Desi in luna septembrie castigul salarial a inregistrat printre cele mai scazute valori ale anului 2009, comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu aproape 5%. Totodata cele mai mari cresteri salariale s-au inregistrat in industria petroliera, se precizeaza intr-un comunicat al Institutului National de Statistica, dat publicitatii mirecuri.
In luna septembrie 2009, castigul salarial mediu nominal brut a fost de 1860 lei, aceasta valoare situandu-se sub nivelul celorlalte luni ale anului 2009, cu exceptia lunilor februarie, mai si august.
In ceea ce priveste castigul salarial mediu nominal net , acesta a fost de 1359 lei, in crestere fata de luna precedenta cu 11 lei (0,8%). Valorile cele mai mari ale castigului salarial mediu nominal net s-au inregistrat in industria de extractie a petrolului brut si a gazelor naturale (3600 lei), iar cele mai mici in industria de fabricare a articolelor de imbracaminte (788 lei).
Pentru activitatile din sectorul bugetar unde s-au manifestat, in general, tendinte de scadere, castigul salarial mediu brut in administratia publica a inregistrat in luna septembrie cel mai mic nivel comparativ cu restul lunilor anului. Situatie similara se constata si in ceea ce priveste invatamantul si sanatatea unde, cu o usoara crestere a nivelului salarial brut din septembrie fata de luna august, acesta este inferior tuturor celorlalte luni ale anului 2009.
Septembrie 2009 comparativ cu august 2009
In luna septembrie 2009, in cea mai mare parte a activitatilor economice nivelul castigului salarial mediu net a fost in usoara crestere fata de luna august 2009, ca urmare a acordarii de premii ocazionale (inclusiv prime de performanta, de vacanta), drepturi in natura si ajutoare banesti din fondul de salarii si realizarilor de productii mai mari.
Septembrie 2009 comparativ cu Septembrie 2008
Comparativ cu luna septembrie a anului precedent, castigul salarial mediu nominal net a crescut cu aproape 5%.
Cresteri ale castigului salarial mediu net s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
- cu aproape 25% in extractia petrolului brut si a gazelor naturale, respectiv 10,5% in extractia minereurilor metalifere;
- intre 5% si 8% in fabricarea produselor textile, fabricarea produselor farmaceutice de baza si a preparatelor farmaceutice, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor si semiremorcilor, activitati de editare;
- intre 3% si 5% in activitati de servicii in tehnologia informatiei; activitati de servicii informatice, fabricarea produselor din cauciuc si mase plastice, fabricarea echipamentelor electrice, colectarea si epurarea apelor uzate, fabricarea substantelor si a produselor chimice.
Pe de alta parte,
scaderile castigului salarial mediu net in luna septembrie 2009 fata de luna precedenta s-au inregistrat dupa cum urmeaza:
-intre 5% si 8% in fabricarea produselor din tutun, fabricarea altor mijloace de transport, fabricarea produselor de cocserie si a produselor obtinute din prelucrarea titeiului, activitati de servicii anexe extractiei;
-intre 3% si 5% in extractia carbunelui superior si inferior, fabricarea bauturilor, tiparirea si reproducerea pe suporturi a inregistrarilor, cercetare-dezvoltare, alte activitati extractive, repararea, intretinerea si instalarea masinilor si echipamentelor.
Comentarii articol (0)