Numarul institutiilor publice inregistrate in Sistemul Electronic National (SEN) a crescut semnificativ, de la 800 de institutii in luna februarie, la 10.350 in luna octombrie, iar numarul achizitiilor publice realizate online in acest an, depaseste 10.000 de tranzactii, se arata intr-un comunicat de presa publicat, miercuri, de Ministerul Comunicatiilor si Societatii Informational (MCSI).
“Este o crestere semnificativa, doar in intervalul august – octombrie s-au inscris 4491 de institutii. Acest ritm de inregistrare in sistem ne da dreptul sa estimam ca, in primele luni ale anului 2010, toate institutiile publice din Romania se vor regasi in SEN, astfel realizand primul centralizator national al tuturor institutiilor publice din tara noastra”, a declarat Gabriel Sandu, ministrul comunicatiilor si societatii informationale.
Potrivit comunicatului, in totalul de peste 10.000 de institutii publice inscrise in prezent, judetul Suceava ocupa primul loc cu un numar de 789 de institutii inregistrate, urmat de judetul Bihor cu 507 de institutii si judetul Dolj cu 482 de institutii.
“Prin Hotararea nr. 862/2009 privind modificarea si completarea Hotararii Guvernului nr. 1.085/2003 pentru aplicarea unor prevederi ale Legii nr. 161/2003 privind unele masuri pentru asigurarea transparentei in exercitarea demnitatilor publice, a functiilor publice si in mediul de afaceri, prevenirea si sanctionarea coruptiei, referitoare la implementarea SEN s-a modificat Anexa nr. 1 din HG nr. 1085/2003, anexa ce cuprinde lista institutiilor publice care au obligativitatea de a se inregistra in SEN, de a pune la dispozitie datele de contact, precum si formularele administrative pe care le utilizeaza in relatia cu cetatenii. Astfel, toate institutiile si autoritatile administratiei publice din Romania au obligativitatea legala de a utiliza proceduri electronice pentru furnizarea serviciilor si informatiilor publice prin SEN”, se arata in comunicatul de presa.
SEN este accesibil pe Internet la adresa www.e-guvernare.ro, fiind o initiativa a Guvernului Romaniei prin care se ofera cetatenilor o alternativa la rezolvarea problemelor administrative, care necesita in mod uzual deplasarea repetata la ghiseele institutiilor respective. Prin urmare, toti cei care dispun de o conexiune la Internet, acasa sau la serviciu, precum si cei care acceseaza Internetul din locuri publice, pot sa descarce formularele administrative de care au nevoie si chiar sa-si rezolve problemele din fata calculatorului.
Titlul II din Legea nr. 161/2003 privind transparenta in administrarea informatiilor si serviciilor publice prin mijloace electronice prevede infiintarea Sistemului Electronic National ca sistem informatic de utilitate publica, in scopul asigurarii accesului la informatii publice si furnizarii de servicii publice catre persoane fizice si juridice. Dezvoltarea sistemului urmeaza sa fie facuta progresiv.
Peste 10.000 de achizitii publice, efectuate online in 2009
De asemenea, acelasi comunicat face referire si la Agentia pentru Serviciile Societatii Informationale care dezvolta si opereaza Sistemul Electronic de Achizitii Publice (SEAP). “SEAP este responsabila de asigurarea suportului tehnic destinat aplicarii prin mijloace electronice a procedurilor de atribuire a contractelor de achizitie publica in conditii de transparenta, egalitate de tratament si concurenta reala impuse prin cadrul legislativ national”, potrivit datelor publicate.
“De la inceputul anului, prin utilizarea SEAP, s-au economisit pentru bugetul de stat aproximativ 4 miliarde de lei, ceea ce reprezinta un procent de 23,13% din valoarea estimata la initierea procedurilor de achizitii publice. Pana in prezent, pe www.e-licitatie.ro s-au inscris peste 11.000 de autoritati contractante si peste 20.000 de ofertanti, in sistem fiind tranzactionate peste 145.000 de categorii de produse”, informeaza MCSI.
Totodata, in comunicatul de presa se arata ca, de la 1 ianuarie 2009, in catalogul electronic au fost publicate si atribuite peste 250.000 de cumparari directe, iar diferenta dintre pretul de catalog al produselor, lucrarilor si serviciilor si valoarea atribuita a acestora prin intermediul site-ului a fost de 5 milioane de lei. Conform datelor extrase din sistem, de la inceputul anului 2009 pana la data de 12 octombrie, peste 10.000 de proceduri de achizitii publice au fost atribuite exclusiv prin mijloace electronice pentru care s-au realizat economii de mai mult de 700 de milioane de lei, iar aproximativ 15.000 de proceduri s-au atribuit offline pentru care s-au realizat economii in valoare de peste 3,3 miliarde de lei.
Comentarii articol (0)