Numarul cererilor de finantare derulate prin Programul Operational de Asistenta Tehnica a ajuns, in perioada iunie-octombrie, la 22, avand o valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro, informeaza Ministerul Finantelor Publice.
MFP a organizat, intre 29 si 30 octombrie, al cincilea Comitet de Monitorizare pentru Programul Operational Asistenta Tehnica (POAT), in cadrul caruia a fost analizata evolutia acestui Program Operational in perioada iunie – octombrie 2009.
Astfel, numarul cererilor de finantare primite pana in prezent este de 22, in valoare totala eligibila de aproximativ 35 milioane euro. Dintre acestea, 12 au fost contractate si sunt in curs de implementare, avand o valoare totala eligibila de 23,6 milioane euro.
„La nivelul Comisiei Europene, se observa ca implementarea programelor operationale in Romania este la fel de dificila ca si in alte state membre ale Uniunii Europene. Cu toate ca este la primul exercitiu financiar de gestionare a Instrumentelor Structurale, Romania a facut pasi importanti in implementarea si simplificarea procedurilor specifice”, au declarat Aura Raducu si Silvia Rescia, reprezentantele Directiei Generale de Politica Regionala din Comisia Europeana.
Tematica dezbatuta la intalnire a urmarit stadiul implementarii Programului Operational Asistenta Tehnica (POAT), evaluarea POAT si comunicarea privind Instrumentele Structurale si POAT. De asemenea, avand in vedere rolul POAT in sprijinirea implementarii instrumentelor structurale, la aceasta reuniune s-a prezentat inclusiv stadiul implementarii tuturor programelor operationale in Romania.
Astfel, la data de 23 octombrie 2009, existau 2000 de contracte semnate cu beneficiarii pe toate Programele Operationale, reprezentind 50% din alocarea Uniunii Europeana pentru perioada 2007-2009, in timp ce platile au crescut de 3 ori din decembrie 2008”, a spus Stefan Ciobanu, Directorul General al Autoritatii pentru Coordonarea Instrumentelor Structurale.
Programul Operational Asistenta Tehnica 2007-2013 este unul dintre cele sapte Programe Operationale co-finantate de Uniunea Europeana pentru Romania, in cadrul Obiectivului „Convergenta”, avand o alocare totala de 212,8 milioane Euro.
Programul finanteaza activitati de sprijin pentru implementarea Instrumentelor Structurale, precum realizarea de studii, ghiduri metodologice, schimburi de bune practici, formarea personalului din sistemul de gestionare, functionarea sistemului informatic de gestionare a fondurilor. In plus, asistenta tehnica sprijina absorbtia Instrumentelor Structurale in general, atat prin activitatile de comunicare si publicitate, cat si prin formarea de baza a potentialilor beneficiari de asistenta.
Comentarii articol (0)