De curand am incheiat un coaching cu rezultate remarcabile. Nu este imposibil si nici extrem de greu sa oferi sesiuni de coaching. Multi dintre manageri nu au resurse alocate pentru activitati de coaching, astfel ca mi-am propus sa va ofer un scurt indrumar. De foarte multe ori sunteti pusi in situatia de a indruma, instrui si dezvolta oamenii din subordine.
Articol scris de Marian Rujoi
Trainer Extreme Training, The way to excellence
www.traininguri.ro
Coaching nu inseamna instruire, coachingul insemna dezvoltarea celor din jur, plecand de la potentialul lor. Coaching nu inseamna sfaturi, inseamna sprijin si ghidare in rezolvarea unei probleme sau in atingerea unui obiectiv.
Coachingul presupune o serie de intrebari, care vor ajuta pe cel care primeste sa aiba performanta. Asadar un plan ar putea fi de felul urmator:
PASUL 1 - Stabilirea intalnirii si a obiectivelor
Daca vrei sa experimentezi pozitia de coacher urmareste schita de mai jos. Primul lucru pe care trebuie sa-l faci este sa clarifici obiectivul intalnirii. Coachingul nu se face la intamplare sau in mod mascat. Pentru rezultate autentice este obligatoriu sa existe incredere si deschidere intre cel care da coaching si cel care primeste. Tehnica intrebarilor in coaching este esentiala. Important este sa intelegi ca trebuie numai sa intrebi. Lasa sfaturile, sau intrebarile retorice pentru alta data, in cazul in care doresti sa ai intr-adevar rezultate.
Obiectivul intalnirii
1. De ce ai dorit sa abordam aceasta tema?
2. Ce ai dori sa realizezi cel mai mult?
3. Ce ai vrea sa se intample in aceasta intalnire, ca rezultate?
4. Mai exact, cum vezi tu lucrurile astfel incat timpul acordat acestei intalniri sa simti ca l-am folosit asa cum trebuie?
5. Daca as avea o bagheta magica in aceasta intalnire si ți-aș putea indeplini o dorinta care ar fi aceasta?
6. Ce schimbari ai vrea sa aiba loc?
7. Ce ai dori sa se intample in prezent si nu se intampla?
8. Ce rezultat ai dori sa aiba aceasta intalnire?
9. Ti se pare realist ce ți-ai propus?
10. Putem face acest lucru astazi?
11. Este important acest lucru pentru tine?
Observati ca sunt intrebari de clarificare, de stabilirea obiectivelor si de stabilirea asteptarilor. Dupa ce sunt clare raspunsurile la acest set de intrebari puteti trece mai departe.
PASUL 2 – Evaluare si ancorare in realitate
Dupa ce am clarificat unde dorim sa ajungem, intr-o structura logica urmeaza sa stabiliti exact starea de fapt. Este important sa existe sinceritate. Practic incercam sa aflam cum vede el starea de fapt. In acest fel stabilim punctul de pornire!
Intrebari privind starea de fapt!
1. Ce se intampla in acest moment?
2. Cand se intampla mai cu seama?
3. Cat de des?
4. Cat de mult te deranjeaza? Te bucura?
5. Asupra caror lucruri sau persoane se rasfrange acest lucru?
6. Cum percep cei din jur situatia?
7. Cum percepi tu aceasta stare de fapt?
8. Ce ai incercat pana acum?
In acest pas 2 am stabilit punctul de pornire si am adunat suficiente date despre cum vede situatia. Acum urmeaza partea ceva mai dificila, in care incercam punctual sa vedem exact ce schimbari isi doreste si cum isi imagineaza ca s-ar putea intampla acest lucru.
PASUL 3 – Cum ar fi daca totul ar fi posibil?
Antrenamentul metal este esential. In aceasta etapa il ajutam sa-si stabileasca precis obiectivul. Trebuie sa-l ajuti sa vizualizeze, eventual poti sa-l rogi sa-si inchida si ochii. Observam ca intrebarile puse nu contin raspunsuri. Asupra acestui pas trei poti sa staruiesti cateva minute bune. Efectul maxim este atunci cand el vede situatia in cel mai mic detaliu: imagini clare, sunete, voci, etc.
Imagineaza-ti
1. Descrie-mi o situatie ideala.
2. Mai povesteste-mi in detaliu
3. Mental se pare ca poti
4. Crezi ca poti si practic?
PASUL 4 – Cum procedam
Acesta este pasul in care il inviti sa gandeasca in termeni de solutii si optiuni. In etapele anterioare, a fost stabilit ca este nevoie, am clarificat starea de fapt si rezultatul final. Practic acum ar trebui intocmit un plan de bataie. Se pun intrebari legate de optiuni cum ar fi:
Optiuni:
1. Ce am putea face pentru a schimba situatia
2. Ce alternative sunt?
3. Ce optiuni agreezi mai mult?
4. Care crezi ca ar fi capcanele?
5. Care crezi ca ar fi beneficiile?
PASUL 5 – RESURSE NECESARE
Odata ce am stabilit planul, evaluam resurse disponibile si resurse de care ar mai fi nevoie. Se pot identifica resurse interne de care e nevoie sau resurse externe. Se pot descrie etapele si asa mai departe. Se identifica totodata si eventuale bariere si cai de contracarare.
Nevoi:
1. Care ar fi pasii?
2. Putem incepe acum?
3. Ai o anumita nevoie speciala pentru a duce la indeplinire acest lucru?
4. Care sunt barierele?
5. Cum le-am putea inlatura?
Ce v-am prezentat mai sus are valoare de ghid. Intrebarile sunt pur orientative, pentru a va face o idee asupra procesului. Puteti adauga intrebari in functie de mersul discutiei. Singurul lucru pe care nu trebuie sa-l faceti este sa nu-i sugerati. In procesul de coaching doar antrenam si scoatem la lumina abilitati. In cadrul coachingului efectul este mai puternic decat in cazul unui training, dintr-un motiv simplu: se pune accent numai pe el si pe resursele sale interne, astfel ca se pot rezolva probleme complexe cum ar fi:
• cresterea increderii in sine
• cresterea autoritatii in fata echipei
• focalizare pe rezultate si gasirea de solutii
• un time management mai bun
• cresterea entuziasmului
• etc.
Va urez mult succes in aceasta activitate si sper ca acest indrumar sa va fie de folos. As fi bucuros sa aflu daca a functionat si imi puteti trimite un scurt feedback pe manager@traininguri.ro sau pe blogul personal www.marian-rujoiu.ro Sunt mai multe metode de coaching precum si metode diferite de abordare a procesului. Metoda de mai sus foloseste instrumente ale programarii neurolingvistice (NLP). Eu indraznesc sa afirm ca metoda este una usor de pus in practica si poate avea rezultate imediate. Afirm acest lucru mai ales din prisma propriei experiente. Incercati-o cu un prieten, cu un angajat sau un coleg. Retineti ca este nevoie de acordul lui pentru a genera rezultate.
_________
Marian Rujoiu
www.marian-rujoiu.ro (blogul personal)
www.traininguri.ro (siteul Extreme Training)
www.e-antreprenor.ro (cursuri gratuite)
Extreme Training iti ofera Excelenta in Vanzari, Negociere, Comunicare in Afaceri, Manipulare, Motivare Non-Financiara, Dezvoltare Manageriala, Comunicare Organizationala, Dezvoltare Personala, Leadership, Management de Proiect, Time Management, Coaching si Teambuilding.
Alege Excelenta! Alege Extreme Training! Alege sa fii mai bun!
Extreme Training, the way to excellence!
Comentarii articol (6)