Legea Nr. 562/2004*) privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare a fost republicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, Nr. 764, din 10 noiembrie 2009.
*) Republicata in temeiul dispozitiilor art. II din Legea nr. 174/2009 pentru modificarea art. 2 din Legea nr. 562/2004 privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, nr. 335 din 20 mai 2009.
Legea nr. 562/2004 a fost publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 1.169 din 9 decembrie 2004 si a mai fost modificata prin Legea nr. 357/2006 pentru modificarea Legii nr. 562/2004 privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare, publicata in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 650 din 27 iulie 2006.
Art. 1. — Se autorizeaza institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala sa vanda unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare la data intrarii in vigoare a prezentei legi.
Art. 2. — (1) Pot cumpara o singura locuinta de serviciu titularul contractului de inchiriere, daca o detine in baza unui contract valabil incheiat si indeplineste o functie in una dintre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, precum si pensionarii sau urmasii titularilor contractelor de inchiriere decedati, in situatia in care fac dovada ca ocupau locuinta de serviciu, au achitat chiria la zi si ca nu au detinut in proprietate o locuinta dupa anul 1990.
(2) De prevederile alin. (1) beneficiaza si persoanele transferate intre institutiile din cadrul sistemului de aparare, ordine publica si securitate nationala.
(3) Se excepteaza de la prevederile alin. (1):
a) persoanele a caror activitate in institutiile prevazute la art. 1 a incetat prin demisie sau din motive imputabile lor, in conditiile prevazute de lege;
b) persoanele care detin in proprietate, ele sau sotul, sotia ori copiii aflati in intretinere, o locuinta proprietate personala si care indeplineste conditiile minimale prevazute de Legea locuintei nr. 114/1996, republicata, cu modificarile si completarile ulterioare.
(4) In cazurile prevazute la alin. (2), vanzarea locuintelor de serviciu se face de catre institutia publica ce le are in administrare.
(5) In situatia in care sotii, cadre militare sau personal civil, detin fiecare cate o locuinta de serviciu, de prevederile alin. (1) poate beneficia numai unul dintre acestia.
Art. 3. — (1) Locuintele de serviciu pot fi vandute titularilor de contract de inchiriere cu plata integrala a valorii locuintei sau in rate.
(2) Ratele lunare pentru achitarea contravalorii locuintelor se vor esalona pe o perioada de maximum 20 de ani, cu o dobanda anuala de 5%.
(3) Vanzarea locuintelor de serviciu se efectueaza prin structuri proprii, abilitate prin ordin al conducatorilor institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate
nationala.
Art. 4. — (1) Pretul de vanzare al locuintelor se stabileste pe baza procedurilor de evaluare prevazute in anexele nr. 1 si 2 la Decretul-lege nr. 61/1990 privind vanzarea de locuinte construite din fondurile statului catre populatie, cu modificarile si completarile ulterioare, si prin indexarea valorii astfel determinate in functie de indicele de crestere a preturilor de consum, valabil in perioada cuprinsa intre data intrarii in vigoare a acestui act normativ si data incheierii contractului de vanzarecumparare.
(2) Vanzarea locuintelor de serviciu de catre institutiile publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, in conditiile prezentei legi, nu constituie operatiune
impozabila din punct de vedere al taxei pe valoarea adaugata, potrivit art. 127 alin. (4) si (5) din Legea nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare.
(3) In cazul in care valoarea determinata potrivit prevederilor alin. (1) si (2) este mai mare decat valoarea de piata a locuintei, stabilita prin raport de expertiza elaborat de evaluatori atestati, pretul de vanzare al locuintei va fi cel stabilit prin raportul de expertiza.
Art. 5. — In situatia in care locuintele de serviciu nu sunt cumparate de chiriasi si au devenit disponibile din diferite motive, acestea pot fi transferate la autoritatile interesate, prin hotarare a Guvernului.
Art. 6. — In situatia in care locuintele de serviciu sunt ocupate de pensionari sau de urmasi ai titularilor contractelor de inchiriere decedati, al caror venit nu le permite cumpararea locuintei in conditiile prevazute la art. 3, acestia isi pot pastra calitatea de chirias.
Art. 7. — (1) Locuintele cumparate in rate in conditiile prezentei legi nu pot fi instrainate prin acte intre vii pana la data achitarii integrale a pretului.
(2) Locuintele dobandite in conditiile prezentei legi nu pot fi restructurate si acestora nu li se poate schimba destinatia, pana la data prevazuta la alin. (1), fara autorizarea prealabila a
institutiilor publice prevazute la art. 1.
(3) Institutiile publice prevazute la art. 1 isi garanteaza incasarea pretului prin constituirea unei ipoteci asupra locuintei in favoarea lor. Aceasta operatiune este scutita de taxa de
timbru.
Art. 8. — (1) Sumele incasate din vanzarea locuintelor de serviciu se fac venit la bugetul de stat.
(2) Din sumele prevazute la alin. (1) se vor deduce cheltuielile determinate de procesul de evaluare a locuintelor.
Art. 9. — Locuintele de serviciu prevazute la art. 1, aflate in proprietatea publica a statului si in administrarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala, se trec in proprietatea privata a statului prin hotarare a Guvernului.
Art. 10. — La data intrarii in vigoare a prezentei legi se abroga art. 32 alin. (2) din Legea nr. 360/2002 privind Statutul politistului, cu modificarile si completarile ulterioare, art. 222 din
Legea nr. 191/1998 privind organizarea si functionarea Serviciului de Protectie si Paza, cu modificarile si completarile ulterioare, precum si orice alte dispozitii contrare.
NOTA:
Reproducem mai jos prevederile art. II—IV din Legea nr. 357/2006 pentru modificarea Legii nr. 562/2004 privind autorizarea institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala de a vinde personalului propriu unele locuinte de serviciu pe care acestea le au in administrare, care nu sunt incorporate in forma republicata a Legii nr. 562/2004 si care se aplica, in continuare, ca dispozitii proprii ale actului modificator:
„Art. II. — Pretul si conditiile de plata prevazute in contractele de vanzare-cumparare, incheiate in baza Legii nr. 562/2004, pot fi modificate la cererea cumparatorilor, potrivit prevederilor prezentei legi.
Art. III. — In termen de 30 de zile de la intrarea in vigoare a prezentei legi*), se vor emite norme metodologice de aplicare**), ce vor cuprinde si criteriile pentru stabilirea locuintelor de serviciu ce se pot vinde in conditiile art. 1 din Legea nr. 562/2004, aprobate prin ordine ale conducatorilor institutiilor publice din sistemul de aparare, ordine publica si securitate nationala.
Art. IV. — La data intrarii in vigoare a prezentei legi*) se abroga normele metodologice aprobate prin hotararile Guvernului emise in aplicarea Legii nr. 562/2004.”
*) Legea nr. 357/2006 a intrat in vigoare la 3 zile de la data publicarii in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 650 din 27 iulie 2006.
**) A se vedea Ordinul ministrului internelor si reformei administrative nr. 678/2008 pentru aprobarea Normelor metodologice privind vanzarea unor locuinte de serviciu aflate in administrarea Ministerului Internelor si Reformei Administrative, publicat in Monitorul Oficial al Romaniei, Partea I, nr. 856 din 19 decembrie 2008.
Comentarii articol (0)