S-a lansat aplicatia "Testeaza-ti votul pentru Prezidentiale 2009!", un instrument online util pentru identificarea candidatilor cei mai apropiati de preferintele tale, in materie sociala, economica si politica. Afla astfel, care este pozitia celor inscrisi in cursa pentru presedintie, fata de problemele pe care tu le consideri importante.
In cadrul proiectului “Dezvoltarea participarii civice din Romania”, Fundatia Median Research Centre a lansat “Testeaza-ti Votul pentru Prezidentiale 2009!”, o aplicatie, ce poate fi accesata online, pe site-ul
www.testvot.eu.
Aceasta cuprinde un chestionar cu 23 de intrebari care reflecta teme relevante pentru realitatea socio-politica din Romania. Orice persoana care acceseaza pagina de internet
www.testvot.eu poate raspunde la chestionar, precizand gradul de acord sau dezacord cu cele 23 de afirmatii. La final, utilizatorul primeste o analiza grafica si textuala detaliata, care indica gradul de apropiere a optiunilor personale cu principalii candidati la functia de presedinte al Romaniei.
„Scopul general al proiectului din care face parte aplicatia online, Testeaza-ti Votul, este acela de a le arata alegatorilor ca exista si substanta in politica si nu doar mondenitati electorale, de a-i ajuta sa afle cateva detalii si atitudini ale candidatilor fata de probleme considerate de alegatori ca fiind importante, dar pentru care nu a existat interes substantial din partea mass-media sau a politicienilor, in opiniile lor publice.
Stim ca unii oameni si-au pierdut increderea in partide, politicieni sau chiar in alegeri. Cu toate acestea, intr-o democratie, singura modalitate prin care putem cere politicienilor sa raspunda pentru propriile actiuni, este sa urmarim respectarea promisiunilor electorale. Daca nu ne informam asupra programelor politice ale candidatilor, nu putem pretinde ca ei sa devina mai responsabili. Acelasi lucru dorim sa-l aratam si mass-mediei si chiar politicienilor, ca se poate discuta despre candidati, partide si alegeri pe un fond substantial. In Romania, inca exista experti pe diferite domenii, astfel incat dezbaterile sa aiba mai multa subtanta” a explicat profesorul de stiinte politice Aurelian Muntean.
Cum este primita aplicatia in alte tari
Aplicatii similare, cunoscute sub numele de VAA - Vote Advice Application sunt lansate in campaniile electorale, de catre ONG-uri in colaborare cu mass-media in tari cum ar fi Olanda, Germania, Elvetia, Anglia, Austria, Italia, Ungaria, Polonia, Bulgaria. Succesul difera de la tara la tara, insa spre exemplu, la ultimele alegeri federale din Germania, au fost peste 6,7 milioane de utilizatori ai aplicatiei Wahl-O-Mat, similara Testvot, in timp ce la alegerile europarlamentare, au fost peste 3 milioane de utilizatori. In Olanda, in mod frecvent sunt peste 1,5 milioane de utilizatori, indiferent de alegeri.
Test Vot in Romania
In Romania, aplicatia TestVot a inregistrat la alegerile parlamenatre din 2008, peste 18 mii de utilizatori, iar la cele . europarlamentare din iunie 2009, 1200 de utilizatori.
"Sigur, una dintre explicatii este data de noutatea instumentului, o alta explicatie este data de superficialitatea cu care e privit acest instrument online( din pacate, in Romania, oricine, indiferent de pregatire si de experienta profesionala face sondaje sau publica chestionare aplicate online sau in alte domenii, fara sa isi puna problema responsabilitatii a ceea ce publica, sau a validitatii instrumentelor folosite-chestionare, intrebari, etc), dar si de lipsa de cooperare sau superficialitatea de care dau dovada partidele si candidatii. Ideal este ca fiecare candidat sa raspunda la aceste intrebari, astfel incat sa le comparam cu ceea ce declara in programul electoral mediatizat, urmand ca astfel sa fie plasati in aplicatia testvot cu un anumit raspununs. Din pacate, unii candidati nu au raspuns (spre exemplu independentii, sau candidatii cu sanse scazute de a intra in turul doi), cu toate ca i-ar ajuta astfel sa isi promoveze gratuit punctul de vedere fata de probleme importante. In acest caz am apelat la experti, si am folosit opiniile lor, impreuna cu analiza programelor (acolo unde exista) si a declaratiilor din mass-media, pentru a-i putea include in TestVot”, a mai adaugat Aurelian Muntean.
“Testeaza-ti Votul pentru Prezidentiale 2009!” face parte din proiectul “Dezvoltarea participarii civice din Romania”, proiect finantat de Guvernele Islandei, Principatului Liechtenstein si Norvegiei prin Mecanismul Financiar al Spatiului Economic European. Proiectul este implementat in Romania de Fundatia Median Research Centre( MRC). Cercetarea este coordonata de Grigore Pop-Eleches (lector in stiinte politice la Universitatea Princeton), Marina Popescu (Postdoctoral Fellow al Academiei Britanice la Universitatea Essex) si Aurelian Muntean (lector in stiinte politice la Scoala Nationala de Studii Politice si Administrative).
Comentarii articol (5)