Documentele obligatorii, indiferent de motivul pentru care se elibereaza actul de identitate:
- cererea pentru eliberarea actului de identitate;
- certificatul de nastere al solicitantului si ale copiilor cu varsta mai mica de 14 ani;
- documentul cu care se face dovada adresei de domiciliu;
- chitanta reprezentand contravaloarea cartii de identitate, respectiv 7 lei;
- timbru fiscal in valoare de 4 lei sau documentul cu care se face dovada achitarii, in conditiile legii, a taxei extrajudiciare de timbru.
Pe langa documentele prezentate mai sus, sunt necesare, de asemenea, si alte documente, in functie de motivul pentru care se solicita eliberarea cartii de identitate si de starea civila a solicitantului, astfel:
a. In cazul eliberarii cartii de identitate la implinirea varstei de 14 ani:
- actul de identitate al unuia dintre parinti sau al reprezentantului legal;
- certificatul de casatorie al parintilor sau, dupa caz, hotararea judecatoreasca definitiva si irevocabila prin care se stabileste caruia dintre parinti ii este incredintat minorul, daca parintii sunt divortati.
Minorul depune cererea pentru eliberarea actului de identitate, insotit de unul dintre parinti sau, dupa caz, de reprezentantul sau legal, de persoana desemnata din cadrul centrului specializat aflat sub autoritatea serviciului public de asistenta sociala sau de persoana careia i-a fost incredintat in plasament.
In situatia in care parintii au domicilii diferite, cererea pentru eliberarea actului de identitate se semneaza de parintele la care minorul are domiciliul, in conditiile legii.
Pentru minorul care, desi a fost incredintat prin hotarare judecatoreasca, unuia dintre parinti, locuieste statornic la celalalt parinte, se solicita declaratia de consimtamant a parintelui caruia i-a fost incredintat, din care sa rezulte ca este de acord ca in actul de identitate al minorului sa fie inscrisa adresa la care acesta locuieste statornic.
Eliberarea primului act de identitate nu se poate face pe baza de procura speciala.
b. In cazul persoanelor casatorite/divortate/vaduve:
- certificatul de casatorie/hotararea de divort definitiva si irevocabila/certificatul de
deces al sotului decedat.
c. In cazul pierderii, furtului, distrugerii sau deteriorarii actului de identitate:
- un document oficial cu fotografie de data recenta, pentru certificarea identitatii.
Avand in vedere ca, la nivel national, se inregistreaza inca un numar semnificativ de persoane care nu au solicitat eliberarea cartii de identitate la implinirea varstei de 14 ani, la schimbarea domiciliului sau la expirarea termenului de valabilitate al actului de identitate, INEP adreseaza rugamintea catre aceste persoane de a se prezenta la ghiseele serviciilor publice comunitare de evidenta a persoanelor pentru a fi puse in legalitate.
Comentarii articol (1)