Intreprinderile europene ar putea economisi peste 40 de miliarde de euro pe an, in conditiile aplicarii propunerilor de reducere a poverii administrative, potrivit unui comunicat de presa publicat de Comisia Europeana la sfarsitul saptamanii trecute.
“In anul 2007, Comisia si-a propus sa diminueze cu 25%, pana in 2012, costurile administrative anuale suportate de intreprinderi si asociate legislatiei UE. Cu doi ani inainte de termenul limita, cel mai recent raport privind progresele inregistrate arata ca Uniunea Europeana poate nu doar sa atinga acest obiectiv, ci chiar sa-l depaseasca”, se arata in comunicatul de presa.
Potrivit CE, povara administrativa care decurge din legislatia europeana si din reglementarile rezultate la nivel national obliga intreprinderile sa cheltuie aproape 124 de miliarde de euro pe an. Insa, masurile deja aprobate sau aplicate permit intreprinderilor sa reduca aceste costuri cu 7 miliarde de euro.
“Sume suplimentare, de pana la 31 de miliarde de euro pe an, ar putea fi economisite daca liderii si legiuitorii europeni aproba masurile deja propuse. Printre acestea se numara simplificarea normelor contabile pentru intreprinderile cu mai putin de 10 angajati, precum si inlaturarea restrictiilor de folosire a facturilor electronice pentru raportarea TVA-ului”, arata informatiile publicate de CE.
De asemenea, un alt set de masuri, care ar putea duce le economisirea a inca 2,1 miliarde de euro, se afla in lucru. Conform CE, acesta prevede, printre altele, simplificarea autorizarii serviciilor de transport naval regulat, simplificarea cerintelor legate de formatul bilanturilor si al conturilor de profit si pierdere, exceptarea hotelurilor si a pensiunilor B&B de la obligatiile de raportare statistica etc.. Totodata, se precizeaza ca toate masurile - planificate, propuse si aprobate - ar conduce la economisirea a peste 40 de miliarde de euro, reprezentand o reducere cu 33% a poverii administrative.
„Comisia se afla pe drumul cel bun catre indeplinirea obiectivelor sale de reducere a poverii administrative pentru societatile comerciale”, a declarat, in acest context, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso.
Potrivit comunicatului, scaderea acestor costuri este unul dintre elementele cheie ale strategiei pentru redresare economica, sustinand intreprinderile intr-un moment in care obtinerea de credite este inca problematica. "Numeroase masuri se adreseaza in special intreprinderilor mici, care ofera cea mai mare parte a locurilor de munca in UE. Adeseori, insa, aceste firme se lovesc de obstacole de ordin administrativ si intampina dificultati in a obtine finantare. "
Sursa Foto: http://ec.europa.eu
Comentarii articol (0)