentelor, intr-un cont special, deschis la Trezoreria Statului pe numele Ministerului Sanatatii.
(12) Persoanele juridice prevazute la art. 3631 alin. (1) care nu isi indeplinesc obligatia de plata pierd dreptul la decontarea din Fondul national unic de asigurari sociale de sanatate a contravalorii medicamentelor comercializate in cadrul programelor nationale de sanatate, pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul ambulatoriu, cu sau fara contributie personala, pe baza de prescriptie medicala, in tratamentul ambulatoriu, in sistemul de asigurari sociale de sanatate, precum si pentru medicamentele de care beneficiaza asiguratii in tratamentul spitalicesc.
(13) Pentru neplata la scadenta a contributiilor prevazute la art. 3631 se calculeaza si se datoreaza accesorii in conditiile Ordonantei Guvernului nr. 92/2003, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.”
7. La articolul 366, alineatul (1) se modifica si va avea urmatorul cuprins:
„Art. 366. — (1) Veniturilor si cheltuielilor prevazute la art. 361, 362 si 3631 li se aplica prevederile referitoare la bugetele de venituri si cheltuieli ale unor activitati, instituite prin Legea nr. 500/2002 privind finantele publice, cu modificarile ulterioare.”
8. Dupa anexa nr. 13 se introduce o noua anexa, anexa nr. 14, avand cuprinsul prevazut in anexa care face parte
integranta din prezenta ordonanta de urgenta.
Art. II. — In termen de 15 zile de la data intrarii in vigoare a prezentei ordonante de urgenta, Ministerul Sanatatii si Casa Nationala de Asigurari de Sanatate vor elabora norme de aplicare, care se aproba prin ordin comun al ministrului sanatatii si al presedintelui Casei Nationale de Asigurari de Sanatate.
PRIM-MINISTRU
EMIL BOC
Contrasemneaza:
Ministrul sanatatii,
Ion Bazac
Presedintele Casei Nationale de Asigurari de Sanatate,
Irinel Popescu
Viceprim-ministru,
ministrul administratiei si internelor,
Dan Nica
Ministrul muncii, familiei si protectiei sociale,
Marian Sarbu
Ministrul finantelor publice,
Gheorghe Pogea
Bucuresti, 30 septembrie 2009.
Nr. 104.
___
Nota Avocatnet.ro:
-Va prezentam ca fisier atasat anexa acestei OUG.
Comentarii articol (0)