Din analiza informatiilor existente in bazele de date ale ANAF, constituite prin prelucrarea datelor din ½Declaratia informativa privind impozitul pe veniturile realizate din transferul proprietatilor imobiliare din patrimoniul personal½ (formularul 208) a rezultat ca in perioada 2006-2008 au fost efectuate un numar de peste 270 de mii de tranzactii cu o valoare de aproximativ 84 de miliarde de lei.
Avand in vedere capacitatea limitata de actiune a organelor de inspectie fiscala, ANAF a efectuat o prima selectie a contribuabililor pe baza unor criterii obiective: depasirea plafonului de scutire de 35.000 euro, valoarea tranzactiilor si efectuarea a mai mult de 5 tranzactii intr-un an.
Astfel aproximativ 7 000 de persoane se afla in vizorul ANAF, suma aferenta tranzactiilor efectuate de aceste persoane ajungand la 15 miliarde de lei, suma care include atat operatiuni taxabile, cat si scutite. Cazurile selectate, in functie de valoarea tranzacþiilor, au fost transmise, în cursul lunii septembrie 2009, organelor de inspectie teritoriale competente, in vederea investigarii fiscale a tuturor actelor si faptelor rezultate din activitatea contribuabilului si a impunerii, conform prevederilor legale.
La nivelul tuturor directiilor generale ale finantelor publice, au fost selectate cca.1000 de persoane fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, la care s-au inceput controalele inopinate. Dintre acestea au fost finalizate inspectiile fiscale in 80 de cazuri pentru care au fost emise decizii de impunere pentru suma de aproape 95 de milione de lei la care se adauga si accesorii in valoare de peste 53 de milioane de lei.
De asemenea, au fost intocmite 30 de sesizari penale pentru un prejudiciu total de cicra 15 milioane lei si au fost dispuse masuri asiguratorii in 51 de cazuri pentru o valoare de aproape 28 de milioane de lei.
Persoanele fizice care au realizat tranzactii imobiliare cu terenuri construibile si constructii noi, care au caracter de continuitate, au obligatia inregistrarii in scopuri de TVA in conditiile prevazute la art. 152 din Codul fiscal sau inainte de inceperea activitatii economice conform prevederilor art. 153 din Codul fiscal si sa indeplineasca toate obligatiile ce decurg din aceasta calitate.
Comentarii articol (0)