Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti (MJLC) va solicita presedintelui Romaniei sa retrimita Parlamentului propunerea legislativa pentru modificarea si completarea Legii camerelor de comert din Romania nr.335/2007 si a Legii nr. 26/1990 privind registrul comertului care prevede trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la MJLC la Camerele de Comert, potrivit unui comunicat de presa publicat, marti, de MJLC.
Proiectul de lege prin care se prevede transferul Registrului Comertului din subordinea MJLC in subordinea Camerei de Comert a fost adoptat, astazi, de catre deputati, cu 242 de voturi pentru, Camera Deputatilor fiind for decizional.
“Proiectul de lege adoptat astazi de Parlament ridica probleme de constitutionalitate si conformitate cu alte legi in vigoare. Vom solicita presedintelui Romaniei sa uzeze de dreptul constitutional de a solicita Parlamentului reexaminarea Legii. Vom face acest lucru pentru a respecta angajamentele fata de partenerii din Uniunea Europeana, precum si interesul general al societatii”, a declarat. marti, Alina Bica, secretar de stat in cadrul MJLC.
“Prin trecerea ONRC din subordinea MJLC in subordinea Camerelor de Comert (institutii private), se pun in discutie programele de cooperare juridica in plan european, cum sunt E-justice si N-lex, precum si aplicarea unor directive europene in materia societatilor comerciale. De asemenea, se ignora si pericliteaza mecanismele moderne, care functionau bine pana in acest moment, de publicitate si aplicare a procedurilor in materia insolventei si regimul societatilor comerciale si a comerciantilor. Sunt afectate si aplicabilitatea reglementarilor in materia combaterii spalarii banilor si finantarii terorismului, care stabilesc obligatii clare in acest sens”, a adaugat aceasta.
In ultimii ani, au fost depuse numeroase propuneri legislative care vizau trecerea Oficiului National al Registrului Comertului de la MJLC la Camerele de Comert. Ministerul Justitiei si Libertatilor Cetatenesti a sustinut, in mod constant, ca transformarea statutului ONRC nu se justifica.
Punctul de vedere al Ministerului Justitiei
Ministerul Justitiei a publicat, la sfarsitul saptamanii trecute, opinia sa referitoare la aceasta propunere legislativa, mentinandu-si, astfel, punctul de vedere exprimat cu ocazia altor dezbateri parlamentare pe marginea acestui subiect.
“MJLC a sustinut, in mod constant, ca transformarea statutului ONRC nu se justifica, o astfel de masura fiind pusa sub semnul intrebarii atat din punct de vedere al legalitatii, cat si oportunitatii acesteia”, se arata in comunicatul de presa emis de MJLC.
Dupa considerentele Ministerului de Justitie, mentinerea actualului statut al Registrului Comertului este justificata prin:
- argumente legate de implementarea normelor comunitare in domeniul societatilor comerciale: MJLC este institutia responsabila sa realizeze transpunerea si sa monitorizeze aplicarea normelor comunitare in materia societatilor comerciale, aplicare realizata, in cea mai mare parte, prin ONRC. Transferul registrului comertului ar pune MJCL in imposibilitatea indeplinirii atributiilor sale in acest domeniu.
- argumente legate de coerenta sistemului legislativ: viabilitatea unor solutii legislative si asigurarea corectitudinea aplicarii actelor normative corespunzatoare depind de modul de functionare a ONRC (Legea societatilor comerciale, Legea insolventei, Legea nr.359/2004, OUG nr.44/2008, Codul de procedura penala-atragerea raspunderii penale a persoanei juridice).
- argumente de drept comparat: dintre statele membre ale Uniunii Europene, doar in Olanda si Italia registrul functioneaza pe langa camerele de comert. Semnalam insa ca in Italia camerele de comert sunt institutii publice in cadrul administratiei publice locale, iar in Olanda camerele de comert se afla sub controlul Ministerului Afacerilor Comerciale. Toate celelalte state membre ale Uniunii Europene au optat pentru varianta registrul comertului-institutie publica.
“In luarea unei decizii de transformare a statutului ONRC, trebuie sa se aiba in vedere, printre altele: importanta aplicarii corespunzatoare a acquis-ului comunitar si a stabilirii unor garantii satisfacatoare in acest sens; riscurile bulversarii unei activitati esentiale pentru piata interna comunitara; necesitatea consultarii Comisiei Europene asupra oricarei masuri legislative cu relevanta/impact asupra cadrului normativ comunitar; riscul punerii institutiei responsabile sa monitorizeze implementarea normelor comunitare in materia societatilor comerciale in imposibilitatea indeplinirii atributiilor sale in acest domeniu; riscul crearii unei incoerente a sistemului juridic si al imposibilitatii aplicarii unor norme interne”, se mai arata in comunicatul de presa al MJLC.
“Nu in ultimul rand, initiativa legislativa care a fost adoptata de Parlament marti, 3 noiembrie, pune sub semnul intrebarii modul in care vor fi gestionate veniturile ONRC. In 2008, veniturile ONRC au depasit 40 milioane euro”, se mai precizeaza in comunicatul de presa.
Comentarii articol (5)